Hoewel de recepten bij Carola Bakt Zoethoudertjes vaak volop boter, bloem, eieren en suiker bevatten, vind ik het leuk en nuttig om af en toe net een stapje minder te proberen en een (deel) van deze ingrediënten aan te passen naar andere of soms gezondere varianten. Toen ik eind vorig jaar tijdelijk minder koolhydraten ging eten, ging dit hand in hand met minder suiker gebruiken. Ik bakte gewoon door en probeerde ook alles wat ik maakte, maar at iets minder dan normaal. Ook volgde ik diverse groepen op Facebook over gezonder- en koolhydraatarm eten. En hoewel ik geen speciaal dieet volgde, helpt het volgen van groepen op facebook mij om gemotiveerd te blijven. Daarbij vond ik het inspirerend om soms nieuwe informatie op te doen.
Zo las ik regelmatig over erythritol, een suikervervanger die breed als alternatief voor suiker werd gewaardeerd door veel lezers en instanties online. Bij normaal gebruik lijkt deze suiker een fijne vervanger die te koop is bij winkels als EKOplaza en Holland & Barrett. In dit artikel kun je meer lezen over het bakken met erythritol suiker, wat de suikervervanger precies is en wat je van deze suiker kunt verwachten.
Wat is erythritol
Erythrytol behoort tot de groep polyolen. Polyolen zijn volledig natuurlijk en komen o.a voor in wijn, kaas, diverse groente als paddenstoelen, maïs en fruit zoals meloen, druiven en peren. Erythritol wordt meestal via een fermentatieproces gemaakt van maïs.
De suikervervanger erythritol heeft ongeveer 70% van de zoetkracht van gewone suiker. Je moet dus iets meer gebruiken. Het heeft geen nare nasmaak zoals veel andere suikervervangers vaak wel hebben.
Wil je di recepot graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Wat zijn de voordelen van erythritol?
Erythritol bevat nauwelijks calorieën en is hierdoor heel geschikt om als suikervervanger te gebruiken.
De suiker heeft een glycemische index van 0, wat betekent dat het de bloedsuikerspiegel niet verhoogt. Dit is voor iedereen ideaal, maar met name voor diabetici.
Het tast je gebit niet aan.
Wat zijn de nadelen van erythritol?
In tegenstelling tot andere polyolen zoals bijvoorbeeld sorbitol, mannitol en isomalt, veroorzaakt erythritol zelden maag- of darmklachten (licht laxerend), tenzij je zeer grote hoeveelheden. Voor eigenlijk alles geldt: gebruik het niet overdadig.
Is een stuk prijziger dan gewone suiker. Online zijn grotere verpakkingen verkrijgbaar die relatief gunstiger zijn in prijs.
Erythritol is een uitstekende suikervervanger, maar net zoals bij veel andere ingrediënten is het belangrijk om het gebruik niet te overdrijven. Deze zoetstof is goedgekeurd voor consumptie door de European Food Safety Authority (EFSA) in zowel 2015 als 2024. Toch blijft erythritol onderwerp van onderzoek en discussie.
Erythritol, waar moet je op letten?
Erythritol zou lichte winderigheid kunnen geven en laxerend werken. Echter dit is pas bij het gebruik van grote hoeveelheden. Iedereen reageert anders op ingrediënten en dat geldt ook voor erythritol. Aangeraden wordt om niet meer dan 0,5 gram per kilogram gewicht per dag te gebruiken.
Laat erythritol niet warmer worden dan 200 graden, daarna gaat de kwaliteit achteruit.
Waar kun je erythritol bij gebruiken?
Je kunt deze suiker gebruiken op dezelfde manier als gewone fijne suiker. Denk aan het zoeten van koffie, thee, yoghurt, kwark en slagroom. Maar erythritol werkt ook prima bij het bakken van cakes, koekjes en taarten bij veelal koolhydraatarme recepten.
Erythritol kan niet karameliseren zoals gewone suiker. Je kunt dus geen uien karameliseren met een snufje suiker of een of crème brûlée maken. Erythritol zoet het gerecht, maar geeft niet de smaak van gekarameliseerde suiker.
Waar kun je erythritol suiker kopen?
In online winkels, google voor goede recensies en prijsverhoudingen
Winkels met biologische producten
Holland & Barrett en EKOplaza
Sommige supermarkten verkopen het als suikerkontjes; erythritol-stevia
In Duitsland vond ik het in de Edeka supermarkt voor een mooi prijsje
Erythritol wordt soms aangeboden in combinatie met Stevia; lees voor meer informatie het etiket
Bakken met Erythritol suiker, wat zijn mijn ervaringen
Erythritol suiker lijkt visueel heel erg op gewone suiker en het smaakt ook zoet. Dat motiveerde om aan de slag te gaan.
De suiker smaakt prima in warme dranken, kwark, yoghurt en slagroom.
Het bakken van cake en koekjes ging bakken met erythritol suikerprima. Ik vermoed dat de suiker iets minder plakkracht heeft dan suiker van bieten, maar verschillende koekjes en cakes zijn prima gelukt.
Amandelspijs met erythritol vond ik minder geslaagd; het was net of er mini zandjes in de spijs zat. Iets dat ik niet ervaarde bij dranken, koekjes en cake.
Erythritol vind ik een fijne suikervervanger. Ik zal het ook vaker in huis hebben maar ik kies er zelf voor om liever te bakken met minder gewone suiker en minder te snoepen dan standaard erythritol te gebruiken.
Hoe smaakt erythritol?
Niet onbelangrijk: hoe is de smaak? Veel producten met suikervervangers vind ik wat chemisch smaken. De smaak van erythritol bevalt mij prima, het smaakt zoet zoals ik gewend ben.
Op zoek naar recepten met erythritol?
Er zullen binnenkort wat meer recepten verschijnen met erythritol. Tot die tijd kun je alvast inspiratie opdoen bij: All day I Dream About Food. Gebruik de zoekfunctie en ga zelf aan de slag!
Erythritol-suiker heb ik de afgelopen tijd vaker gebruikt. Ik ben geen expert maar heb wel een beetje ervaring op gedaan. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en tips. Deel ze vooral onder dit artikel, zo kunnen we allemaal van elkaar leren.
Comments