top of page

Bramentaart met een laagje amandelspijs

Bramentaart
Oei, dit recept van Rutger staat al lang te wachten op mijn blog: Bramentaart met amandelspijs, honing en mascarpone. Heb ik verzuimd het recept te plaatsen omdat ik de bramen anders heb verwerkt in de taart dan in Rutgers boek? Of zijn de het foto’s waar ik niet echt tevreden over ben?

Het recept stond destijds online bij Omroep Max maar is terug te vinden in Rutgers bakboek: Rutger bakt.

Aan de bramentaart van Rutger zal het niet liggen. De taart zelf was heel bijzonder. Fruitig van de bramen, romig en fris door de mascarpone, verrassend door het spijs.  Eigenlijk niets mis mee toch?


Bramentaart met honing, mascarpone en amandelspijs

Recept bramentaart

Benodigdheden:

Voor het deeg:

  1. 200 gram bloem

  2. 1,5 theelepel bakpoeder

  3. 80 gram suiker

  4. 65 gram bruine basterdsuiker

  5. 145 gram boter op kamertemperatuur

  6. 1 eidooier

  7. 1 theelepel vanille extract

  8. 1/4 theelepel zout

Voor de topping:

  1. 150 gram amandelspijs (zo maak je amandelspijs)

  2. 1/2-1 ei

  3. 100 gram zure room

  4. 200 gram mascarpone

  5. 80 gram heidehoning

  6. Ongeveer 300 gram bramen voor bramensap (zomaak je bramensap)

  7. Gelatine


Smeer het amandespijs over de bodem voor de bramentaart

Zo maak je deze bramentaart van Rutger van den Broek

  1. Kneed de ingrediënten voor het deeg tot je er een stevige bal van kunt maken. Laat het deeg minimaal een uur rusten in de koelkast, afgedekt met huishoudfolie.

  2. Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven).

  3. Het is handiger om het spijs eerder te maken. Spijs moet eigenlijk een tijdje “rijpen” maar vers kun je het zeker ook gebruiken. Je kunt ook kant en klaar spijs kopen in de supermarkt.

  4. Doe een klein beetje water en het ei door het spijs zodat het iets beter smeerbaar wordt.

  5. Rol van het deeg een ronde lap van ongeveer 7-8 mm dik op een werkblad met wat bloem. Druk het deeg in een ingevet bakblik, bakring of springvorm van ongeveer 23 cm.

  6. Overtollig deeg kun je beter verwijderen. Verdeel het amandelspijs over de bodem en laat de randen een beetje vrij.

  7. Bak de bodem in 23-28 minuten gaar.

  8. Klop de mascarpone met de zure room luchtig. Voeg de honing toe en klop nog even door.

  9. Schep het mengsel in een spuitzak met een grote mond van ongeveer 1 cm. en spuit de honingmousse op de afgekoelde bodem. Natuurlijk kun je het ook gewoon op de bodem scheppen als je geen spuitzak in huis hebt. Of misschien ben jij zo iemand ie altijd ruzie heeft met je spuitzak. Zorg ervoor dat je een stukje van je korstdeeg blijft zien.

  10. Omdat ik bramen eten niet zo lekker vind, nou ja, wel de smaak maar niet al die harde deeltjes van de vrucht, heb ik geen losse bramen op de taart gelegd zoals in het recept. Daarom maakte ik  van bramensap  een dunne bramenlaag op de taart.

  11. Hou je van een stevige bramensap-laag bovenop je taart, dan heb je 3 blaadjes per 250 ml bramensap nodig, liever een wat minder stevige laag? Gebruik dan 1,5 tot 2 blaadjes per 250 ml bramensap. Verdeel de sap over de bovenkant en laat het stevig worden in de koelkast.


Bramentaart met honing, mascarpone en amandelspijs

Dit is jouw bramen taart

Maak hem zoals je denkt dat je het lekker vindt. Met bramen bovenop, onderop, tussenin, of  alledrie.  Met sap of hele bramen. Eet smakelijk!


Een recept uit:

Rutger bakt’ is een uitgave van Uitgeverij Carrera.


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page