Amerikaanse cakes zijn favoriet bij mij. Zo ook deze aardbeien karnemelk Bundt cake. Opnieuw heeft deze Amerikaanse cake bijzondere ingrediënten als olie in plaats van enkel boter, crème fraîche of zure room en karnemelk. De zelfgemaakte jam geeft de zeer zachte, smeuïge cake een lekker fruitig tintje.
Bijzonder aan deze aardbeien karnemelk Bundtcake is de ganache die gemaakt is met gecondenseerde melk, witte chocolade en aardbeienjam. Een beetje anders dan het gebruikelijke recept, maar een aanrader. De verwarmde gecondenseerde melk karameliseert lichtjes, net als dulche de leche en dat geeft dat extra tintje. Zin om te bakken? Klaar voor de start!
Aardbeien karnemelk Bundt cake
Geinspireerd op een recept van The Kitchentusiast
Benodigdheden voor een flinke cake
110 gram olie
100 gram boter
1 beker van 200 gram crème fraîche (evt. zure room)
4 grote eieren
225 gram suiker
120 ml. karnemelk
375 gram bloem
1/2 theelepel baksoda
1/2 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel zout
3 -4 eetlepels aardbeienjam of andere jam naar keuze
1 theelepel vanille extract of 2 zakjes vanillesuiker
eventueel een paar druppels rode kleurstof als je de cake graag roze wilt hebben
Voor de ganache:
1 blikje gecondenseerde melk
2 eetlepels aardbeienjam of gelei (met gelei krijg je een wat egaler ganache)
100 gram witte chocolade
eventueel wat rode kleurstof
Eventueel blauwe bessen of ander mooi fruit of eetbare bloemen
Eventueel wat eetbaar goudpoeder
Zo bak je deze Aardbeien karnemelk Bundt cake:
Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht oven).
Mix de olie, boter, suiker, eieren, crème fraîche, jam en vanille goed met de mixer door tot alles is opgenomen en er geen klontjes meer zijn. Nu mogen de droge ingrediënten erbij als bloem, bakpoeder, baksoda, zout.
Mix dit met een spatel door of heel kort en rustig met de mixer.
Voeg de karnemelk tot en roer tot alles goed egaal is gemengd. Wil je graag en roze cake? Indien je bramenjam gebruikt in plaats van aardbeienjam, zal je cake door de bramen sterker kleuren. Je kunt eventueel ook wat druppels kleurstof toevoegen.
Het deeg mag nu in een Bundtvorm of andere cakevorm die ingevet is met boter en wat bedekt met wat bloem.
Na ongeveer 50-55 minuten is je cake gaar.
Laat je cake goed afkoelen. Dan kun je de ganache gaan maken.
Verwarm de gecondenseerde melk met de chocolade en jam. Het duurt even voor de chocolade oplost in de melk. Let met het verwarmen van de gecondenseerde melk altijd goed op. Je kunt niet weglopen maar moet blijven roeren. Roer de hele onderkant van de pan goed door. De melk neigt naar karameliseren op de bodem. Dan krijg je kleine stukjes karamel in je ganache en is deze niet meer egaal.
Kookt de ganache? Niet weglopen, nog enkele minuten doorroeren en de ganache overgieten op een bord, zodat de suiker tot rust komt.
Bedek je cake met de ganache en versier dit eventueel met wat fruit, eetbare bloemen of moois.
Ik was niet helemaal tevreden over hoe mijn cake eruit zag en besloot de cake te pimpen met wat gouden dustpoeder. Een klein beetje om net dat extra accent te geven. Je ziet dat ik vele mooie kleuren glitter en glans hebt. Echt een lievelingsdoos van me.
Dip de kwast in het poeder en tik voorzichtig op je kwast zodat het poeder naar beneden valt. Hier en daar gaf ik een likje goud op de bessen.
De aardbeien karnemelk Bundt cake is goddelijk. Heel erg zacht met een fruitige namaak.
Behalve aardbeienjam kun je vast nog andere lekkere combinaties verzinnen. Geniet!
Dit recept is wat aangepast maar geïnspireerd op het recept van het blog van Kitchenaid.
Comments