Ongelofelijk dat ik dat dit recept nog niet op het blog staat. Vooral ook omdat dit misschien wel het eerste is wat ik vroeger thuis mocht bakken toen ik nog piepjong was. Appelflappen zijn zo gemakkelijk om te maken. Ideaal bij plotselinge gasten; binnen 20 minuten heb je deze simpele appelflappen op tafel. En vers bladerdeeg uit de oven... dat is geweldig lekker. Het krakend verse bladerdeeg gaat heel goed samen met de altijd populaire appel.
Heb je een diepvries, zorg ervoor dat je altijd bladerdeeg op voorraad hebt. En kun je kiezen, kies dan voor roomboter bladerdeeg; dat proef je terug.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Appelflappen
Benodigdheden:
1 vel bladerdeeg per persoon
1 frisse appel (Jonagold voor 6 appelflappen of 1 Elstar voor 4 appelflappen)
Eventueel rozijnen
Suiker
Kaneel
Ook nodig:
Kaneelsuiker (fijne suiker met kaneel)
Geklutst ei
Vork
Makkelijke appelflappen maken
Snij een Jonagold in kleine stukjes voor ongeveer 6 appelflappen of een Elstar voor ongeveer 4 appelflappen. Zelf hou ik van rozijnen bij de appeltjes. Week hiervoor 1/3e eetlepel rozijnen per appelflap 10 minuten in heet water. Zeef ze daarna en dep ze goed droog. Roer de appel met de rozijnen met een snufje kaneel en suiker door elkaar.
Haal zoveel plakken bladerdeeg uit de diepvries als je appelflappen wilt maken. Leg ze op een vel bakpapier op een bakplaat.
Verwarm de oven voor op 200 graden bij een heteluchtoven of op 220 graden bij een oven met boven- en onderwarmte of raadpleeg de verpakking van het bladerdeeg.
Als het bladerdeeg iets begint te ontdooien vul je de helft van het vel. Vul het vel niet te veel, anders krijg je de appelflap straks niet dicht.
Smeer de rand van het bladerdeeg in met een geklutst ei en vouw de appelflap dubbel.
Duw met een vork de randen van het bladerdeeg aan elkaar.
Smeer de bovenkant van het bladerdeeg in met het geklutste ei. Het wordt nu dieper van kleur na het bakken en de suiker blijft beter plakken. Strooi de kaneelsuiker over de bovenkant.
Bak de appelflappen in ongeveer 15 minuten goudbruin en knapperig.
Tips en variaties van de appelflap
Smeer een dun laagje amandelspijs over de onderkant van de appelflap.
Smeer een dun laagje abrikozenjam of jam naar keuze.
Meng wat gehakte en geroosterde nootjes door de appeltjes.
Niet iedereen houdt van stukjes appel. Schaaf de appel fijn en knijp het vocht uit de appel voordat je het over het bladerdeeg verdeeld.
Vervang de stukjes appel door stukjes ananas.
Laat de rozijnen weken in rum of drank naar keuze.
Vervang de kaneel door speculaaskruiden en de rozijnen door kleine stukjes speculaas.
Vervang de rozijnen door stukjes dadel of gedroogde abrikozen.
De appelflap als dessert: een warme appelflap met een bolletjes vanille-ijs samen is een perfecte afsluiter na de maaltijd.
Comments