Carola heeft me gevraagd een stukje te schrijven over mijn leven in Brazilië. Ik ben Joop Liefaard en ben in 2002 naar dit mooie land geëmigreerd. Mijn vrouw en ik wonen in de stad Ribeirão Preto in het noorden van de staat São Paulo. Ik ben in een andere wereld terecht gekomen. Het leven hier verschilt nogal van dat in Nederland. De natuur is overweldigend, het weer bijna altijd aangenaam en Brazilianen zijn aardige mensen.
De natuur is overweldigend, het weer bijna altijd aangenaam en Brazilianen zijn aardige mensen
Natuurlijk zijn er ook nadelen aan dit land; er is veel geweld (vooral in de drugswereld) en het is enorm corrupt, daar kun je je bijna geen voorstelling van maken. En dat geldt niet alleen voor de politieke top; corruptie vind je overal. Toen ik hier net woonde heb ik een Braziliaans rijbewijs aangevraagd en omdat ik de taal noch niet helemaal beheerste had ik wat moeite met het beantwoorden van de theoretische vragen. Een biljet van 50 reais deed wonderen.
Frietjes bakken kunnen Brazilianen helaas niet. Het zijn altijd slappe dingetjes.
Op het gebied van eten verschilt Brazilië van Nederland. Brazilianen kennen het ontbijt, almoço (lunch) en jantar (diner). Dat is zo’n beetje de algemene regel. Bij ons is de lunch een warme maaltijd en in het begin van de avond nemen we een kleine snack. De warme maaltijd bestaat altijd uit rijst en bonen aangevuld met vlees of vis, verse sla en groenten. Veel groentesoorten zijn in Nederland nauwelijks bekend maar omgekeerd geldt dat ook.
Stamppot zul je hier niet vinden en ook een heerlijke erwtensoep staat ook niet op het menu. Daarvoor is het veel te warm. Frietjes bakken kunnen Brazilianen helaas niet. Het zijn altijd slappe dingetjes. Gefrituurde mandioca daarentegen vind je hier veel en is meestal smakelijk en knapperig. De Nederlandse snackbar zie je hier niet. Kroketten, frikandellen, gehaktballen en een patatje oorlog, vergeet het maar.
Tot mijn grote spijt is drop totaal onbekend en vinden Brazilianen het ook niet lekker.
Brazilianen eten in plaats daarvan salgadinhos, gefrituurde vierkantjes van deeg gevuld met bv. kaas. Zoetigheid is populair. Chocolade, kokos en dat soort dingen zijn in vele vormen en variaties voorhanden. Tot mijn grote spijt is drop totaal onbekend en vinden Brazilianen het ook niet lekker. En natuurlijk is het hele jaar door heel veel fruit voor handen, er is een ruime keuze en het is goedkoop.
Brazilianen eten graag buiten de deur en er is een ruime keuze uit verschillende keukens, de Braziliaanse, de Italiaanse, de Arabische, de Aziatische, de Japanse, de Amerikaanse en natuurlijk ook fastfood. Heel populair is pão de queijo, een bolletje waarin kaas is verwerkt. Iedere keer als we in het buitenland zijn geweest en weer in Brazilië aankomen kopen we op het vliegveld koffie met pão de quejio.
We zijn niet echt fanatieke koks maar wat we maken wordt met liefde en smaak bereid.
Koken doen we regelmatig zelf, vooral in het weekend en altijd vegetarisch. Ik bak ons eigen brood; taarten, cakes en koeken wisselen we af want dat vinden we allebei leuk om te doen. We zijn niet echt fanatieke koks maar wat we maken wordt met liefde en smaak bereid. We gebruiken ook recepten van Carola, maar soms is het lastig om de juiste ingrediënten te vinden. Crème fraîche bv. is niet altijd in de winkel en wordt vervangen door leite condensado (gecondenseerde melk) of crème de leite. Ingrediënten voor de Oosterse keuken zijn ook moeilijk te vinden. We kopen die als we in Nederland zijn.
Hierbij een recept van een appelcake (Torta de Maça) die je in Brazilië vaak ziet.
Appelcake uit Brazilië; een gastblog door Joop Liefaard
Benodigdheden:
Voor de cake
2 appels
3 theelepels kaneel
180 gram bloem
120 gram boter
1 theelepels vanille extract
120 ml melk
2 eieren
150 gram suiker
2 theelepels gist (poeder)
bruine suiker
Voor de topping
een kwart theekopje açúcar de confeiteiro (dat is een soort poedersuiker)
1 soeplepel melk
Zo maak je deze appelcake uit Brazilië
De appels schillen en het klokhuis verwijderen. Daarna in stukjes snijden en de kaneel erg goed doorheen mengen.
Meng in een beslagkom de bloem, boter, vanille-extract, melk, eieren, suiker en gist goed door elkaar totdat er een mooie gladde massa is ontstaan.
Vet een bakvorm in met boter en vul deze met de helft van het beslag. Bedek dit met de helft van de stukjes appel.
Bedek dit met het restant van het beslag en bedek dit met de overige stukjes appel.
Meng een eetlepel kaneel en wat suiker (mag bruine suiker zijn) door elkaar en strooi dit over de cake.
Bak de cake gedurende 50 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden (boven- en onderwarmte).
Haal de cake uit de oven en laat hem afkoelen
Voor de topping meng poedersuiker met de melk en versier hiermee de cake.
Wat heb ik genoten van dit gastblog van Joop! Heel erg bedankt voor je bijdrage vanuit Brazilië. Je kunt heerlijk enthousiast vertellen over de eetgewoonten van Nederlanders aan de andere kant van de oceaan, het is erg leuk om te lezen. Bedankt voor je recept van appelcake (Torta de Maça) Recepten met appels? Daar houdt vrijwel iedereen van. Zowel in Brazilië als in Nederland!
Joop en zijn passies
P.s.
Wist je dat Joop 2 passies heeft? Katten en boeken. Joop heeft een aantal katten en verzorgt ook een paar straatkatten. Straatkatten zijn een groot probleem in Brazilië. Joop leest enorm veel en schrijft recensies voor verschillende media; bijvoorbeeld het AD en Hebban.
Nieuwsgierig wat Joop allemaal leest? Je vindt het hier.
Comments