Scones, eigenlijk heb ik ze tot nu toe alleen op een klassieke manier rond gebakken. Online zie ik ze vaak in punten in een ronde vorm gebakken. Dat lijkt me een stuk sneller om te maken en te delen. So far so good en laat ik nu net nog wat bananen op de schaal over hebben voor deze bananen scones met noten en havermout. Tijd om aan de bak te gaan voor een lekker ontbijt of tussendoortje.
Scones 2.0; een gezonde update
Ik besloot de scones ook iets voedzamer te maken door een deel zelfrijzend bakmeel te vervangen door havermout, minder suiker toe te voegen (dat kun je natuurlijk altijd aanpassen in het recept of een flinke dot jam tussen een scone smeren). De Ruby chocolade op deze bananen scones met noten en havermout ziet er door zijn roze kleur mooi uit, maar iedere andere chocolade of een fruitige glazuur werkt natuurlijk ook.
Liever scones met een gewone vorm
Dat kan natuurlijk ook, gebruik dan een ronde uitsteker of een glas met een diameter van ongeveer 7 cm.
Niet zoet genoeg?
Deze scones zijn iets minder zoet dan gebruikelijk. Eet je ze graag los, dan raad ik je aan een dubbele hoeveelheid honing of suiker te gebruiken. Maar ga je de scone vullen met jam en slagroom? Dan is dit misschien niet nodig. De vulling is al erg zoet.
Scones met bananen, noten en havermout
Benodigdheden voor 8 flinke scones in 23 cm springvorm:
400 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram havermout plus 30 gram voor langs de zijkanten van de springvorm
8 gram bakpoeder
150 gram koude boter
1 theelepel kaneel
1 ei
100 gram grof gehakte hazelnoten of noten naar keuze waarvan 30 gram bovenop
2-3 eetlepels honing (stroop of speculoos is ook erg lekker)
2 zakjes vanillesuiker
2 medium rijpe bananen
30 ml melk plus een klein beetje voor bovenop
40 gram yoghurt of kwark
7-8 gram zout
Eventueel voor bovenop:
50 gram chocolade naar keuze; b.v. Ruby
Bananen scones met noten en havermout
Bekleed een springvorm van 23 cm met bakpapier. Smeer het papier in met wat boter en strooi een klein beetje havermout langs de randen.
Verwarm de oven voor op 200 graden met hete lucht op 220 graden met boven en onderwarmte.
Kluts je eieren luchtig, prak de bananen en meng ze met alle ingrediënten van het lijstje. Hou je van zoet, voeg dan 60 gram honing (of suiker) toe.
Vul je bakvorm met het deeg en smeer de bovenkant in met melk. Zo krijgen de scones en extra mooi kleurtje.
Snij de scones in 8 stukken in de vorm, voordat je gaat bakken.
Bak de scones vervolgens in zo’n 15-18 minuten goudbruin.
Laat de scones iets afkoelen. Verwarm de chocolade au bain marie, en drizzle dit over de bovenkant.
Strooi de noten die over zijn hier overheen. De noten zijn het lekkerst als je eerder kort roostert in de oven of in een pan. De nootjes blijven plakken aan de chocolade.
Zelf vind ik een scone extra lekker als je hem vult met wat rode jam en slagroom. Hmmmmmm!
Eet je scones vers of bewaar ze in de diepvries voor later. Pimp ze eventueel door ze kort nog even in de oven te bakken.
Comments