Ken je ze? die heerlijke, best wel harde Italiaanse Biscotti of Cantuccini? Droge koekjes die je moet dopen in je espresso of cappuccino. Ze zijn er in allerlei soorten en eenvoudig om te maken. Het leuke van deze koekjes is dat als je ze 2 maal bakt, zoals het eigenlijk hoort, ze erg lang goed blijven. Tot wel maanden. Biscotti betekent: 2 maal gebakken. En dat merk je ook. Ik eet de koekjes zelf wel los maar doop ze toch meestal in een lekker kop koffie. Dan worden ze iets zachter maar nog steeds stevig genoeg om het een echt koek te noemen.
Ik ken een dame die verbaast was dat ik de biscotti in koffie doop. “Je moet ze toch in drank dopen?” Ha, ha, nou echt niet. Met de voorraad koekjes die ik onlangs maakte heb ik liters drank nodig.
Gentse waterzooi
Dit is een recept welke werd gemaakt door een echte Italiaanse mama in het Belgische programma: “Gentse waterzooi”. Helaas is het programma al lang niet meer op de televisie, maar het recept is gelukkig bewaard gebleven. Ze liet zien hoe je de Italiaanse Biscotti moet bakken.
De Italiaanse mama in het programma liet zien hoe ze de koekjes bakt zonder poespas, alles op gevoel. Zoals het al heel lang werd gebakken. Zonder apparatuur. Zo wordt de olijfolie gemeten in een halve eierschaal, de amandelen met handjes. Heb ik even geluk, ik heb grote handen, dus dat wordt lekker veel amandelen.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Recept Biscotti koekjes
Benodigdheden:
3 stuks eieren
500 gram zelfrijzend bakmeel
3 handen amandelen (ik gebruik een blikje amandelen van de Lidl)
240 gram suiker
6 halve eierdoppen olijfolie
1 citroen of als je deze niet in huis hebt een sinaasappel
Snufje zout
Italiaanse Biscotti bakken
Meet de ingrediënten af. Doe de eieren in een kom en raps de schil van een halve citroen. Teveel geraspte citroen is te overheersend. Als ik geen citroen in huis heb gebruik ik soms een sinaasappel, ook heerlijk. Meng de geraspte citroen met de eieren.
Voeg de suiker toe en de olijfolie. Meng in enkele delen de gezeefde zelfrijzend bakmeel erdoor met wat zout en de amandelen. Je kunt de amandelen ook in stukken hakken. Zelf laat ik ze graag heel. De amandelen van de Lidl zijn bedekt met zout. Het zout haal ik er zoveel mogelijk af.
Kneed de ingrediënten tot een stevig deeg.
Verdeel het deeg in drieën en maak een soort ciabattaworst op het bakblik: lang, 6 cm. breed en niet te hoog.
Rol de “worsten” door kristalsuiker en bak ze 30 minuten in een oven van 180 graden.
Opgelet: je moet de biscotti meteen snijden anders wordt het een onmogelijke opdracht!
Na een eerste keer bakken moet je meteen je biscotti snijden. Hou je biscotti of cantuccini worst vast met een tang uit de keuken. Snij zo heel gemakkelijke plakje voor plakje.
Wil je authentieke Italiaanse biscotti koekjes ookwel cantuccini genoemd, bak de koekjes dan nogmaals een klein half uur in de oven. Ze zijn dan droog gebakken en zo kun je ze heel lang bewaren.
Je kunt er lekker lang van genieten; jij en je gasten. Doop ze in een sterke koffie of zoals andere graag zien: een lekkere likeur!
Hallo Carola,
Je verteld in het begin dat de koekjes 2 keer gebakken worden, maar in het recept zelf zie ik dat je ze maar 1 keer de oven ingaan. Heb ik ergens "over gekeken" of is er maar 1 keer gebakken ?
Alvast bedankt voor je antwoord.