Het is altijd tijd voor een heerlijke cake. Een basiscake op zich is al een traktatie maar je kunt zoveel leuks maken met een "naked cake". Deze appelcake met kruimels is aangekleed en bevat lekker veel appel. En die kruimellaag; dat is pure verwennerij op een cake. Omdat ik bang was dat de stukjes appel naar beneden zouden zakken, zijn de appels in fijne schijfjes geraspt en door de cake gemengd. Zo blijven ze goed op hun plek zitten en geeft het de cake een hele smeuïge structuur en frisse smaak. Heb je geen rasp, heel fijn snijden kan natuurlijk ook. Verstopt onder een lekkere laag kruimels ligt nog een appel in ietsje bredere plakjes. "Jouw plakje is groter dan die van mij!" klonk het in het proefteam na het eerste hapje. Een makkelijk recept voor een heerlijke cake.
Wil je het recept en de informatie graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Appelcake met kruimels
Benodigdheden voor een cake van 25 cm:
200 gram boter op kamertemperatuur
200 gram fijne suiker
200 gram bloem
6 gram bakpoeder
4 medium eieren
Snuf zout
2 appels in plakjes geschaafd voor in de cake
1 appel in iets dikkere stukjes voor onder de kruimellaag in het cakebeslag
Voor de kruimellaag:
75 gram koude boter in blokjes
75 gram suiker
100 gram bloem
Snufje zout
Tip: Vervang eventueel een klein deel van de suiker door vanillesuiker; 1 of 2 zakjes is voldoende
Appelcake met kruimels
Maak de kruimellaag door de ingrediënten met je duim en wijsvingers te mengen tot kruimels. Bewaar de kruimels in de koelkast tot gebruik.
Bedek je bakblik met bakpapier of smeer het blik in met boter en bestrooi het dun met wat bloem.
Klop de boter met de suiker tot het romig is en licht van kleur. Dit duurt al snel zo'n 5 minuten. Klop nu ei voor ei mee tot het in de mix is opgenomen.
Voeg de gezeefde bloem, bakpoeder en het zout toe en spatel dit door de boter-suikermix.
Verwarm de oven voor op 160 graden bij een heteluchtoven of op 180 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Schil 3 appels, snij ze in 4 delen en verwijder het klokhuis. Schaaf 2 appels tot fijne schijfjes en snij de appel die over is in iets bredere schijfjes maar nog steeds dun. De geschaafde appeltjes mogen door het cakebeslag.
Vul het bakblik met het beslag. Steek de iets dikkere plakjes appel in het beslag van de bovenkant.
Strooi de kruimels over de bovenkant en bak de cake in 55-60 minuten gaar. Prik met een satéprikker in de cake om te checken of de cake gaar is.
Hoe kun je het beste een cake bewaren
Laat de appelcake met kruimels goed afkoelen en verpak de cake luchtdicht. Dit kan in plastic, aluminiumfolie of in een cakedoos. De cake blijft dan wel een kleine week goed. Bewaar cake liever niet in de koelkast, dan droogt hij snel uit. Wil je het toch liever in de koelkast bewaren, haal de cake dan een uurtje voor serveren uit de koelkast zodat de boter in de cake op temperatuur kan komen. Liever later je cake eten? Je kunt de appelcake ook goed invriezen.
Comments