
Boterkoek is een echte Hollandse klassieker: heerlijke bite, vol van smaak en onweerstaanbaar lekker. Deze boterkoek met appel en noten is een heerlijke twist op het klassieke recept van Cees Holtkamp. De frisse appel, knapperige noten en een vleugje kaneel geven deze boterkoek nét dat beetje extra. Een makkelijk recept dat perfect is om samen van te genieten bij de koffie of thee!
Wist je dit over boterkoek?
Wist je dat boterkoek al eeuwenlang een favoriet is in Nederlandse huishoudens? De combinatie van boter, suiker en bloem zorgt voor die kenmerkende rijke en zachte structuur. Door appel en noten toe te voegen, krijgt de boterkoek een lekkere bite door de stukjes noot en frisse appel.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Ben je klaar om deze heerlijke variatie op een klassieker te proberen? Met dit eenvoudige recept zet je in een handomdraai een verrassend lekkere boterkoek op tafel!

Boterkoek met appel en noten
Benodigdheden voor een vorm van 23 cm:
250 gram boter op kamertemperatuur
85 gram suiker
85 gram witte of lichtbruine basterdsuiker
250 gram bloem
1/3e theelepel zout
Voor de vulling:
250 gram stukjes appel (ongeveer 2 appels)
100 gram geroosterde grof gehakte nootjes
1/2 tot 2/3e theelepel kaneel
Voor bovenop:
Geschaafde amandelen of geschaafde hazelnoten
Geschaafde hazelnoten vond ik vlak over de grens in een Duitse supermarkt. Naast geschaafde hazelnoten zijn ook hazelnotenmeel en hele hazelnoten in Duitsland vaak iets beter verkrijgbaar en betaalbaar.

Boterkoek met appel en noten
Bedek het bakblik met bakpapier of smeer de vorm in met boter en besprenkel het licht met bloem.
Kneed de boter met de suikers, zout en de bloem door elkaar tot een soepel deeg. Verdeel de helft van het deeg over de bodem van het bakblik en laat het blik rusten in de koelkast tot gebruik.
Verwarm de oven voor op 180 ºC bij een heteluchtoven of op 200 ºC bij een oven met boven- en onderwarmte.
Schil de appels, verdeel het in kleine stukjes en voeg de kaneel en de gehakte stukjes noot toe. Meng het mengsel door de 2e helft van het deeg.
Haal het bakblik uit de koelkast en verdeel het appelmengsel over de onderste helft.
Strooi de geschaafde amandelen of hazelnoten over de bovenkant en bak de boterkoek met appel en noten in ongeveer 25-30 minuten gaar tot de boterkoek goudbruin begint te kleuren.

Laat de boterkoek goed afkoelen voor je het in stukjes snijdt

Zo bewaar je de boterkoek met appel en noten
Wikkel de boterkoek goed in folie of bewaar hem in een afgesloten trommel, zodat hij zo'n 4-5 dagen goed blijft. Je kunt de boterkoek ook prima in de diepvries voor later bewaren.
Comments