De buurvrouw was jarig en ik wilde haar een taartje geven dat niet te ingewikkeld was, want ik had gewoon niet zoveel tijd. Haar zoon verklapte me dat ze erg van bananen houdt. Dat deed me meteen denken aan deze Bananen toffee verjaardags taart.
Ha, ha en als je een taartje weggeeft kun je het natuurlijk niet zelf proeven. Daar heb ik wat op bedacht en dus maakte ik in een mini klein proef-taartje van 3 x 3 cm en deelde deze netjes in vieren. Lekker!!
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Bananen toffee verjaardags taart
Benodigdheden voor doorsnede 19-20 cm
Voor de bodem:
1 pak koek: bijvoorbeeld oreo’s, digestive, gewone biscuitjes of ik gebruikte bastognekoeken
80-90 gram boter, afhankelijk van de koek die je gebruikt. Met 90 gram zit je altijd veilig
Voor de vulling
2 rijpe bananen
1 blikje gecondenseerde melk
200-250 gram slagroom
2 pakjes klopfix slagroomversteviger
2 theelepels goede espresso koffiepoeder
geraspte chocolade of eventueel cacaopoeder als topping
Zo maak je Recept Bananen toffee taart
Begin een dag eerder met het maken van de heerlijke dulce de leche. Dit is een soort karamel. De zoete gecondenseerde melk karameliseert heel langzaam in kokend water.
Normaal kook ik de blikjes 1,5 tot 2 uur, maar bij deze taart is het handig als het net iets dikker is, en daarom kookte ik het 3 uur. Hoe je dit maakt lees je hier.
Laat het blikje rustig en goed afkoelen en plaats het tot gebruik in de koelkast.
Smeer de onderkant en eventueel de zijkant van een springvorm in met boter. Zo weet je zeker dat je taart er straks goed uit komt.
Maak de gekozen koek fijn in een keukenmachine of sla het fijn met de hamer/deegroller. Als ik de dichte verpakking een aantal keer tegen het aanrecht aan sla is de helft al aardig fijn geslagen.
Smelt de boter en roer er de fijne koek doorheen. Bedek de onderkant van je springvorm met je koekmengsel. Laat dit goed afkoelen in de koelkast.
Tweede laag
Snij de banaan in stukjes en bedek hiermee de bodem.
Haal de dulce de leche een aantal uren voor gebruik uit de koelkast of verwarm het heel kort in een pannetje om het iets dunner te maken. Niet te lang! Net een klein beetje tot het een beetje beter naar je luistert. Bedek hiermee de bananenlaag.
Klop de slagroom, de klopfix versteviger, suiker naar smaak en een een goede instant espresso-koffie tot een stevige massa. Verdeel dit over de taart.
Laat de taart goed afkoelen in de koelkast.
Afmaken met chocolade
Strooi vlak voor het opdienen geraspte chocolade over de taart. Heb je geen chocolade? Met cacaopoeder maakt je ook een chocoladelaag, net als bij tiramisu.
Cadeau
Ik kon de taart natuurlijk niet aansnijden om hem aan je te laten zien. Het is tenslotte een cadeautje. Wie zou jij willen verwennen met deze lekkere bananen toffe taart?
Comments