top of page

Alles over thee en thee zetten


Alles over thee en thee zetten
Zelf ben ik een enorme koffieleut, maar een goede kop thee op zijn tijd kan ik ook waarderen. Na een recent bezoek aan Londen en net de serie Downton Abbey in een ruk gezien te hebben, besloot ik me eens verder te gaan verdiepen in het drinken van thee. In de Engelse serie zijn er in iedere aflevering wel een aantal theemomenten waarin de zowel de aristocratische familie als hun bedienden troost vinden, gezelligheid, vertrouwen, samen genieten van een lekkere kop thee. Put on the kettle please! In alles over thee en thee zetten gaan we er eens lekker voor zitten en brengen we het theedrinken naar een hoger level.

Geschiedenis van thee

Het drinken van thee is zo'n 5000 jaar terug ontstaan in China. Volgens een legende liet Keizer Shen Nung, 2737 voor Christus zijn water altijd eerst koken voor gebruik. Per ongeluk vielen er wat blaadjes van de theestruik in het water. De keizer vond de drank bijzonder lekker en zo ontstond het drinken van thee. Thee is lang alleen in China gedronken. Vijf eeuwen na Christus verspreidde de thee zich naar andere Aziatische landen. Het was Nederland die thee in de 17e eeuw in Europa introduceerde.


Wat is thee

Thee wordt gemaakt van de theeplant. Zowel witte, zwarte als groene thee is afkomstig van dezelfde plant. Het is de manier van plukken en het type van verwerken die iedere thee zijn specifieke smaak geeft.


Losse thee is vaak grover dan thee in zakjes

Soorten thee

Witte thee

De minst bewerkte thee is afkomstig van jonge knoppen; zachte lichte blaadjes van de theeplant. Het geeft een verfijnde, lichte smaak.

Witte thee kun je het beste zetten 80 graden, het water hoeft je nèt niet helemaal gekookt te worden.

De thee is na zo'n 2-3 minuten trekken klaar.


Zwarte thee

Theeblaadjes worden met zuurstof geoxideerd waardoor ze bruin worden. Hierna worden de gedroogd. Zwarte thee heeft een sterke smaak.

Zwarte thee kun je het beste koken tot 100 graden. Laat de thee rustig trekken; zo'n 3-5 minuten.


Groene thee

De jonge theebladeren worden niet of nauwelijks bewerkt en houden hierdoor hun groene kleur.

Groene thee kun je het beste niet te heet zetten; 65 tot hooguit 80 graden is optimaal. Zet je het warmer dan wordt de thee bitter. Laat de thee ook niet te lang trekken. Ongeveer 2-3 minuten is voldoende.


Lees de adviezen op de verpakking voor de specifieke thee die je gekocht hebt.

Thee met melk, theedrinken op zijn Brits

Er zijn vele soorten bladeren, bloemen, stukjes fruit, takjes en specerijen gebruikt worden om "thee" te zetten. Eigenlijk vallen zij niet onder de noemer thee, want ze zijn niet afkomstig van de theeplant.

Verschil in kwaliteit

Thee; wat is het gemakkelijk om zakjes te kopen en een zakje in het hete water te hangen. De manier van sorteren en het bewerken van de blaadjes heeft invloed op de uiteindelijke smaak. Vaak is de kwaliteit in zakjes minder, maar er is ook thee van goede kwaliteit in zakjes op de markt verkrijgbaar, met grotere blaadjes in zakjes die ruimte geven aan de thee. Over het algemeen komt losse thee het dichts bij de thee zoals het van origine is bedoeld.


Losse thee in de theepot, wat een prachtig schouwspel

Alles over thee en thee zetten

  1. Zorg voor lekkere thee. Lekker is persoonlijk en niet iedereen neigt naar dure theesoorten om van te genieten. Maar er is een groot verschil in kwaliteit. Ga op zoek naar waar jouw ideale thee.

  2. De hardheid van het water bepaalt mede de smaak. Zacht water, zoals bronwater geeft je thee met meer nuances dan hard water met bijvoorbeeld veel kalk. Ik heb ooit een theeworkshop gehad waarin we dit gingen testen. We gingen thee gingen zetten met gewoon kraanwater en bronwater. Echt je proeft het. Voor mij is dit geen reden bronwater te kopen, maar het was wel een leuke test en als er bronwater na een vakantie over is bewaar ik het voor de thee.

  3. Verwarm je theepot of mok met water en schep de losse thee hierin. Een zakje kun je beter na het inschenken van het water toevoegen omdat het anders kapot kan gaan. Door het water op de thee te schenken komen meer essentiële oliën vrij die veel smaak geven. Zet je thee op zijn Brits? Dan doe je voor iedere kop/mok een theelepel losse thee in de theepot plus een schepje extra "voor de pot".

  4. Kook het water eenmaal en zorg ervoor dat je de juiste temperatuur gebruikt bij de juiste thee.

  5. Dosering: Gebruik ongeveer 2 gram thee voor 1 mok thee, dit is ongeveer 1 theelepel. Dit is een richtlijn want de persoonlijke smaak en de eigenschappen van de thee zijn belangrijk.

  6. Filter de thee of haal het zakje uit de theepot of mok.


De ontplooing van prachtige groene thee

Thee in zakjes; ja of nee

Thee uit een zakjes is ideaal. Het is makkelijk, snel, je hoeft niet te zeven wat soms wat rommelig kan zijn. Helaas bevatten veel zakjes thee kleine hoeveelheden suiker of andere toevoegingen. Daarnaast is de thee zelf in zakjes vaak van mindere kwaliteit.


