Wie houdt er niet van de geur van een verse appelcake die net uit de oven komt? Het is een klassiek recept die nooit teleurstelt. Kan het misschien nog een beetje makkelijker? Gebruik slagroom in plaats van boter, het geeft de cake een heerlijk luchtige textuur en een romige smaak, maar het heeft ook een paar extra voordelen: Slagroom bevat minder verzadigde vetten dan boter. Bovendien is slagroom goedkoper en vaak langer houdbaar dankzij pasteurisatie, waardoor het handig is om altijd een pakje in de voorraadkast te hebben.
Hebben we niet bijna allemaal standaard appels in huis? Zo heb je altijd de ingrediënten voor een heerlijke, spontane bakactie binnen handbereik. Lees in het artikel hoe je dit gemakkelijke recept van appelcake maakt en waarom het een slimme keuze is om slagroom als alternatief voor boter te gebruiken.
Pak je appels en slagroom erbij en laten we aan de slag gaan!
Welke appel is het meest geschikt voor appelcake
De keuze van de appel is voor een groot deel afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Toch is het goed om te kiezen voor een appel niet te papperig bakt maar een beetje stevig blijft.
Jonagold of Elstar, zijn wat mij persoonlijk betreft favoriet. Ze zijn friszoet van smaak, schillen prettig en blijven goed in vorm. Daarbij komen de appels uit Nederland en zijn zij het hele jaar door verkrijgbaar.
Granny Smith, de prachtig groene appel behoudt goed zijn vorm en is iets zuur, dit kan goed passen als tegenhanger bij een wat zoete cake.
Pink Lady, bakt iets steviger maar past heel goed in een zoetzure cake.
Goudreinet, de Oudhollandse appel, licht zuur van smaakt en bakt iets zachter dan de andere appels.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Voordelen van cake bakken met slagroom in plaats van boter oftewel een wolkencake
Slagroom bevat tussen 30-35% vet in plaats van bijna 100% bij boter. Zelf gebruik ik het liefst 35 tot 40%; deze is iets steviger in het gebruik.
De gepasteuriseerde versie kun je eenvoudig op voorraad hebben in je voorraadkast.
Omdat slagroom meer vocht bevat wordt de cake met slagroom vaak iets sappiger en blijft de cake langer vers.
Slagroom is goedkoper dan boter.
Appelcake met slagroom in plaats van boter
Benodigdheden voor een cake van 25 cm:
200 gram bloem
25 gram maïzena
6 gram bakpoeder
150 gram fijne suiker
2 zakjes vanillesuiker
0,5 -1 theelepel kaneel naar smaak
250 gram slagroom
3 medium eieren
Snuf zout
2 grote of 3 medium grote (Elstar) appels
Ook nodig
Cakeblik van 25 cm
Goede schaaf of scherp mes
Appelcake met slagroom in plaats van boter
Bedek een cakevorm met bakpapier of smeer het blik goed in met boter en bestrooi het licht met bloem.
Verwarm de oven voor op 160 ºCelsius bij een heteluchtoven of op 180 ºCelsius bij een oven met boven- en onderwarmte.
Klop de slagroom stijf met de zakjes vanillesuiker.
Klop in een andere kom de eieren met de fijne suiker tot het luchtig is en licht van kleur.
Voeg de gezeefde bloem, het bakpoeder, het zout en de kaneel bij de eieren en klop dit kort mee tot het gemengd is, maar niet langer dan nodig. Voeg de stijfgeklopte slagroom erbij en spatel dit kort met de hand door het mengsel om de lucht in het beslag niet te verliezen.
Roer de dun geschaafde of gesneden stukjes appel door het beslag.
Vul het cakeblik en bak de cake in ongeveer 50-55 minuten gaar.
Laat de cake afkoelen in het bakblik. Door de stukjes appel zou het iets eerder kunnen breken dan bij een gewone cake.
Zo bewaar je de appel wolkencake
Deze appelcake met slagroom in plaats van boter is vers het allerlekkerste. Eet je hem niet dezelfde dag op, dan kun je de appelcake het beste in de koelkast bewaren. Haal het een goed half uur voordat je de cake gaat serveren uit de koelkast dat komt de smaak ten goede.
De cake is zo'n 4-5 dagen houdbaar in de koelkast. Je kunt de appelcake ook goed invriezen voor later.
Comments