Het is altijd tijd voor appeltaart. Neem nu deze appel-havermouttaart uit Tirol. Je vindt recepten op de meest verrassende en onverwachte plekken. Zo zijn wij dit jaar een paar kilometer voor de Oostenrijkse grens in Italië gestrand. Best wel balen want onze auto was serieus defect en bleek uiteindelijk ook niet meer te maken. Dan sta je daar. Er komt geen ANWB, maar we werden meteen weggesleept en naar een hotel gebracht in Brixen. Hoe vervelend ook, het waren misschien wel de leukste dagen van onze vakantie.
Geheel onverwacht stranden we in het Noorden van Italië. Een ongepland staartje aan onze vakantie die heel bijzonder was, ondanks het gedoe met de auto. Prettig: we konden ons hier gewoon verstaanbaar maken, want er wordt Duits gesproken.
En dan ineens ben je in Tirol het Italiaanse deel en kun je gewoon Duits praten.
Brixen een toeristische stad
Brixen was een ontzettend leuk plaatsje waar van alles te beleven viel. In de boekenhandel ging ik op zoek naar een boek over ijs maken. IJs in Italië is zoveel lekkerder dan bij ons. De boeken waren Duits dus ik kon het ook gewoon lezen. De boeken over ijs vielen mij echter zo tegen. De ingrediënten waren eigenlijk zo’n beetje hetzelfde als hier.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Naast de boeken over ijs lag dit boek dat mij opviel: Back dicht glücklich, met een wat natuurlijke, doch robuuste voorkant. Echt een stijl waar ik voor val. Het staat vol verhalen en foto’s van de familie, het bedrijf waar ze nu voor bakt. Voor ik het wist zat het boek plots in mijn tas (natuurlijk ben ik wel even langs de kassa geweest). Gewicht of niet, ik zou het gewoon voorlopig mee dragen.
Helaas heb ik een maand moeten wachten voor het boek thuis was ,want zolang duurde het eer de auto uit Italië naar Nederland versleept was. Tip: koop je boek gewoon bij Bol.com, dan valt hij de volgende dag in de bus. Je mist wel een beetje het genot van bladeren en uitzoeken in een Tiroolse boekenwinkel…
Bekijk het boek eens op de webpagina van de schrijfster met een onmogelijk uit te spreken naam: Waltraud Tschurtschenthale
Appel-havermouttaart uit Tirol
Ik koos voor deze appeltaart omdat het altijd tijd is voor appeltaart. Zoveel lekkere en vaak ook nog mooiere taarten, maar een appeltaart is een beetje… zal ik het thuis noemen? Knus.
Een vervolg op deze appeltaart sluit ik zeker niet uit. In tegendeel, eigenlijk wil ik uit het boek van A tot Z bakken, maar dat kan en mag natuurlijk niet!
Appel-havermouttaart uit Tirol
Benodigdheden voor springvorm 24 cm:
Voor de vulling:
5 appels
1 eetlepel paneermeel/broodkruimels
1 eetlepel suiker
1 theelepel kaneel
1 theelepels citroensap
Voor het deeg:
150 gram boter
3 eieren
150 gram fijne suiker
150 gram havermout
50 gram bloem of meel naar keuze
1 zakje vanillesuiker
1 theelepel bakpoeder
1 eetlepel geraspte citroenschil
Snufje zout
Tiroolse appeltaart met havermout
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bedek je springvorm met bakpapier.
Smelt de boter op een zacht vuurtje. Zodra de boter bijna is gesmolten mag het vuur uit. De pan zal nog even warm blijven en de rest van de boter kan rustig smelten.
Mix de eieren en de suiker ongeveer 8 minuten tot het lichtgeel en schuimig is.
Meng de havermout, de bloem, zout, vanillesuiker, bakpoeder en de citroenschil door elkaar. Voeg hier om en om een beetje van de boter en het eimengsel door.
Schil de appels, rasp ze en knijp een klein beetje van het vocht uit de appel. Dit heb ik zelf niet gedaan, maar bij mij zakte de appel naar beneden. Ik vermoed dat als je het overtollige vocht een beetje uit de appels knijpt, hier een eetlepel bloem doorheen roert, de appel iets netter op de deeglaag blijft liggen. Niet dat de taart nu niet lekker was, maar dan ziet het er mooier uit.
Meng hier de suiker, kaneel, broodkruimels en een theelepel citroensap doorheen.
Vul je springvorm met 3/4e deel van het deeg. Leg hierop de appellaag. Verdeel het deeg dat over is over de appel.
Bak de appel-havermouttaart uit Tirol in ongeveer 45-60 minuten gaar.
Laat de taart wat afkoelen voordat je de ring van de springvorm haalt.
Waltraud: De taart smaakt lauwwarm bijzonder goed. Serveer het met een bolletje vanille-ijs.
Ondanks dat de zwaartekracht won van de appel in deze Appel-havermouttaart uit Tirol, hebben we gesmuld. Appeltaart is in onze familie dan ook tot de meest favoriete smaak. Uit welke streek appeltaarten ook komen, appels gebakken in welk deeg dan ook, is een waar feestje!
Comments