Bij veel recepten gebruik ik heel graag fruit en suiker. Als je die twee combineert krijg je als snel een zomerse lekkernij. Ik bak vaker met jam, maar meestal is dit bramenjam in het najaar. Dan haal ik kilo’s bramen van mijn struiken af en maak daar de lekkerste dingen mee. Raar eigenlijk dat ik op andere momenten in het jaar vrijwel nooit bak met jam. Het is zo’n snel en makkelijk ingrediënt om te gerbuiken. Daarom vond ik de uitdaging die ik van Hero zo leuk: “Maak een lekker ontbijtrecept met ananasjam.”
Oei, ik werd even uit mijn comfortzone geworpen. Wat zal ik met ananasjam gaan maken? Wij eten thuis best vaak verse ananas. Gewoon los of lekker op een verse pizza. Maar ananasjam? Waarom had ik dat eigenlijk nog nooit geprobeerd?
Om inspiratie op te doen ben ik gaan snuffelen op de website van Hero Jam Studio. Hier vind je heel veel lekkere recepten met jam van andere bloggers. Als snel ontstond er een idee! Eerder bakte ik en Zweeds brood dat ik in knipte op zijn Zweeds. Deze eenvoudige techniek kun je natuurlijk ook toepassen op een croissant. En de combinatie met ham en kaas was snel gemaakt. Ananas, ham en kaas is een echte klassieker, een match made in heaven. Hartig, met een klein zoetje.
Croissant met ananasjam ham en kaas
Benodigdheden:
1 grote verpakking croissantdeeg
Hero original ananasjam
ham naar eigen smaak, (een donkere ham zie je iets beter na het bakken)
jonge kaas
1 ei
Eventueel wat groen kruiden naar keuze
Croissant met ananasjam ham en kaas
Verwarm de oven voor volgens de verpakking van je croisssantdeeg.
Het beste kun je alles klaar leggen zodat je straks je croissant snel kunt maken. Ik vind het inknippen van de croissant het mooist als jij niet gaat rijzen en dat doet croissantdeeg soms bij warm weer zodra je het uit de verpakking haalt.
Rol het deeg uit en duw alleen de schuine stippellijnen omhoog dicht. Smeer een laagje ananasjam op het deeg en bedek dit met ham. Ik heb de croissants een paar maal gemaakt en vond de exemplaren met niet teveel kaas het mooist. Vandaar dat ik alleen in het midden van de croissant met kaas bedekte.
Snij of knip de croissant op de stippellijn in drie stukken. Rol ze op. Snij of knip iedere rol in tweeën. Nu heb je zes rolletjes croissant.
Knip met een schaar 6-7 diepe sneden. Probeer het deeg niet compleet door te knippen, maar wel genoeg om het deeg straks een beetje op te kunnen schuiven.
Leg de delen deeg nu om en om een kant op. De eerste ring naar links, de tweede naar rechts. Als het deeg niet diep genoeg geknipt is lukt dit niet goed.
Kluts een eitje en smeer dit over de croissant. Hiervan gaat hij mooi glimmen en krijgt een prachtige kleur.
Bak de croissant met ananasjam ham en kaas in ongeveer 12-15 minuten goudbruin of volg de instructies op je verpakking van het croissantdeeg.
Ineens heb je van een gewone croissant een bijzonder ontbijtje gemaakt
Ik vond het zelf leuk om wat groen over de croissants te strooien, maar dit is eigenlijk vooral omdat ik het leuk vind om wat kleur toe te voegen. Serveer de croissants direct na het bakken.
Hmmmm, de dag begint goed, hartig met een beetje zoet!
Comments