top of page

Advocaatcake met nootjes

Advocaatcake met nootjes
Af en toe maak ik advocaat. Niet om op zijn OudHollands een klein glaasje met een toefje slagroom op de advocaat leeg te lepelen. Meestal maak ik advocaat om wat lekkers mee te bakken of op smaak te brengen. Soms maak ik advocaat omdat ik eigeel over heb en het zonde is om dit weg te gooien. Het liefst maak ik advocaat met brandewijn, dan is de advocaat iets milder van smaak omdat het minder alcohol bevat. Omdat het altijd tijd voor cake is, bakte ik een cake en voegde een deel advocaat toe. De smaak is subtiel aanwezig in dit recept. Om de cake wat meer structuur te geven voegde ik fijngehakte geroosterde nootjes toe. Ze bleven mooi verdeeld door het deeg zitten na het bakken. Om de cake nog iets meer aan te kleden bevat de bovenkant advocaat-glazuur; dat is lekker! De cake is lekker makkelijk te maken en extra snel klaar als je advocaat in huis hebt.

Niet alle zakjes bakpoeder bevatten dezelfde hoeveelheid bakpoeder

Zelf heb ik vaak B-merken bakpoeder. Deze zakjes, zowel Nederlandse als Duitse bevatten vaak 15 gram bakpoeder voor 500 gram bloem. Recent ontdekte ik dat zakjes bakpoeder van dr. Oetker 16 gram bakpoeder bevatten. Let dus goed op welk bakpoeder je gebruikt en hoeveel bakpoeder je nodig hebt.

Bij dit recept heb je 40% van het zakje nodig.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.



Ingredienten voor de advocaatcake met nootjes

Advocaatcake met nootjes

Benodigde ingrediënten voor een cake van 25 cm:

  1. 200 gram zachte boter op kamertemperatuur

  2. 180 gram fijne suiker

  3. 2 zakjes vanillesuiker

  4. 4 medium eieren

  5. 200 gram bloem

  6. 6 gram bakpoeder (zakje bevat 15 gram)

  7. 175 gram advocaat (zelf gemaakt is het lekkerst en vaak iets dikker)

  8. 125 gram gemengde nootjes

  9. Snuf zout


Voor de advocaat-glazuur:

  1. Ongeveer 2 eetlepels advocaat

  2. Ongeveer 100 gram poedersuiker (handig; maal het zelf met gewone suiker in een koffiemolen)


Schep het beslag voor de advocaat cake in de vorm

Advocaatcake met nootjes

  1. Wil je de advocaat zelf maken? Het recept vind je hier.

  2. Rooster de nootjes zo'n 8-10 minuten op ongeveer 150 graden. Eventueel kun je ze in de airfryer roosteren.

  3. Bedek het cakeblik met bakpapier of smeer de vorm in met boter en bestrooi het licht met bloem.

  4. Klop de boter met de suiker en vanillesuiker tot het licht en romig is. Dit kan wel 5-8 minuten duren.

  5. Verwarm de oven voor op 155 graden bij een heteluchtoven of op 175 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

  6. Mix nu een ei toe tot het in het beslag is opgenomen. Klop zo ei voor ei door het beslag.

  7. Voeg de bloem, bakpoeder, zout en advocaat toe en meng het heel kort door de romige boter tot het gemengd is. Spatel de in stukjes gehakte nootjes door het beslag.

  8. Schep het beslag in de cakevorm en bak de cake in ongeveer 55-60 minuten gaar.

  9. Laat de cake 10 minuten in de vorm zitten en haal hem vervolgens voorzichtig uit de vorm om af te koelen.

  10. Meng de poedersuiker door de advocaat tot het stevig is, maar dun genoeg om over de cake te verdelen en de oneffenheden van de bovenkant wat weg te werken.

  11. Verdeel de advocaat-glazuur over de boven en laat het drogen.



KLeine ontploffing met advocaat uit de cake

Hoe moet je de advocaatcake met nootjes bewaren?

Omdat de cake advocaat bevat kun je hem het beste in de koelkast bewaren en hem kort voor het opdienen uit de koelkast halen. De boter in de cake zal dan wat zachter worden en dat komt de smaak zeker ten goede. Je kunt de cake zeker zo'n 2-4 dagen bewaren.

Wil je de cake langer bewaren dan is het handiger om hem in te vriezen.



Advocaatcake met nootjes



Gerelateerde posts

Comments


bottom of page