top of page

Aardbeientaart met gezonde bodem


Aardbeientaart met gezonde bodem
Aardbeientaart met gezonde bodem
Geen idee hoe het komt maar ik ben dit jaar behoorlijk geïnspireerd door mijn favoriete vrucht: de aardbei. Is het de smaak, is het de kleur? De zomerkoninkjes zijn momenteel goed geprijsd en daar maak ik graag gebruik van. Ik wilde graag een taartje met een gezondere bodem maken. Een bodem met havermout, bananen, dadels en noten.  De gezonde bodem en de aardbeien komen samen in een aardbeientaart met een gezonde bodem.

Gezond? Nou voor een deel zeker. Je zou de bodem best gezond kunnen noemen. De topping zou nog wel een stuk gezonder kunnen. Vervang de slagroom met roomkaas dan door een bescheiden laagje opgeklopte sojaroom.  Vul je taart met  iets meer vruchten. Zo krijg je ongemerkt wat extra fruit mee naar binnen.


Liever een gezonde appeltaart, kiwitaart of perziktaart? Varieer het recept eenvoudig naar eigen smaak en de vruchten van het seizoen.

De bodem blijft wat zacht, maar er is dan ook geen extra boter en geen extra suiker in verwerkt.


Aardbeientaart met gezonde bodem
Aardbeientaart met gezonde bodem

Aardbeientaart met gezonde bodem

Benodigdheden:

  1. 150 gram havermout

  2. 1 flinke theelepel bakpoeder

  3. 125 gram studentenhaver (of meng zelf half rozijnen/half gemengde noten)

  4. 75 gram dadels

  5. 2 bananen

  6. 1 eetlepel vanille extract of 1 zakje vanille suiker

  7. 1 theelepel kaneel

  8. 2 eetlepels dadelsiroop of siroop naar keuze

  9. Snufje zout

  10. Springvorm van 24 cm

voor de vulling:

  1. 250 gram slagroom (of soyaroom)

  2. Eventueel 100 gram roomkaas om je slagroom wat steviger te krijgen

  3. 1 zakje klopfix

  4. 1 zakje vanillesuiker (vanille extract maakt je slagroom iets minder stevig)

  5. Ongeveer 3 eetlepels suiker naar smaak

  6. 250 gram aardbeien

  7. 150 gram pure chocolade


Gezonde bodem maken voor aardbeientaart

Zo maak je deze gezonde aardbeientaart

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven) en bekleed je bakvorm met bakpapier. Ook een springvorm bekleed ik altijd om mijn vorm te beschermen.

  2. Maal je havermout en de dadels fijn in een keukenmachine, koffiemolen of hakmolen. Meng kort de studentenhaver mee.

  3. Prak je bananen fijn en meng alles in een kom door elkaar.

  4. Vul je bakvorm en bak de bodem in 25 minuten gaar in de oven.

  5. Laat de bodem goed afkoelen.

  6. Roer de roomkaas los.

  7. Mix de slagroom met de klopfix, vanillesuiker en de suiker bijna stevig.

  8. Mix nog kort de roomkaas mee.

  9. Smeer dit over de afgekoelde taartbodem of spuit mooie toefjes.

  10. Versier de taart met aardbeien of ander vruchten.

  11. Tot slot maken strepen gesmolten chocolade de taart nog net een beetje mooier en lekkerder!

Inspiratie

De aardbeientaart met gezonde bodem is een aangepast naar eigen smaak maar is geïnspireerd op de kiwitaart met bananen en havermoutbodem van de Lidl.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page