Vroeger las ik op het forum van de Leukste taarten: Maak je botercreme? Vertel dan dat het vanillecreme is. Dat geeft geen gedoe. En inderdaad; het woord botercreme doet vaak niet veel goed. Toch is het een ideale basis voor de bakliefhebber. Het plakt eetbare materialen aan elkaar. Maar vooral ook: het is de basis voor toeven voor cupcakes in vele variaties en als tussenlaag in taarten.
Het voordeel van deze botercrème is dat hij stevig is, dat is vooral nodig als je een taart gaat bekleden. Je kunt dan geen verdunde versie hebben. De botercrème wordt stevig in de koeling waarna je de taart strak kunt bekleden met fondant of marsepein. Daarnaast is botercrème ook een 1-2 dagen houdbaar buiten de koeklast en dat is handig als je een taart of cupcakes maakt en je hem niet in de koelkast kunt bewaren.
Hoe maak je botercrème?
Botercrème origineel is een crème gemaakt van boter en poedersuiker 1:1.
Er zijn vele variaties te bedenken op de botercrème . Ik ga je straks nog wat ideeën geven. Maar ook een paar links, maar eerst het recept voor de basis botercrème.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Je kunt ook een lactose-vrije botercreme maken met plantaardige boter
Zo maak je botercrème
Basis botercreme:
250 gram roomboter op kamertemperatuur
250 gram poedersuiker
Iets steviger minder vette botercreme die zich ook goed leent voor een scheutje likeur of jam:
250 gram boter
500 gram poedersuiker
Mix 10 minuten de zachte boter en het poedersuiker door elkaar. TIEN lange minuten. Een paar minuten zijn best goed, maar echt lekkere zachter botercrème heeft 10 minuten nodig om zijdezacht aan te voelen. Dit kun je doen met een handmixer of met een keukenmachine.
De eerste minuut is het wel een beetje uitkijken geblazen dat je het poedersuiker niet zo hard mixt dat het in de keuken belandt. Zet de mixer heel rustig aan in het begin en voer het tempo op. Een beetje stuiven gebeurt eigenlijk altijd en dit probeer ik tegen te houden door een theedoek over de kom te slaan.
Wist je over botercreme:
Botercrème kun je goed invriezen
Is een heerlijk op brood met beleg en eventueel nog wat (rauwe) cacaopoeder, een soort chocoladepasta
Is ook weken lang houdbaar in de koelkast
Kun je als basis gebruiken en mengen met:
Jam
Rozenwater
Mascarpone
Banketbakkersroom
Nutella
Likeur inkoken tot siroop door botercrème mengen
Honing
Kaneel
Gepureerd of in stukjes gesneden vers fruit of uit de diepvries
Heerlijke toeven waar botercrème de basis is maar dan een andere verhouding:
Lily’s cupcakes met rozensmaak
In deze topping is de basis boter en poedersuiker 1:2 plus rozenwater en melk, heerlijk!
Kruidige Taj Mahal
Of deze winnende kruiden cupcake van Ellemieke van den Berg: De kruidige Taj Mahal cupcake met een topping met anijs en botercrème met een deel lammetjespap (melk met bloem).
Heerlijk zacht met een lichte tint anijs.
Comentarios