Het was alweer best lang geleden dat ik biscotti bakte. Met een recept biscotti bak je bijna 2 koekjestrommels vol. Meestal bak ik een deel éénmaal en het andere deel tweemaal, zoals het eigenlijk hoort. Het is een beetje persoonlijk of je ze graag stevig bakt of niet. Door de koekjes slechts éénmaal te bakken zijn ze iets zachter en dat heeft bij ons thuis vaak de voorkeur.
Biscotti, als je ze tweemaal bakt zijn ze bijna oneindig houdbaar
Door de koekjes tweemaal te bakken bak je ze heel droog en zijn ze lang, heel lang houdbaar. Ik heb ze wel eens maanden bewaard, maar dan moeten ze wel heel droog zijn. Lekker: doop deze Italiaanse koekjes in de koffie of thee.
Tijd voor een nieuwe smaak
Ik besloot voor chocolade te gaan, dat vind ik altijd lekker.
Wow, wat is dat koekje lekker! Als ik eerlijk ben, waren de koekjes die maar eenmaal waren gebakken veruit favoriet thuis, ook bij mij. De buitenkant had een korstje, maar de binnenkant….. het leek net een brownie, maar dan anders. Zelfs bij het maken van het beslag vertelde mijn neus dat ik brownies bakte.
Biscotti brownie koekjes
Benodigdheden:
4 medium eieren
430 gram bloem
70 gram cacaopoeder
1/2 zakje bakpoeder (7-8 gram)
2 handjes amandelen
100 gram pure chocoladedruppels of chocolade in stukjes
240 gram bruine basterdsuiker
120 gram olijfolie
1 citroen of 2 flinke theelepels lemoncurd
snufje zout
Brownie koekjes bakken
Verwarm de oven voor op 160 graden (electrisch) of op 170 graden (met oven- en onderwarmte).
Meng alle ingredienten, behalve de amandelen en chocoladestukjes, goed door elkaar. Voeg tenslotte de amandelen en de stukjes chocolade toe. Vorm 2 of 3 worsten van het deeg naar smaak. Ik bak ze altijd vrij groot, maar je kunt ook kleinere worsten maken.
Druk de deegworsten een beetje plat.
Bak de koekjes ongeveer 35 minuten. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. Snij na ongeveer 5 minuten de worst in stukjes, in koekjes. Wacht je te lang, dan kan het zijn dat je de koekjes niet goed meer kunt snijden.
Bak de koekjes nog een keer, zo’n 20 minuten. Zet vervolgens de oven uit en laat de temperatuur een stuk zakken tot 50 graden en bak de koekjes nog 20 minuten op 50 graden. De biscotti koekjes worden nu goed droog, maar let goed op en zorg ervoor dat de chocolade niet gaat verbranden.
Op de foto links: deze koekjes waren favoriet, maar 1 x gebakken.
Op de foto rechts: deze koekjes doop ik graag in de koffie, ze zijn een stuk droger gebakken.
Chocoladekoekjes moet je bakken, maar let altijd op; chocolade kan verbranden!
Comments