Brookies zijn Amerikaanse koekjes die gebaseerd zijn op een van de meest favoriete recepten: brownies! Net als smeuïge brownies zitten brookies of brownie cookies bomvol chocolade en zijn ze lekker fudgy. Brookies bevatten naar verhouding veel minder boter dan de brownies en ze zijn langer houdbaar; ideaal dus. Daarbij kun je brookies vrijwel direct na het bakken proeven terwijl je bij brownies vaak nog een halve dag moet wachten tot de ingrediënten, met name de boter, wat steviger zijn geworden. Zelf bakte ik 12 stuks, maar je kunt het recept eenvoudig vermeerderen. Een lekker makkelijk en snel recept dus om altijd bij de hand te hebben.
Waarom ik kies voor pure chocolade uit de supermarkt
Eet ik chocolade, dan kies ik over het algemeen voor melkchocolade. Met bakken is dat anders, dan kies ik zelf graag voor pure chocolade omdat de chocoladesmaak minder intens wordt door de andere ingrediënten. Melkchocolade zal vast lekker zijn; maar hou je van een koekje bomvol chocoladesmaak dan is pure chocolade jouw grote vriend. Chocolade om mee te bakken koop ik meestal bij de Lidl. Om los te eten is deze chocolade niet mijn favoriet, maar om mee te bakken is de chocolade ideaal: goed geprijsd en samen met lekker veel cacaopoeder en bruine suiker geeft het een diepe chocoladesmaak.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Tip: Bak de koekjes niet te lang want dan verliezen ze hun zachte binnenkant en dat is juist wat ze zo lekker maakt!
Brookies of brownie cookies
Benodigdheden voor 12 stuks:
1 ei
80 gram bruine basterdsuiker
2 zakjes vanillesuiker
30 gram boter
200 gram pure chocolade in stukjes
45 gram bloem
30 gram (2 eetlepels) cacaopoeder
9 gram (0,5 theelepel) bakpoeder
2,5 gram (1/8e theelepel) zout
Optie: na het bakken grof zeezout
Brookies recept oftewel brownie cookies
Hak de chocolade in stukjes en verwarm 165 gram van de chocolade samen met de boter op de kleinste warmtebron. Laat het zachtjes smelten. Zodra de chocolade bijna is gesmolten mag de warmtebron uit. Laat de pan iets afkoelen en roer het af en toe door.
Verwarm de oven voor op 160 graden bij een heteluchtoven of op 180 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Klop het ei met de bruine basterdsuiker en vanillesuiker tot het romig is. Roer hier de afgekoelde chocolade met boter doorheen.
Voeg de droge ingrediënten toe: bloem, cacaopoeder, bakpoeder, zout en het restje pure chocolade.
Schep kleine hoopjes op een bakplaat. Een kleine ijslepel is hier handig bij maar twee lepels werkt ook. Laat wat ruimte vrij, de koekjes zullen iets uitlopen.
Bak de brookies of brownie cookies in ongeveer 12-14 minuten gaar. Bak de koekjes niet te lang want dan verliezen ze hun zachte binnenkant en dat is juist wat ze zo lekker maakt.
Chocoladekoekjes bewaren
Net uit de oven en nog een klein beetje warm zijn de koekjes wat mij betreft het allerlekkerste. De binnenkant is dan een beetje kleverig. Maar geloof me, ook later zul je smullen van deze geweldige brookies. Een recept om op te nemen tussen je favoriete recepten. Bewaar de koekjes goed afgesloten in een trommel of vries ze eventueel in voor later.
Chocolade en chilipoeder
Chocolade en chilipoeder gaan heel goed samen. Het hoeft maar een snufje te zijn zodat je na het eten van een hap een heel klein beetje een tinteling op je tong voelt. Durf jij.....?
Comments