Een van de meest luxe broden die je kunt eten vind ik toch wel het Franse brioche. Het is zacht, zoet en langer houdbaar dan gewoon brood, tenzij hier allemaal stofjes inzitten om de boel langer vers te houden. Het is wel een brood waarvoor je echt een liefhebber moet zijn. Niet iedereen is gecharmeerd van een zoet brood. Ik vind het zelf lekker met zoet én hartig beleg. Dit brood maak je heel eenvoudig: Brioche zonder kneden.
Kun je met een garde 2 x 30 seconden roeren? Dan kun jij ook dit brood maken!
Het is een brioche brood dat je maakt zonder kneden.
Heel prettig: na de voorbereiding gaat het brood in de koelkast om te rusten. Dit kan 24 uur zijn maar ook 48 uur. Een heel flexibel brood dus!
Het recept vond ik overigens op de website van weekendbakery. Behalve dat de weekendbakery een prettige webshop is om bijzondere broodbakspullentjes te kopen, staan er ook veel tips en recepten die je op weg helpen. Het plezier om brood te maken, spat van de website af.
Brioche zonder kneden
Benodigdheden:
250 gram bloem
70 gram water op kamertemperatuur
2 medium eieren
50 gram vloeibare honing
100 gram gesmolten boter
1 theelepel zout (is 5,5 gram is ietsje aan de zoute kant. 4,5-5 gram beter idee?)
3 gram droge gist
Ei met water om de brioche te bestrijken
Niet gedaan maar lijkt me lekker: een theelepel citroenrasp of lemoncurd
Zo maak je Brioche zonder kneden
Roer de honing samen met het water, het zout, de eieren en de gesmolten boter 30 seconden lang goed door.
Voeg het gist toe en de gezeefde bloem. Roer nogmaals 30 seconden goed door. Ook met een gewone garde was dit goed te doen.
Laat nu het deeg 2 uur rusten op kamertemperatuur.
Na 2 uur is het deeg al lekker op gang gekomen en heeft het een “stretch and fold” nodig om zich hierna verder te ontwikkelen.
Deze video van de weekendbakery laat zien hoe je bij brioche zonder kneden “stretch and fold” kunt uitrekken.
Leg het deeg hierna in een ingevette kom, afgesloten met wat plastic in de koelkast.
Na 24 uur is het deeg klaar voor verder gebruik, maar bak je het liever af na 48 uur? Dat is ook mogelijk. Een heel handig flexibel deeg dus.
Na 24 uur tot 48 uur haal je het deeg uit de koelkast. Verdeel het in 6 stukken en bol het op. Hoe je broodjes opbolt vertelt Robert van Beckhoven in een van zijn video’s.
Natuurlijk kun je ook je eigen vorm aan het deeg geven. Bijvoorbeeld een busvorm of bolvorm.
Oei, mijn bakvorm is te groot maar geen probleem. Met bakpapier en een mok verklein ik de vorm en zo kan de brood toch stevig naar boven rijzen.
Verwarm de oven voor op 190 graden (hete lucht oven).
Kluts een eitje met wat water en besmeer het deeg. Laat het nu zo’n 2-3 uur rijzen. Je kunt een grote kom over de vorm zetten. Zelf gebruik ik altijd een pedaalemmer-zak en blaas wat lucht in de zak zodat het brood niet tegen de zak aan kan plakken. Het deeg rijst een stuk in 2-3 uur maar echt flink rijzen doet de brioche pas als het de hitte van de oven voelt.
Bestrijk het deeg nogmaals met het ei en watermengsel. Bak de brioche 10 minuten in de oven. Na 10 minuten mag de oventemperatuur wat lager, op 160 graden. Na nogmaals 15-18 minuten is het brood gaar. Wordt de bovenkant te donker? Je kunt het beschermen door wat aluminiumfolie over het blik te bevestigen om dit tegen te gaan.
Haal het brood uit de oven. Heb je geen ei gesmeerd over het brood? Je kunt eventueel nu nog wat boter over de bovenkant smeren om het te voorzien van een mooi glimmend laagje.
Het brood is kwetsbaar, laat het nog zo’n 5 minuten even rusten in de vorm.
Kun je van de brioche afblijven?
Moeilijk, moeilijk. Zeker als het zo lekker vers is. Lukt het niet? Snij het nog wat warme brood dan met een goed scherp mes.
Comments