Heb jij al een keer zelf jam gemaakt? Het is echt heel eenvoudig. Je hebt geen perfect gevormde aardbeien nodig, maar ze moeten natuurlijk wel lekker zijn. De durfal kan natuurlijk zijn hart ophalen en gaan combineren met smaken.
Zelf maakte ik aardbeienjam. Lekker voor onszelf maar ook om een paar potjes weg te geven. Het is een klusje van niks, maar zooooo leuk! Kom we gaan aardbeienjam zelf maken.
Aardbeienjam wordt ook vaak gecombineerd met rabarber. Het zoete van aardbeien, met een lekker pittig zuurtje van de rabarber.
Het eenvoudigst is om jam te maken met een geleisuiker uit de supermarkt. Je hebt gewone geleisuiker, maar ook geleisuiker dat wat minder zoet is. Kies wat jij zelf het liefst hebt.
In een pak geleisuiker zit kristalsuiker en pectine. Wat doet pectine precies?
Pectine
Pectine wordt vaak gebruikt als verdikkingsmiddel. Zodra het in aanraking komt met suiker wordt het een soort gel. Overigens bevatten de meeste vruchten zelf pectine, maar vaak niet genoeg om een goede gel te krijgen. In vruchten als aardbeien, druiven en frambozen zit minder pectine. Vandaar dat je minder fruit gebruikt in verhouding tot de suiker. Naar verhouding heb je dan iets meer pectine en suiker dan bij andere vruchten en zal je jam toch gelei-achtig worden.
Wist je dat je ook aardbeienjam kunt maken zonder suiker en pectine? In plaats van pectine gebruik je dan chiazaden. Meer informatie vind je hier.
Aardbeienjam zelf maken
Benodigdheden voor ongeveer 4 potten van 350 ml.
900 gram aardbeien
1 kg geleisuiker
Sap van een halve citroen of hele limoen
Zo maak je zelf jam
Zet een grote pan water op. Maak je jampotten met glazen of ijzeren deksel goed schoon en kook ze 5 minuten in een grote pan met water.
Laat de potten en deksels op zijn kop rusten op een schone theedoek tot gebruik.
Wil je de lekkerste jam? Roer dan het fruit in stukjes een dag eerder door de suiker en laat het goed inwerken. Bij mij is het meestal last minute werk. Ik had dit maal op de markt een grote partij aardbeien gekocht en wilde ze graag snel verwerken. De aardbeien waren nu nog mooi. Daarom sneed ik de aardbeien in stukjes en deed de in een ruime pan.
Breng het geheel aan de kook met de geleisuiker en citroen- of limoensap.
Roer het regelmatig goed door. De suiker zal smelten, de aardbeien koken mee. Kook het fruit 4 minuten. Zet inmiddels de potjes gereed.
Vul je weckpotjes of oude jampotjes met een soep- of juslepel. Je zult zien dat een groot deel van de aardbeien kleiner zijn geworden en dat je voor een groot deel gelei hebt in je potjes.
Sluit de deksels en zet je potje zo’n 10 minuten op zijn kop. De potjes en deksels sluiten nu vacuüm.
Jampotten goed schoonmaken voor je jam bewaard
Dat is zeker mogelijk, er zit tenslotte pectine in de meeste vruchten. Je kunt dan fruit koken met gewone kristalsuiker 1:1 en dit zachtjes een half uurtje koken. Belangrijk is dan dat de jam niet gaat karameliseren. Zelf vind ik het een beetje zonde om vruchten een half uur te koken, want dan zijn ze helemaal fijn gekookt. Maar misschien vind jij dat juist wel lekker!
Kun je ook jam maken zonder geleisuiker?
Jam bewaren
Omdat de jampotten hermetisch en heel warm gesloten zijn, kun je ze wel tot een jaar buiten de koelkast bewaren. Zodra je een potje opent is het beperkt houdbaar.
Zelf maak ik graag kleine potjes. Zo kan ik ze eenvoudig weggeven als cadeau of een potje mee naar mijn werk nemen voor mijn middag brood.
Lekker veel informatie en inspiratie vind je overigens bij de website wecken online.
Comments