Staat de appeltaart ook bij jou in de top 3 favoriete taarten? Dat zou zomaar kunnen. Deze appel notentaart uit de bakbijbel van Rutger van den Broek gaat zelfs nog een stapje verder. Een zacht deeg maar toch een lekkere korst, een bodem bedekt met amandelspijs, bedekt onder een deken van geroosterde noten en een goede abrikozenjam. Daar kan onze gewone Hollandse appeltaart niet tegen op. Vergeet volgende keer nu die gewone appeltaart en ga voor deze schoonheid.
Appel notentaart a la La Place
De combinatie van appel en noten is geweldig lekker in deze taart. De taart lijkt erg op de appel-notentaart van La Place; een echte favoriet.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Appel notentaart
Benodigdheden:
Taartdeeg:
350 gram bloem
2 theelepels bakpoeder
1/2 citroenrasp (lekker met Sinterklaas om dan Sinaasappel te kiezen)
1/4 theelepel zout
1 theelepel vanille extract of een zakje vanillesuiker
175 gram witte basterdsuiker
1/2 ei
250 gram boter
Vulling:
5-6 grote appels, jonagold of goudrenetten in stukjes
2 theelepels kaneel (of speculaaskruiden met Sinterklaas)
3 eetlepels custardpoeder
2-4 eetlepels witte of bruine basterdsuiker
60 gram donker rozijnen
Isolatielaagje je kunt kiezen uit bijvoorbeeld:
125 gram amandelspijs
150 gram verkruimelde bitterkoekjes
150 gram verkruimelde speculaasjes
150 gram verkruimelde cake
2-3 eetlepels paneermeel
Bovenlaag:
250 gram ongezouten gemengde noten
goede abrikozenjam, ongeveer 100 gram
Bakvorm van ongeveer 23-24 cm
Zo maak je deze appel notentaart
Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg. Probeer het deeg niet te lang te kneden. Zodra je het deeg tot een bal kunt maken is het klaar.
Laat het deeg bedekt met plastic folie minimaal een uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden(hete lucht oven). Vet een bakvorm in of bedek de vorm met bakpapier. Kneed het deeg kort door en bedek de taartvorm. Je hebt voldoende deeg want bij deze taart heb je geen deeg nodig voor de bovenkant. Misschien hou je dus wat deeg over. Dit kun je overigens invriezen.
Bedek de onderkant van het deeg met één van de isolatielagen. Ik vind zelf een laag amandelspijs het lekkerste maar misschien vind jij een andere smaak lekkerder of heb kies je voor voor een isolatielaag welke je toevallig op dat moment op voorraad hebt.
Mix alle ingrediënten voor de vulling door elkaar en doe de appelvulling in de vorm.
Druk de vulling een beetje aan. Bak de taart in ongeveer 65-80 minuten goudbruin. Laat de taart goed afkoelen. De oven is nog warm, je kunt de warmte van de oven gebruiken om de noten zo’n 9-13 minuten te roosteren.
Verwarm zachtjes de abrikozenjam in een pannetje.
Bestrijk de afgekoelde appellaag van de taart met de helft van de jam. Bedek deze laag met de geroosterde noten. Bestrijk de taart opnieuw. Neem ook de bovenkant van het deeg mee. De taart gaat mooi glimmen.
Ik moet eerlijk zijn. Ik heb deze heerlijke taart niet kunnen proeven. De taart was nog warm toen mijn zoon hem mee naar school nam, om samen met zijn klasgenoten te genieten van een picknick in het schoolgebouw. En tja, dan kan ik er natuurlijk zelfs geen mini ietsiepietsie stukje afsnijden.
Maar zien en ruiken is ook proeven. Dit is echt zo’n taart waarmee je overal welkom bent en zal zeker nog vaker gebakken worden.
Bakbijbel review
Deze heerlijke appel notentaart is een recept uit de Bakbijbel van Rutger van den Broek. Een uitgebreid review dat ik schreef vind je hier. Het is echt een van mijn favoriete bakboeken van dit moment.
De bakbijbel van Rutger van den Broek is te koop in de boekenhandel.
Opmerkingen