top of page

Basisrecept klassieke vanillecake

Basisrecept klassieke vanillecake
Er zijn vele recepten voor vanillecake en ze zijn allemaal net een beetje anders. Vroeger leerde ik van mijn moeder alle ingrediënten in een kom te doen, de mixer aan te zetten en deze een tijdje te laten draaien. Het was volgens mij in een grote keukenmachine met messen die draaide, geen klopper of menghaak. Deze methode kan ik niemand aanraden. Tijden veranderen en hoewel er veel fijne recepten en methoden zijn om een klassieke vanillecake te bakken is er altijd ruimte voor een nog beter cakerecept.

Volgens mij heb ik dit gevonden in dit recept van de Belgische topchef en patissier Roger van Damme bekend van het kookprogramma NJAM en Claudia Allemeersch die als eerste de beste hobbykok van Vlaanderen won. Het is een recept uit het boek van Claudia en Roger dat het "Het gebak" heet, een review kun je hier vinden. Het boek bevat een flink aantal basisrecepten van klassiek gebak en veel tips om het gebak luxe aan te kleden. Hoewel ik twijfelde tussen verschillende recepten, kwam ik toch terug bij de basis: een goed basisrecept voor een klassieke vanillecake. Het proces van de cake is net iets anders dan andere recepten, maar ik was echt trots op de geweldig lekkere cake die ik zelf gebakken had.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Claudia Allemeersch over de eerste keer bakken van de klassieke cake: "Roger wees mij erop hoe precies je moet omgaan met tijden en temperaturen, ingrediënten en technieken. En inderdaad, ik moet het toegeven... mijn cakes waren bakstenen in vergelijking met die van Roger.

Zijdezacht beslag van vanillecake
Zijdezacht cakebeslag

Basisrecept klassieke vanillecake

Benodigdheden allen op kamertemperatuur voor een cake van 28-30 cm:

  1. 230 gram boter op kamertemperatuur plus 25 gram extra om cake na bakken mee in te smeren

  2. 270 gram eieren

  3. 250 gram kristalsuiker

  4. 20 gram arachideolie (pindaolie)

  5. 25 gram slagroom (35%)

  6. 225 gram patentbloemT45 gezeefd

  7. 25 gram maïzena gezeefd

  8. 7,5 gram bakpoeder

  9. 2 gram zout

  10. 1 vanillestokje


Ook nodig:

  1. Bakblik volgens het recept 28 cm, mijn bakblik was 30 cm

  2. Indien mogelijk een menghaak met een flexibele kant

  3. Spatel


Smeer de cake in met gesmolten boter

Basisrecept klassieke vanillecake

  1. Vet de bakvorm in met gesmolten boter en bestrooi het licht met bloem of bedek de vorm met bakpapier.

  2. Verwarm de oven voor op 160 graden in een oven met boven- en onderwarmte of iets lager als je liever de cake in een heteluchtoven bakt.

  3. Doe de boter in een mengkom en draai de boter bij voorkeur met een haak met flexibele kant 1 minuut op de laagste stand tot de boter luchtig is geroerd.

  4. Voeg de suiker toe en mix het beslag 5 minuten op een medium stand en spatel het beslag naar beneden.

  5. Klop de eieren los met een vork. Laat de machine draaien en voeg voorzichtig lepel voor lepel de eieren toe. Zorg ervoor dat het ei goed in het deeg is opgenomen in het deeg voordat je de volgende eetlepel toevoegt.

  6. Laat de machine draaien en voeg de olie en de room samen toe.

  7. Meng de gezeefde bloem, maïzena, het zout, bakpoeder en het merg van het vanillestokje en laat de machine draaien op een lage stand (stand 2 van Kitchenaid). Voeg opnieuw lepel voor lepel de bloem toe.

  8. Vul het bakblik en strijk het deeg plat met een spatel.

  9. Verplaats het bakblik naar het midden van de oven en bak de cake 15 minuten. Open de oven en maak een snede over de cake met een scherp mesje.

  10. Bak de cake nog 45 minuten af. Controleer met een prikker of de cake gaar is.

  11. Haal de cake uit de oven en laat de cake 10 minuten in de vorm rusten. Haal vervolgens de cake uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen.

  12. Smelt de boter in een pan en smeer de cake in met de gesmolten boter.


Basisrecept klassieke vanillecake volgens Chef

Nog een paar tips van Roger en Claudia voor bij het bakken van de ultieme cake

  • Bak de cake bij voorkeur op 160 graden in een oven met boven- en onderwarmte. De cake bakt op die manier iets gelijkmatiger. Wil je de cake in een heteluchtoven bakken? Zet de temperatuur dan iets lager.

  • Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

  • Een kwastje met haren smeert nauwkeuriger ieder hoekje en gaatje van je bakvorm.

  • Het kost iets meer tijd maar volg het recept stap voor stap en dus ook lepel voor lepel.

  • Patentbloem is een zeer fijn gemalen bloem die iets meer gluten bevat. De gluten in de cake zorgen voor stevigheid en elasticiteit. Het beslag kan door de gluten rijzen en lekker luchtig worden. Door te kiezen voor bloem en bakpoeder heb je invloed op het bakproces. Daarom is het iets geschikter om een cake mee te bakken dan zelfrijzend bakmeel. Door het kiezen van losse bloem en bakpoeder is het belangrijk om goed op de hoeveelheden letten.

Als ik nu bij de bakker een bakkerscake in de vitrine zie liggen denk ik; mijn cake uit "Het gebak" was nog lekkerder!

Wat een heerlijke zachte cake! Ook na enkele dagen en na enkele weken in de diepvries was de cake nog heerlijk. Het vaste testteam was het daar helemaal mee eens.


Basisrecept klassieke vanillecake
Het basisrecept voor deze klassieke vanillecake is een van de recepten uit 'Het gebak' van Claudia Allemeersch en Roger van Damme.
Wat kun je verwachten van 'Het gebak' lees je in het review in deze link.



Gerelateerde posts

Comments


bottom of page