Vanmorgen heb ik opnieuw een paar kleine potjes gevuld met bramensap. Handig voor later bij het bakken of in de yoghurt. De sap heeft en dieprode kleur, is vol van smaak en heel gezond. Bramen verwerk ik graag als sap zodat de vrucht egaal gebruikt kan worden en dat gaat prima op deze bramen taartjes met banketbakkersroom. De bramengelei ligt op een tartelettebodem (zanddeeg) en een laagje romige banketbakkersroom dat heerlijk combineert met het fruitige van de bramen. Ideaal om je bramen te verwerken tot smakelijke tartelettes.
Bramensap maken
Heb je geen bramen thuis? Bramen kun je op veel plekken in het wild plukken. Na het plukken bewaar ik bramen in de diepvries. Zo bouw ik het aantal bramen op tot het tijd is om er sap van te maken. Daarbij gaan de celwanden van de bramen kapot in de diepvries en zullen de vruchten het sap beter afgeven. Meer lezen over het verzamelen en bewaren van bramen vind je hier.
Bramen taartjes met banketbakkersroom
Benodigdheden voor 10-12 stuks van 6-8 cm:
Voor de bodem:
160 gram bloem
35 gram amandelmeel
65 gram poedersuiker
100 gram koude boter in blokjes
1 ei
1/2 theelepel zout
Voor de banketbakkersroom:
1/3e recept; hoe je dit maakt vind je hier.
Voor de laag bramen-gelei:
250 gram bramensap, hoe je dit maakt lees je hier.
2 blaadjes gelatine
Ook nodig:
Vormpjes voor kleine taartjes of kookringen, eventueel kun je de taartjes ook bakken in een cupcake-bakvorm. Mijn vormpjes zijn 6 cm.
Bakpapier
Bakbonen of droge peulvruchten
Eventueel sprinkles of een toefje slagroom
Recept bramen taartjes met banketbakkersroom
Maak eerst de banketbakkersroom volgens de link die je vindt bij de benodigdheden. Je hebt maar heel weinig nodig met deze kleine vormpjes. 1/3e van het recept is voldoende.
Kneed de ingrediënten voor het zandeeg of sabléedeeg kort door elkaar en laat het goed koelen in de koelkast. Minimaal een half uur.
Week ondertussen de gelatine in koud water.
Smeer de kook- of bakringen in met boter en bestuif de vormen met bloem.
Rol het redelijk dun deeg uit en stans ringen uit het deeg die ongeveer 2-3 centimeter groter zijn dan de ring. Bedek de ring met het deeg.
Knip cirkels uit bakpapier. Zelf verkreukel in het papier zodat het iets makkelijker in de vorm past. Vul de vormpjes met het bakpapier gevolgd door de bakbonen of gedroogde peulvruchten (blind bakken).
Verwarm de oven voor op 160 graden bij een hete lucht oven of op 180 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Bak de zanddeegbodems ongeveer 10-12 minuten. Verwijder de bonen en het bakpapier. Bak de bodem voor kleine taartjes nog wat langer af in de oven tot ze lichtbruin zijn. Dit duurt ongeveer 10-12 minuten.
Laat de bodems afkoelen.
Verwarm de bramensap in een pannetje met de gelatine. Zodra de gelatine is opgelost, mag het vuur uit. Laat het sap iets afkoelen.
Vul de taartbodem met een klein laagje banketbakkersroom. Schep de bramengelei hier overheen.
Laat de bramen taartjes afkoelen.
Strooi eventueel de sprinkles of een toefje slagroom vlak voor het opdienen over de taartjes.
Bramen tartelettes bewaren
Bewaar je kleine taartjes in de koelkast en haal ze een klein half uurtje voor het opdienen uit de koeling zodat ze op temperatuur kunnen komen. Dan zal de smaak nog meer tot zijn recht komen.
De taartjes zijn vers het allerlekkerste, maar je kunt ze zeker een paar dagen in de koelkast bewaren.
Comments