Soms kom je van die recepten tegen die nét even anders zijn en daardoor extra speciaal. Deze glutenvrije amandelkoekjes zijn daar een perfect voorbeeld van! Door een deel van de amandelmeel te vervangen met maïzena krijgen de koekjes die fijne, licht knapperige bite waar je van blijft genieten. En alsof dat nog niet genoeg is, bevatten ze minder suiker én slechts een beetje boter – zodat je zonder schuldgevoel van iets lekkers kunt snoepen. Ideaal voor een gezellig koffiemoment, een feestje, of gewoon omdat je zin hebt in iets bijzonders. Ga jij deze amandelkoekjes met maizena ook proberen?
Amandelkoekjes bakken
Amandelkoekjes zijn heel populair en worden wereldwijd gebakken. Amandelen zijn glutenvrij, voedzaam, bevatten eiwitten en goede vetten. Omdat amandelmeel iets zoet is hoef je minder suiker toe te voegen koekjes, cakes en gebak. In combinatie met minder suiker en vet heb je dan een gezondere keuze bij het bakken van koekjes.
Lekkere smaakmakers in amandelkoekjes
Wil je een extra smaakje aanbrengen in de koekjes? Wat citroen- of sinaasappelraps doet wonderen. Maar stukjes chocolade, koek- of speculaaskruiden passen ook heel goed.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Maïzena in cakes en koekjes en gebak
Maïzena maakt koekjes, cake en gebak zachter
Het werkt als verdikkingsmiddel bij een wat te vloeibaar beslag
Maïzena geeft een zachter en luchtiger resultaat
Omdat maïzena geen gluten bevat zorgt het voor een kruimelig koekje met een smelt in je mond gevoel. Een heel eigen bite.
Maïzena houdt het vocht iets vast waardoor de koekjes, cakes en gebak wat langer vers blijven.
Ovenstand en tijd: Amandelkoekjes bakken snel door de lichte structuur. Houd ze goed in de gaten om te voorkomen dat ze te donker worden
Amandelkoekjes met maizena
Benodigdheden voor 14-18 koekjes:
200 gram amandelmeel
50 gram maïzena
50 gram boter
1 medium ei
100 gram fijne suiker
2 zakjes vanillesuiker
0.5 theelepel amandelaroma
Snuf zout
Voor bovenop:
Amandelstiften, amandelschaafsel of halve amandelen
Amandelkoekjes met maizena
Kneed alle ingrediënten behalve de amandelstiften, amandelschaafsel of halve amandelen tot een soepel deeg.
Laat het deeg minimaal een half uur rusten in de koelkast.
Haal het deeg uit de koelkast en draai er balletjes naar eigen wens. Leeg de deegballetjes op een vel bakpapier.
Duw de balletjes iets naar beneden en verdeel amandelstiften, amandelschaafsel of halve amandelen over de bovenkant van de koekjes en duw ze iets in het deeg.
Laat de koekjes zo'n 20 minuten koelen in de koelkast.
Verwarm ondertussen de oven voor op 170 ºC bij een heteluchtoven of op 190 ºC bij een oven met een boven- en onderwarmte.
Bak de koekjes in 18-22 minuten gaar.
Zo bewaar je deze heerlijke koekjes
Laat de amandelkoekjes met maizena afkoelen en bewaar ze goed afgesloten in een trommel. Je kunt de koekjes ook goed invriezen voor later.
תגובות