In een map op mijn computer bewaar ik de foto’s van de recepten die ik heb gebakken. Soms gaan recepten dezelfde week nog online, maar soms ook niet. Ik heb bijvoorbeeld terwijl ik dit typ een ander type appeltaart gebakken en dan wil ik niet tweemaal een appeltaart direct na elkaar online zetten en gaat het recept in de wacht. Het kan gebeuren dat een recept dan in het vergeethoekje terecht komt. Dat gebeurde ook bij dit recept. Aan de smaak ligt het niet, want deze appeltaart met cake in harde wenerdeeg was ik destijds heel enthousiast over.
Een zachte cake met appel met een lekker korstje van harde wenerdeeg. In plaats van boter gebruikte ik voor de cake slagroom. Dit maakt de taart ietsje minder zondig en het werkt heel prettig.
Harde wenerdeeg; wat is dit voor deeg?
Harde wenerdeeg wordt vaak gebruikt om taartvormen te bekleden. Deze kun je daarna vullen met vrijwel iedere vulling. De verhouding van dit deeg is 1-2-3 deeg.
Dit deeg houdt in:
Een deel suiker
Twee delen boter
Drie delen bloem
Een fijne basis waar je echt alle kanten mee op kunt. Van koekjes, naar appeltaart of gevulde koeken. Vandaag mag hij de taartvorm bekleden en een appelcake voorzien van een prachtige luxe goudbruine buitenkant.
Liever de cake bakken zonder een rand van hard wenerdeeg? Dat is zeker mogelijk maar neem dan een iets kleinere vorm of maak iets meer cakebeslag.
Appeltaart met cake in harde wenerdeeg
Benodigdheden voor een taart van ongeveer 20 x 30 cm:
Voor het harde wenerdeeg:
100 gram suiker
200 gram koude boter in blokjes (eerder gebruikte ik 150 gram en dat werkte ook prima)
300 gram bloem
1/2 ei; de rest mag bij de cake
20 ml water
9 gram bakpoeder
Snuf zout
Voor de cake:
200 ml slagroom
3 eieren plus het restje van het wenerdeeg
2 zakjes vanillesuiker
125 gram suiker
150 gram bloem
50 gram amandelmeel (eventueel vervangend voor meer bloem)
8 gram bakpoeder
Snufje zout
Voor de topping:
2 appels; bijvoorbeeld één rode en één groene
Kaneelsuiker: kaneel en suiker door elkaar
Appeltaart met cake in harde wenerdeeg maken
Doe de boter, suiker, zout, ei en water voor het harde wenerdeeg in een kom. Kneed het deeg met een machine of met de hand tot het een gladde massa is.
Voeg de gezeefde bloem en bakpoeder toe. Maak van het deeg een bal en laat het minimaal 2 uur (of een nacht) rusten in de koelkast.
Extra lekker harde wenerdeeg? Voeg rasp van een citroen toe.
Smeer je bakvorm goed in met boter en bestrooi het licht met bloem of paneermeel.
Verwarm de oven voor op 160 graden bij een hete lucht oven of op 180 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Mocht je deeg overhebben, dan kun je het invriezen en later gebruiken. Je kunt er ook koekjes mee uitsteken en later bakken.
Klop de slagroom stevig. Klop in een andere kom de eieren luchtig en spatel dit bij de slagroom.
Voeg de suikers, bloem, amandelmeel, bakpoeder en zout toe en spatel het geheel door.
Verdeel het beslag over het wenerdeeg.
Snij de appel doormidden, verwijder het klokhuis en snij de appel in schijfjes.
Verdeel de appelkleuren om en om in het deeg.
Strooi wat kaneelsuiker over de appelplaatcake en bak de taart in ongeveer 40-45 minuten gaar.
Strooi vlak voor het opdienen eventueel wat poedersuiker over je appeltaart met cake in harde wenerdeeg.
Heb je de taart gebakken? Show hem op mijn Instagram of op Pinterest. Ik ben heel benieuwd naar jouw taart!
Comments