Waar zijn theezakjes van gemaakt?

Theezakjes zijn vaak gemaakt van papier, soms versterkt met bananenvezels. Tegenwoordig bevatten steeds meer theezakjes plastic. Dat ziet er vaak prachtig uit, maar dit beïnvloed de smaak van de thee en laten we eerlijk zijn, op die manier krijg je heel veel minuscule microplastics naar binnen. Dat zou je eigenlijk niet moeten willen toch? Sommige theezakjes bevatten een nietje dat het touwtje met het labeltjes vastmaakt. Steeds vaker is dit touwtje vastgenaaid aan het zakje. Ideaal, want dan kan het theezakje gewoon bij het groenafval.


Papieren theezakjes kunnen gebleekt en dus wit zijn. Gelukkig zijn de zakjes steeds vaker ongebleekt, een veilige keuze. Sommige supermarkten verkopen lege losse, ongebleekte theezakjes die je zelf kunt vullen met thee. Of misschien is het tijd om je thee-ei tevoorschijn te halen. Had je die niet ergens achterin de la liggen?


Thee drinken

Thee bewaren

Bewaar thee goed afgesloten op een donkere plek of in een donkere bus. Thee is gevoelig en zo wordt de thee niet vochtig en behoudt het zijn kleur, geur en smaak.


Kruidenthee

Kruidenthee is een verzamelnaam voor blaadjes, bloementjes, takjes, kruiden, specerijen en stukjes gedroogd fruit die in gekookt water als thee worden gebruikt. Dit geeft een eigen smaak, maar het is geen thee, want thee komt van de theestruik. Kruidenthee wordt vaak gedroogd gebruikt bij het "theezetten", maar vers kan ook; denk aan muntthee of gemberthee.

Niet getreurd, want kruidenthee kan net zo heerlijk zijn van smaak en beleving.


Thee, kruidenthee, koffie, water; ik drink alle variaties door elkaar; al is het maar voor de afwisseling.

Alles over thee en thee zetten

Engelse thee

De Britten zijn de grootste theedrinkers. Met een bevolking van ruim 67 miljoen wordt er dagelijks 165.000.000 kopjes theegedronken. Thee wordt vaak geserveerd met melk, suiker en eventueel met een schijfje citroen.

De bekendste Engelse theesoorten zijn Earl Grey (zwarte thee met een vleugje bergamot), Ceylon thee (thee uit Sri Lanka met een beetje citrus), zwarte thee en English breakfast thee.


Thee met melk of gecondenseerde melk

In het Verenigd Koninkrijk is melk bij de thee een gewaardeerde traditie. Over smaak valt te twisten. Net als suiker loont het om eens een poging te wagen wat jouw smaakpapillen vinden van een wolkje melk bij de thee. Voor de zoete theeliefhebber zou een scheutje gecondenseerde melk ook een optie zijn; deze is vol van smaak en een beetje zoet.


Theedrinken; goed voor je gezondheid

In zwarte thee en nog meer in groene thee, zitten antioxidanten die goed zijn om vrije radicalen in je lichaam aan te pakken. Daarnaast bevat thee flavonoïden, een stof die kans op hartziektes verlaagd.


Comfortabel; samen aan tafel met een pot thee

Thee kopen

Thee is op veel plaatsen te koop. Het assortiment is vrijwel overal vrij uitgebreid. De supermarkt, drogisterij-ketens, biologische winkels, op de markt, soms zelf winkels met producten voor lichaamsverzorging (denk aan Rituals).

Maar voor goede thee, advies en uitgebreide informatie is een echte theewinkel ideaal. Hier kun je vragen stellen, vertellen wat voor soort thee je zoekt, mag je ruiken, de potten inzien.


Carola aan de thee

De afgelopen maanden ben ik meer thee gaan drinken voor dit artikel. Dronk ik normaal Engelse thee in zakjes en veel soorten (losse)kruidenthee en thee met verse gember, voor dit artikel wilde ik thee meer leren waarderen. Ik wilde graag thee net zo gaan waarderen als een kop koffie daarvoor ging ik op naar een thee speciaalzaak.

Ik merkte dat het personeel het leuk vindt om als je interesse toont in het grote assortiment. Zij helpen je op je zoektocht naar jouw ideale smaak, maken graag een gezellig praatje over thee en Engeland. De thee is wat prijziger maar als je een goed mok thee vergelijkt met een alcoholische drank of een A-merk frisdrank, dan valt de prijs reuze mee.


Vond ik thee vaak zo'n bittere nasmaak hebben. De gekozen theesoorten die met bovenstaande tips zijn gezet waren vaak goed op smaak zonder de bittere nasmaak die sommige thee in zakjes soms hebben. Ik dacht dat Engelse thee heel donker zou zijn als lichte koffie, maar daarvan was geen sprake. Thee blijft een persoonlijke zoektocht. Alles over thee en thee zetten is nog niet volledig. Mijn tocht is nog niet ten einde maar ik weet dat ik net als bij koffie, ook echt kan uitkijken naar een fijne mok goede thee.


Informatie en inspiratiebronnen:



Gerelateerde posts

Comments


bottom of page