Wat is misschien wel Nederlands meest favoriete taart? Juist! De enige echte appeltaart! Onlangs was mijn zoon jarig en ik gaf hem een stapel prachtige nieuwe bakboeken om een taart uit te zoeken; maar nee. Het moest een appeltaart worden. Het is al bijna Kerstmis. Tijd om je familie en gasten te verwennen met wat lekkers. Je kunt de meest prachtige taarten maken met bijzondere vullingen maar…… je kunt ook gaan voor dè enige echte Hollandse kersttaart: De appeltaart met cranberry’s en sterren.
Een Oudhollandse appeltaart met cranberry’s met Kerst in een decemberjasje
Dit jaar bak je met Kerstmis de favoriete Nederlandse taart in een decemberjasje!
Appeltaart met cranberry’s met Kerst
Benodigdheden voor een taart van 22-23 cm:
280 gram bloem
250 gram boter
175 gram suiker
snufje zout
Voor de vulling:
4 appels bijvoorbeeld Jonagold of goudrenetten
65 gramgedroogde cranberry’s eventueel geweld in rum of likeur naar smaak
geraspte schil van een halve sinaasappel
1-1,5 theelepel kaneel
50 gram suiker
Een paar eetlepels paneermeel voor onderin de bodem
Ook nodig:
Sterrenuitsteker of andere mooie kerstuitsteker
Springvorm van 22-23 cm
Bakpapier
Een paar eetlepels abrikozenjam
Poedersuiker
Appeltaart met cranberry’s met Kerst
Kneedt de ingrediënten voor het deeg met de handen goed door elkaar en laat het een half uur rusten in de koelkast. Ondertussen kun je de vulling maken.
Heb je zin om lekker uit te pakken met Kerst? Je kunt de cranberry’s laten weken in rum of drank naar keuze; dronken cranberry’s! Zelf heb ik dit niet gedaan omdat niet iedereen bij ons thuis dat lekker vindt. Indien je de cranberry’s laat weken, dep ze goed af voor je ze toe voegt in de appeltaart.
Schil de appels en snij ze in stukjes. Voeg de suiker, het kaneel, de sinaasappelrasp en de cranberry’s toe en laat het geheel staan.
Verwarm de oven voor op 170 graden (hete lucht oven).
Bedek de springvorm met bakpapier, zo weet je straks zeker dat je taart uit de vorm komt.
Rol het deel uit en verdeel 2/3 van het deeg op de bodem en langs de zijkant. Door een paar eetlepels paneermeel over de bodem te strooien, zal de bodem extra lekker worden omdat het paneermeel het vocht van de appels opneemt. Je kunt ook een paar eetlepels geroosterd amandelmeel gebruiken of je bedekt de bodem met een laagje amandelspijs.
Bedek het deeg met de vulling.
Rol het deeg dat je over hebt uit tot een dunne plak deeg en steek met een sterren-uitsteker sterren uit het deeg.
Verdeel de sterren over de bovenkant en bak de Kerst appeltaart in ongeveer 65-75 minuten gaar.
Laat de sterren fonkelen op je kersttaart!
Verwarm in een pan een paar eetlepels abrikozenjam en voeg een scheutje water toe. Smeer de warme jam over de bovenkant van de taart. Strooi vlak voor het opdienen wat poedersuiker over de top. Dat maakt het zo lekker winters. Appeltaart met cranberry’s met Kerst is echt smullen voor iedereen.
Persoonlijk vind ik het lekkerder als je de appeltaart niet in de koelkast bewaard. Daarom is de taart op dag één het allerlekkerst. Bewaar je hem wel in de koelkast, haal hem dan minimaal een uur voordat je het gaat eruit en laat de appeltaart op kamertemperatuur komen.
Natuurlijk is een toef slagroom ook heeeel erg lekker!
Comments