Je hebt blanke amandelen nodig voor je recept, maar helaas, de amandelen die je in huis hebt hebben een bruin velletje. Wat nu? Bij amandelspijs, frangipane of amandelmeel gebruik je zonder vel. Hoe haal je het bruine vliesje van amandelen af. Amandelen ontvellen doe je zo.
Waar koop je amandelen
Soms koop ik blanke amandelen op de Rotterdamse markt of bij een grote toko. Daar zijn ze een stuk beter geprijsd. Maar niet iedereen komt of woont in de buurt van een grote markt of toko. Amandelen met vlies koop ik vaak bij de Lidl of Aldi. Hier zijn ze nog redelijk geprijsd. Je kunt ze natuurlijk ook makkelijk zelf ontvellen. Tijd om amandelen te ontvellen.
Waarom zou je amandelen ontvellen
Sommige recepten vragen om blanke amandelen. Bijvoorbeeld om er meel van te maken of amandelspijs. Deze zou donkerder uitvallen dan gebruikelijk. De smaak van amandelen met vel is iets bitterder. Amandelen met of zonder vel is ook iets persoonlijks; hou je van amandelen met een milde smaak of meer van de iets meer bittere exemplaren?
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Amandelen ontvellen of pellen
Benodigdheden:
Amandelen met vel
Kokend water
Koud water
Zo kun je zelf het vel van amandelen verwijderen
Breng een pannetje met water aan de kook. Zet een andere kom klaar met ijskoud water.
Zodra het water kookt, mogen de amandelen in het kokende water. Laat de amandelen hier ongeveer 2 minuten in het kokende water blancheren. Veel amandelen komen naar boven drijven, maar niet allemaal.
Zeef de amandelen uit het kokende water en laat ze schrikken in het ijskoude water.
Leg je amandelen op een bord.
Terwijl je de amandel van het bord pakt, duw je gelijkertijd het velletje al van de noot af. Leg hem terug. Het gaat heel eenvoudig.
De nootjes zijn nat en moeten drogen om ze te kunnen malen. Dep de amandelen met een theedoek droog en laat de nootjes goed drogen. Dit kan aan de lucht, in de zon, boven de verwarming.
Wat een supertip!
Zojuist toegepast, echt T O P, dank je wel
Geweldige tip voor blanke amandelen.