In mijn tuin doet de bramenstruik het heel erg goed dit jaar. Vorig jaar heb ik er ook al letterlijk kilo’s vanaf gehaald. Bramen zelf vind ik niet echt lekker om te eten. Ik denk dat het komt door het redelijk harde hartje in de vrucht en de sterke smaak die best iets zoeter mag zijn.
Voorgaande jaren maakte ik graag van de bramen vlierbessen/bramenwijn. Dit heb ik leren maken via een blog van Luc Volders. Het is een eenvoudig maar duidelijk blog waarin stapsgewijs en met veel foto’s wordt verteld hoe je wijn maakt. Het is alsof je naast hem zit en hij je uitlegt wat je moet doen. Zijn blog laat stapsgewijs zien dat je alles kunt leren, is een van mijn inspiratiebronnen geweest bij het starten van mijn eigen blog. (het recept van vlierbessen/bramenwijn vind je overigens hier)
Ik heb echter de wijn van vorig jaar net gebotteld; de kruipruimte is inmiddels bezet, boven op zolder ligt ook het een en ander te rijpen. Het is zonde om niets met deze prachtige rijpe vruchten te doen. Van bramen kun je ook goed sap maken, of jam, of lekkere cupcakes.
Als je wijn maakt, wil je het sap uit de vruchten optimaal gebruiken. Wanneer je bramen een tijdje in de diepvries bewaart gaan de celwanden van de vrucht kapot en laten de vruchten makkelijker hun kostbare sap los. De bramen werden eerst schoongemaakt en ongeveer een week bewaard in de diepvries. Deze stap kun je natuurlijk overslaan als je het te lang vind duren.
Ontdooi de bramen (of zet ze zo uit de diepvries op het gasfornuis) en kook ze langzaam zonder water, ze hebben al vocht genoeg van zichtzelf. Dit duurt ongeveer 20 minuten. De bramen worden gezeefd. Dit kun je met deze speciale zeef doen maar je kunt het sap ook zelf door een gewone zeef “duwen”.
De sap werd ongeveer 1:1 met suiker gekookt in een pan. Dit mengsel kun je in laten koken tot de gewenste dikte. Je kunt het vloeibaar houden of als je het wat langer laat koken dan gaat het op jam lijken.
Basisrecept Vanille cupcakes
De cupcakes worden gebakken volgens het basisrecept Vanille cupcakes uit het “Rudolph’s cupcake boek” van Rudolph van Veen (met een kleine aanpassing). Een eenvoudig recept, luchtig en niet zo vet als cupcakes gebakken met de cupcakemix van Zeelandia en Funcakes.
Bramen cupcakes
Benodigdheden:
Voor de basis vanille-cupcakes:
200 gram bloem
7 gram bakpoeder (is ongeveer 1 eetlepel)
200 gram suiker
Mespuntje zout
1 ei op kamertemperatuur
180 ml. melk op kamertemperatuur (evt. kort in magnetron)
60 ml. zonnebloemolie
3 zakjes vanillesuiker
10 bramen
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Zeef de bloem en het bakpoeder in een kom. Meng met een garde hier de suiker, de vanillesuiker, en het zout door.
Mix in een andere kom het ei en de melk, beide op kamertemperatuur, de zonnebloemolie (ik gebruikte olijfolie). Voeg beide mengsels bij elkaar en mix dit een lage stand tot een glad beslag.
Mix op het laatst nog 10 seconden het mengsel op de hoogste stand.
Roer hier ongeveer 10 stuks in stukken gesneden bramen door. Het mag best gevlamd zijn, dat ziet er mooi uit.
Vul de bakingcups met een volle ijslepel mix.
Bak de cupcakes ongeveer 25 minuten in de oven tot ze gaar zijn.
Voor de topping:
250 gram mascarpone
175 gram slagroom
50 gram roomboter
30 gram suiker (gebruik je geen stroop of jam in je cupcake, dan moet je meer suiker toevoegen)
2-3 eetlepels bramenstroop/saus/jam naar smaak en gewenste kleur
1 zakje klopfix
1 braam per cupcake
Mix de slagroom met de suiker en het zakje klopfix.
Roer in een andere kom de mascarpone met de dik ingekookte bramenstroop-jam los.
Mix hier de boter kort door, de boter moet zacht zijn. Gebruik eventueel de oven op de rijsstand, mocht je deze stand hebben (dit is ongeveer 35 graden).
Spuit de topping naar eigen smaak op de cupcake, b.v. in de vorm van een roos of een swirl.
Als versiering werd gekozen: de celschape moulds: border van celcakes en celcrafts. Ik heb hier nog niet eerder mee gewerkt. De resultaten kunnen prachtig zijn heb ik eerder gezien, het vergt wel wat precisie om de vormen er mooi glad en dun uit de basis te krijgen.
De vorm word ingesmeerd met crisco, een plantaardig vet. Een dun laagje SatinIce gumpaste fondant werd over de vorm gedaan en dun weggesneden met een spatel of mesje.
Voorzichtig met een houten prikkertje werden de gevormde blaadjes verwijderd.
De blaadjes werden gedrapeerd over een rietje en gedust met gouden dust van EdAble Art; solar gold. Ze zijn enkele dagen eerder gemaakt zodat ze nog konden uitharden en mezelf wat minder stress te geven op de bakdag. Altijd prettig om de baktaken over een paar dagen te verdelen.
Comments