Een paar jaar geleden at ik in Zwitserland Linzertorte. Dat was echt een heerlijke taart. In mijn beste Duits ging ik vragen of er inderdaad linzen in de taart zaten. Nee, er zaten geen linzen in. De taart was afkomstig uit het plaatsje Linz. De naam is dus afkomstig van het plaatsje Linz. Prima, ik kon me ook weinig voorstellen van een zo’n cake of taart. Tot vandaag. Ik heb heuse cakejes gebakken met sinaasappel en linzen. Oranje linzen en de caketjes waren heerlijk. Linzen in cake? Waarom zou je?
Zet peulvruchten vaker op het menu, ook in de zoete keuken
Waarom bonen? Omdat ze gezond zijn, voedzaam en vetarm, vezels. Bonen? Omdat we eigenlijk meer groente moeten eten en minder vlees.
Ik zal deze cake niet meteen bestempelen als superfoodcake
Er zit ook de gebruikelijke hoeveelheid suiker en boter in als in een normale cake. Maar in de strijd om iedere dag meer groente te eten, levert het toch op een lekkere manier een extra bijdrage. Daarbij geven linzen je cake een lekkere structuur .
Deze cake met sinaasappel en linzen is afkomstig uit het inspirerende boek Bonen! van Joke Boon. Eerder schreef ik hier een review over. Ik hou erg van bonen dus wat voor recept ook: kom maar op, ik ben er niet bang voor.
De sinaasappel in deze cake is afkomstig van deze blozende bloedsinaasappel. Hoe raar ook de bloederige kleur van de sinaasappel, het sap is heerlijk zoet en smaakvol. Het recept is bestemd voor een cake in een vorm van 1 liter. Ik bakte er 10 mini Bundt cakejes van.
Recept Cake met sinaasappel en linzen
Een recept van Joke Boon uit Bonen!
Benodigdheden:
100 gram oranje linzen
50 ml gemberstroop
150 ml. vers geperst sinaasappelsap
de rasp van 1 (bio) sinaasappel of goed schoon geboende sinaasappel
50 gram walnoten of andere noten naar smaak
200 gram zachte roomboter
150 gram suiker
4 eieren
200 gram (spelt) bloem
3 theelepels bakpoeder
Eventueel 100 gram witte chocolade om te versieren
Snufje zout
1 bakblik van 1 liter of een bakblik met kleine cakejes
Zo maak je Recept Cake met sinaasappel en linzen
Was de linzen in een zeef en laat het goed uitlekken. Breng de linzen samen met het gembersiroop en de sinaasappelsap aan de kook. Kook de linzen tot ze beetgaar zijn in ongeveer 25-30 minuten.
Bij de tweede poging beef ik na zo’n 25 minuten in de buurt en hield ik de linzen in de gaten. Een paar maal voegde ik een klein beetje sinaasappelsap toe. Verwarm eventueel je linzen op een vlamverdeler.
Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven). Vet je cakeblik in en bestuif het met wat bloem of eventueel paneermeel.
Maal de walnoten fijn. Walnoten zijn best kwetsbare noten, je kunt ze ook eenvoudig fijn duwen met een deegroller.
Klop met een mixer de suiker en boter luchtig tot het romig is. Dit duurt al snel zo’n 6-8 minuten.
Mix nu stuk voor een stuk een ei mee tot het lekker romig is.
Zeef de bloem, bakpoeder, zout en gemberpoeder. Spatel dit kort door het botermengsel.
Voeg de gemalen noten, sinaasappelrasp en linzen toe. Spatel dit door elkaar.
Vul je bakvorm of de kleine bakvormpjes.
Bak de cake in 55-60 minuten gaar in de oven. De kleine Bundt cakejes zijn na ongeveer 25-30 minuten gaar.
Test met een prikker of je cake gaar is.
Wil je ook een de streperige witte versiering? Smelt zo’n 100 gram witte chocolade in de magnetron of au bain marie en maak met een lepel strepen over je cake.
Durf jij?
Jammer dat het testteam thuis bij dit soort recepten afhaakt. Ik moet ze eigenlijk pas na het proeven vertellen wat erin zit. Heb ik dat dan nog steeds niet geleerd? Je proeft namelijk geen linzen, maar de frisse citrussmaak van sinaasappel met een tintje gember.
De methode niets vertellen heb ik later wel toegepast. Zo hebben de mannen niet gemerkt dat ik wat linzenmeel (linzen fijnmalen in de koffiemolen) door de gehaktballen heb meegebakken en door het brood. Wie niet weet, wie wel eet.
P.s. Bonen! van Joke Boon is echt een erg leuk boek als je van bonen houdt maar eigenlijk niet niet zo goed weet wat je er allemaal mee kunt maken.
Comments