Bavarois is een klassiek dessert dat bij elke gelegenheid past; want wie houdt er nu niet van een romige verwennerij na een heerlijke maaltijd? Het zijdezachte, luchtige gerecht is van oorspronkelijk afkomstig uit de Franse keuken. Bavarois combineert de rijke smaken van room, melk en suiker en is een perfecte afsluiter. Het basisrecept voor bavarois is heel gemakkelijk te maken en bijkomend voordeel: je kunt het ook eerder voorbereiden. Zo hou je meer tijd over voor het voorbereiden van de maaltijd, kun je rustig bij de gasten zitten en heb je toch supersnel dit heerlijke nagerecht op tafel.
Liever bavarois maken met agar agar?
Het dessert is niet helemaal vegen door het gebruik van eidooiers. Je kunt het wel meer plantaardig bereiden door:
In plaats van 6,5 gram gelatine, agar agar te gebruiken naar verhouding. Volg hiervoor de beschrijving op de verpakking van de agar agar.
Je kunt slagroom vervangen door opklopbare vegan slagroom. Dit is o.a. te koop bij Albert Heijn. Blueband heeft ook een vegan variant op de markt die je kunt opkloppen, Het is te koop is bij verschillende supermarkten. Zelf heb ik hier nog nooit mee gewerkt en kan je daarom helaas niet vertellen of dit een goed alternatief is.
De melk kun je vervangen door plantaardige melk.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Andere smaak geven aan het klassieke dessert?
Het basisrecept van bavarois heeft een zachte romige smaak. Liever een andere smaak? Voeg tijdens het verwarmen van de melk een steranijs, snufje kaneel of een (lege) vanillepeul toe. Ook kun je een aromatisch zakje thee laten trekken in de warme melk. Ook een optie is om een deel van de melk te vervangen door een rode fruitsap, sterke espresso of een beetje likeur.
Bavarois basisrecept
Benodigdheden voor 4-6 personen afhankelijk van het glas:
300 ml melk
60 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
3 eidooiers
4 bladeren gelatine is 6,5 gram
200 gram nèt niet stijfgeklopt slagroom
Eventueel bovenop:
Bramensap (of aardbeien-, frambozen of bessensap); per 75 ml sap 1 blad gelatine
Toefjes slagroom of Chantillycrème
Sprinkles
Halve bonbon per dessert
Bavarois basisrecept
Laat de gelatine in ruim koud water minimaal 15 minuten weken.
Klop de eidooiers iets luchtig met 2 eetlepels suiker en verwarm ondertussen de melk met de rest van de suiker en vanillesuiker.
Schenk een klein beetje van de hete melk bij de iets opgeklopte dooiers en roer het geheel goed door. Giet het bij de warme melk.
Roer het de melk met eidooier door totdat het 80 graden is en de dooiers de melk goed binden. Zet de temperatuur uit om klontjes te voorkomen. Laat de pan afkoelen; dit gaat iets sneller als je de pan in de wasbak met koud water zet.
Spatel de lobbige slagroom hier doorheen.
Vul de glazen en laat ze goed opstijven in de koelkast.
Verwarm de bramensap en voeg per 75 ml sap 1 geweekt gelatineblad toe. Roer goed door en laat het iets afkoelen voordat je het over het dessert schenkt.
Versier het dessert vlak voor het opdienen naar keuze.
Voor een smal glas heb je veel minder bramensap nodig dan in de gebruikte glazen op de foto. Wil je precies weten hoeveel je per glas wil bereiden, vul dan 1 glas met wat sap en schat in hoeveel je nodig hebt.
Bavarois eerder voorbereiden
Het bavarois basisrecept kun je met de fruit laag een dag eerder voorbereiden en goed afgedekt bewaren in de koelkast. Het afdekken is belangrijk om te zorgen dat de andere smaken uit de koelkast niet in de bavarois trekken.
Versier het gerecht pas vlak voor opdienen. Je kunt de versiering wel al klaarzetten zodat je dit supersnel in elkaar kunt zetten.
Comments