Cheesecakes kunnen behoorlijk zondig zijn, maar wat zijn ze lekker! Als ik de lijst met ingrediënten bij sommige cheesecakes zie, ga ik toch vaak twijfelen en op zoek naar andere inspiratie. Bij cheesecakes gaat er regelmatig bijna een kilo roomkaas in en dan heb ik het nog niet eens over de andere ingrediënten. Bij deze cheesecake cupcakes met kwark in plaats van roomkaas had ik in eerste instantie niet eens in de gaten dat er kwark gebruikt. Zij zijn heerlijk fris en laten zich goed versieren met vrijwel iedere topping.
Cheesecake cupcakes met kwark in plaats van roomkaas
Cheesecakes vind ik heerlijk. Maar ik schrik altijd weer van de hoeveelheid roomkaas erin gaat. NIet met dit recept. Dat is genieten met 500 gram kwark in plaats van 500 gram roomkaas voor 1 grote of 12 kleine cheesecakes.
Soms moet je jezelf iets lekkers gunnen en hier ook echt van genieten. Maar omdat het niet iedere dag feest is en dit iets minder zondige recept ook een heel fijn recept is, kun je alsnog aan de bak! Wat kleine, bescheiden Cheesecake cupcakes met kwark in plaats van roomkaas. Kies je voor magere kwark, dan wordt de cupcake zelfs nog lichter.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Cheesecake cupcakes met kwark in plaats van roomkaas
Benodigdheden:
500 gr kwark
50 gram custardpoeder
1 zakje suiker
120 gram witte basterdsuiker
100 gram boter op kamertemperatuur
1 ei
1 eidooier
4 gram bakpoeder
klein snufje zout
rasp van 1/2 citroen of 1 eetlepel lemoncurd
10 oreo’s, bastognekoeken of koffieleutjes
12 papieren cupcakevormpjes
1 cupcake bakvorm
Cheesecake cupcakes met kwark in plaats van roomkaas
Stamp de koekjes fijn. Je kunt de fijne koekjes verdelen over de cupcakevormpjes, het vocht uit de cheesecake zal de bodem zacht maken en zo kun je ze eten. Roer je er zo’n 30-40 gram gesmolten boter doorheen, dan krijg je een iets stevigere bodem. Dat is natuurlijk heel lekker, maar af toe probeer ik de recepten toch iets minder zondig te houden. Aan jou de keuze…. vul de bodem van de vormpjes.
Verwarm de oven voor op 170 graden met een heteluchtoven of 180 graden met boven- en onderwarmte.
Klop de boter met de suikers romig, mix er de eieren doorheen. Voeg hier het (gezeefde) custardpoeder, het zout, de citroenrasp en het bakpoeder door. Voeg tot slot de kwark erbij en klop het geheel tot het een egale mix is.
Vul je bakingcups met deze mix. Dit gaat het makkelijkst met een ijslepel maar 2 eetlepels werken natuurlijk ook.
Bak de cupcakes in ongeveer 30-35 minuten gaar.
Inzakken van cheesecake voorkomen
Zet de oven uit en als je tijd hebt….. probeer dan het geduld op te brengen en de cupcakes nog een tijdje in de oven te laten staan. Op deze manier is de kans van inzakken iets kleiner.
De cheesecake zakt minder in als hij nog mag nabakken op een lage temperatuur, maar dan moet je wel in de buurt blijven en af en toe een kijkje in de oven nemen. De cheesecakes cupcakes mogen niet te donker worden.
Bewaartip: Heb je teveel cheesecake cakjes gebakken?
Je kunt de cheesecakes goed in de diepvries bewaren!
Dit recept is geïnspireerd op het recept voor cheesecake van Bagels & Beans.
Comments