Karamel maak je met witte suiker, butterscotch wordt gemaakt met lichtbruine of bruine basterdsuiker. Persoonlijk vind ik dat (licht) bruine basterdsuiker vaak wat verdieping geeft in smaak bij het bakken. Ook bij deze heerlijke butterscotch cookie bar. Ik heb de koek een paar maal gemaakt en wat blijkt: geef het recept een nacht rust om echt wat steviger te worden, daar wordt hij echt lekkerder en steviger van.
Ik weet niet wat jij vindt, maar als ik iets bak wil ik toch graag al redelijk snel wat proeven. Moet je ineens een hele nacht geduld hebben. Maar… dan heb je ook wel wat lekkers!
Het recept is een no bake recept. Dus ook zonder oven of als het moet op de camping kun je zelf wat lekkers maken!
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Normaal kies ik graag voor een bodem met bastognekoeken. De kleur van deze koeken vind ik net iets teveel op de kleur van butterscotch lijken en dat ziet er visueel een beetje saai uit. Daarom koos ik voor digestive-koeken die ik donkerde kleurde met een paar theelepels cacaopoeder.
Dat pakte eigenlijk ook heel goed uit want butterscotch-laag is best wel zoet; slim dus om de bodem niet te zoet te maken. Kies voor koekjes of biscuitjes die niet zoveel suiker bevatten. De cacao geeft je bodem een kleine boost aan smaak.
Butterscotch cookie bar
Benodigdheden voor ongeveer 16 stuks in een vorm van 20 x 20 cm:
Voor de bodem:
200 gram digestive koekjes
90 gram boter
3 theelepels cacaopoeder
Voor de butterscotch fudgy laag:
200 gram boter
125 gram melk
200 gram lichtbruine basterdsuiker
60 gram bloem
Snufje zout voor een salted smaak, een snufje, niet teveel
Butterscotch cookie bar maken
Bedek je vorm met bakpapier. Zo weet je zeker dat je cookiebar goed uit de vorm komt. Mijn vorm heeft een open, losse bodem. Dat is handig omdat ik dan de cookiebar zo uit de vorm kan duwen. Maar ik was bang voor de redelijke dunne butterscotch-laag. Daarom koos ik voor een dichte afdekking met bakpapier. Dit doe je door bakpapier te verkreukelen. Dan laat het zich eenvoudig in iedere vorm drukken.
Verkruimel de koekjes, dit gaat het makkelijkste in een keukenmachine maar met de hand kan ook. Voeg het cacaopoeder toe. Verwarm de boter op een laag vuurtje.
Zodra de boter bijna gesmolten is mag het door de kruimels.
Roer het geheel goed door en bedek de bodem. Zet de bakvorm koud.
Tijd voor de butterscotch-laag!
Verwarm de boter in een pan met een scheut van de melk. Voeg de suiker hierbij en het snufje zout. Roer goed door. Roer de gezeefde bloem door de rest van de melk.
Maak familie door steeds een lepel uit de hete pan in de bloemmix te roeren. Na een lepel of 6-7 mag het bij de boter en suikermix, roer goed door met een klopper. Heb je toch last van klontjes, gebruik de stafmixer of de butterscotch-topping mooi glad te maken.
Veel recepten stoppen nu met verwarmen, maar zelf vind ik het lekkerder om het mengsel nog iets meer te karamelliseren. Daarom laat ik de butterscotch een paar minuten langer op het vuur pruttelen. Twee-drie minuten doen al heel veel. Maar belangrijk; de karamel mag niet verbranden dus blijf roeren!
Vul het bakblik en laat het goed koelen, het liefst een nacht. Snij de Butterscotch cookie bar in 16 stukken.
Eet smakelijk!
Comments