Affogato is een eenvoudig Italiaans nagerecht dat het zoete en romige van ijs combineert met het bittere van een warme espresso. Heerlijk! Het is een ideaal nagerecht want het kost maar weinig tijd. Voor dit recept heb ik eenvoudig vanille-ijs gebruikt, maar je kunt zelf kiezen voor een ander soort ijs en hierdoor een totaal andere affogato espresso met ijs voorzetten. Wat dacht je van een mooie, donkere chocolade-ijs zoals ze in Italië verkopen of een Salted karamel-ijs?
Het ijs zal door de warme espresso smelten tot een romige massa met een bittertje van de espresso. Zelf wacht ik dit smelten niet af en schep kleine hapjes ijs dat op het punt staat te smelten, samen met de Affogato espresso.
Extra smaak toevoegen
Wil je nog meer smaak toevoegen? Wat dacht je van Kahlua koffielikeur of een amandellikeur? Misschien met wat kleine stukjes chocolade die zachtjes meesmelten? Of een drizzle van verwarmde speculoos met wat verkruimelde speculoos bovenop.
Affogato-fondue
Met een tafel vol gasten lijkt het mij ook een heel leuk idee om meerderd soorten ijs op tafel te zetten en iedereen een eigen keuze te laten maken om ijs te kiezen. Het geeft de gasten ook de mogelijkheid om een keuze te maken in de hoeveelheid ijs. Laat ik het affogato-fondue noemen.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Affogato espresso met ijs
Benodigdheden per persoon
1-2 bolletjes vanille ijs of ijs naar keuze
Eén espresso per bol
Lekker: een scheutje Kahlua of zelfgemaakte koffielikeur volgens dit rececpt
Kop en schotel of niet te dun glas
Recept affogato espresso met ijs
Zorg dat de glazen gereed staan.
Haal eventueel het ijs kort voor het opdienen uit de diepvries. Het schept dan iets makkelijker.
Verwarm het espresso-apparaat voor en vul de piston met espressokoffie of leg de nespresso-cups klaar.
Vul het glas met één of twee bolletjes ijs naar keuze.
Schep eventueel ongeveer een eetlepel likeur over het ijs.
Schenk de warme espresso over het ijs en dien direct op.
Tip: Je kunt ook de glazen met ijs serveren en aan tafel de espresso over het ijs schenken
Italiaanse eenvoud
Je affogato een upgrade geven is heel goed mogelijk, maar Italiaanse eenvoud doet het ook prima. Bolletje ijs, espresso erover en genieten maar!
Comments