Inspiratie vind je overal. Zo ontstond deze appeltaart met cakevulling en amandelspijs. In het ziekenhuis waar ik werk staat er regelmatig wat lekkers op tafel bij de koffie. De tijd dat ik onbeperkt alles at is al een tijdje voorbij, maar voor speciaal gebak of ander lekkers wil ik nog wel een uitzondering maken. Soms trakteren collega’s of leerlingen waarvan hun stage is afgelopen. Ook trakteert er regelmatig een patiënt op wat lekkers.
Inspiratie vind je overal
Omdat ik in een groot academisch ziekenhuis werk, komen er patiënten vaak van heel ver en dan zijn sommige traktaties uit een andere regio of streek heel bijzonder. Deze cake werd de afgelopen tijd een paar maal getrakteerd en deze vonden wij als personeel heel bijzonder. Ik ben zelf ook meteen gaan googlen en ontdekte dat Bakkerij Schuld uit Elburg een bakker is, met ambities en veel liefde voor de klant.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Dit is hem dan, de originele cake. Hebben jullie dat ook wel eens? Toen ik de cake voor het eerst zag dacht ik: die wil ik zelf gaan maken! Toen ik een paar maanden later weer zo’n mooi exemplaar zag, wist ik het zeker. Iedereen was ook razend enthousiast, hij zag er zo mooi uit. De foto hierboven is met een mobiel genomen en mist wat kleur maar je kunt goed zien wat een bijzonder recept het is.
Maar wat is het eigenlijk deze cake? De rand van de cake leek iets op de rand van een appeltaart die je maakt met een mix van de supermarkt. Deze is iets zachter dan een Hollandse appeltaart van mijn moeder. De vulling, vooral onderin had een uitgesproken smaak van amandelen. Het originele recept bevat duidelijk meer amandelspijs, je kunt de hoeveelheid amandelspijs natuurlijk verhogen.
Omdat ik geen recept heb van een zachte appeltaartrand, heb ik een appeltaartmix gebruikt van de supermarkt. Nadeel hiervan is dat je hier niet veel aan kunt veranderen. Zou ik een eigen recept hebben, dan zou ik de suiker vervangen door licht bruine basterdsuiker om wat meer verdieping te geven in de korst.
Het is een bijzonder lekkere cake of appeltaart met cakevulling en amandelspijs geworden, iets anders dan het origineel natuurlijk, maar ik ben zelf erg tevreden. Om een origineel exemplaar te proeven, moet je toch een keer zelf langs bakkerij Schuld in Elburg langs gaan als je in de buurt bent.
Appeltaart met cakevulling en amandelspijs
Benodigdheden voor een taart/cake van 20 cm
1 pak mix voor appeltaart, maak de receptuur volgens recept op de verpakking. Mijn mix van van AH en hiervoor had ik nodig:
160 gram boter of margarine
1 ei
Voor de vulling:
150 gram zelfrijzend bakmeel
80 gram amandelspijs iets smeuïger gemaakt met een weinig water
3 eieren
150 gram suiker
150 gram boter op kamertemperatuur
snuf zout
2 eetlepels lemoncurd of rasp van 1 kleine citroen
3 appels; ik koos voor Elstar
Ook nodig:
1,5 eetlepel abrikozenjam met 1 eetlepel water
Springvorm van 20 cm
Appeltaart met cakevulling en amandelspijs
Bekleed de springvorm met bakpapier en verwarm de oven voor op 160 graden bij een hete lucht oven of op 180 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Kneedt met de hand het appeltaartdeeg door elkaar en bedek de springvorm hiermee. Maak een rand van ongeveer 5-5,5 cm hoog. Je houdt een klein stukje deeg over. (Maak eventueel een paar kleine appeltaartjes in een cupcake bakvorm, of bewaar het deeg voor later in de diepvries.)
Klop de boter met de suiker tot hij licht van kleur is en lekker romig. Voeg hier nu ei voor ei aan toe tot het allemaal in het beslag is opgenomen.
Haal met een spatel een paar keer de randen los van de kom zodat dit ook goed wordt mee genomen.
Voeg het zout en het zelfrijzend bakmeel toe en klop het geheel enkele seconden flink door, maar niet langer dan nodig. Schep ongeveer 1/3e deeg uit de kom en spatel hier het amandelspijs door. Spatel dit deel over de bodem over de laag appeltaartdeeg.
Spatel de lemoncurd door het andere 2/3e deel van het beslag en schep dit deel boven op het beslag met het amandelspijs.
Schil de appels, snij ze in schijfjes en bedek hier de bovenkant mee. Bak de taart in ongeveer 60-75 minuten goudbruin en gaar. Test de binnenkant van de cake met een satéprikker, om zeker te weten dat deze gaar is.
Laat de taart afkoelen. Verwarm in een steelpan de abrikozenjam met het water en smeer dit over de bovenkant van de taart. Ik had nog iets over en smeerde de zijkanten ook licht in.
Hoe weet je of een appeltaart klaar is?
Je kunt omdat er appel in deze taart zit geen prikker in een appeltaart stoppen om te testen of de inhoud gaar is. Je kunt wel de appeltaart voorzichtig heen en weer bewegen of en kijken of de taart er stevig en goudkleurig uitziet.
Soms haal ik aan het eind van het bakproces de taart even uit de oven, haal de ring van de springvorm af en zet hem eventueel weer terug in de oven. Nu weet je precies hoe gaar de buitenkant is en of de appeltaart nog even in de oven kan zonder dat de heerlijke korst te donker wordt.
Maar indien de taart goed oogt, bak de taart liever niet langer. Dan wordt de taart en de cake erg droog.
P.s. dit is geen gesponsord blog, maar bij het zien van een bakker met zo’n grote liefde voor brood en gebak word ik enthousiast. Van alle winkels, hou ik dan ook het meest van de warme bakker!
Commentaires