Ben je op zoek naar een bijzonder koekjesrecept; dan is dit recept voor amandelkoekjes met marsepein echt een aanrader. Het is gebaseerd op Duitse amandelkoekjes met een laagje marsepein. De koekjes zijn ingesmeerd met licht opgeklopt eiwit met bovenop geschaafde amandelen. Door vlak voor het serveren de koekjes licht met poedersuiker te bestrooien worden ze nog mooier! In Duitsland worden ze ook vaak met Kerstmis gebakken. Je zou ze rond Kerstmis in de vorm van een ster of kerstboom kunnen bakken. Het laagje marsepein bovenop geeft de roomboterkoekjes een bijzonder lekker smaak; een aanrader om te maken.
De kwaliteit van marsepein
Bij de beste kwaliteit marsepein bestaat het marsepein voor 1 deel uit amandelen en 1 deel uit suiker. Veel marsepein bestaat echter uit veel meer suiker dan amandelen. Dit kun je vaak al aan de kleur van het marsepein zien. Door de suiker wordt het marsepein witter. Zelf heb ik marsepein uit de supermarkt gebruikt; dit was ook van mindere kwaliteit. Door 1-2druppels amandelaroma door het marsepein te mengen krijgt het een iets diepere amandelsmaak.
Tip: Is je marsepein erg stevig en niet goed te kneden; verwarm het enkele seconden in de magnetron en je marsepein is een stuk makkelijker te kneden
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Amandelkoekjes met marsepein
Benodigdheden voor 20-24 stuks:
150 gram bloem
50 gram amandelmeel (of eventueel meer bloem)
50 gram maïzena
170 gram boter op kamertemperatuur
60 gram poedersuiker
2 zakjes vanillesuiker
1 ei
Snuf zout
Voor op het koekje:
150 gram marsepein
40 gram poedersuiker
1-2 druppels amandelaroma
1,5-2 eiwitten
1 theelepel poedersuiker
75 gram geschaafde amandelen
Ook nodig
Ronde uitsteker of glas van 5-6 cm
Heb je een gekartelde ronde uitsteker, deze geeft een extra mooi effect
Amandelkoekjes met marsepein
Kneed de ingrediënten voor het koekjesdeeg door elkaar en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 graden bij een heteluchtoven of op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Rol het koekjesdeeg dun uit en steek cirkels uit het deeg. Het koekje zal na het bakken iets uitlopen en groter worden. Leg de plakjes deeg op een bakvel. Laat de koekjes minimaal 15 minuten koelen in de koelkast. Dan lopen de koekjes minder uit tijdens het bakken.
Kneed door 150 gram marsepein 40 gram poedersuiker en rol het marsepein dun uit tot 1-2 mm. Steek dezelfde cirkels uit het dun uitgerolde marsepein en bedek de afgekoelde koekjes met een laagje marsepein.
Klop het eiwit iets los en verdeel wat eiwit over de marsepein.
Strooi de geschaafde amandelen over het eiwit en bak de koekjes in ongeveer 12-15 minuten goudbruin.
Laat de koekjes afkoelen.
Strooi vlak voor het serveren poedersuiker over de koekjes voor een extra mooi effect.
Hoe kun je de koekjes het beste bewaren
Hoewel de amandelkoekjes met marsepein op de foto in een trommel zitten kun deze koekjes het beste met zo weinig mogelijk lucht bewaren; bijvoorbeeld met weinig lucht in een plastic zakje. Te veel lucht kan de koekjes vochtig maken waardoor ze zachter worden. Je kunt de koekjes ook invriezen voor later.
Comments