Sinds dit voorjaar is een nieuwe bijzondere soort chocolade verkrijgbaar; ruby chocolade. Een chocolade die van nature roze is en een beetje een fruitige smaak heeft. Om me heen merk ik dat veel mensen het nog niet kennen. Toch kom ik het steeds vaker tegen, gewoon in de supermarkt; als kerstchocolade, paaseitjes of kijk eens in het schap bij de kitkat-repen; er staat zowaar een roze versie tussen, gemaakte met ruby chocolade.
Mocht je zelf een zak roze chocolade aanschaffen en je wilt snel aan de slag om het uit te proberen… dit recept voor chocolade flikken met ruby chocolade en studentenhaver is ideaal. Lekker snel klaar en bijzonder door de prachtige kleur.
Ruby chocolade tempereren tot stevige chocolade met een “knak”! De ruby is overigens minder glanzend dan bijvoorbeeld getempereerde pure chocolade; een matglans dus
Ruby chocolade
Ken je de nieuwe ruby chocolade niet? In dit artikel kun je meer informatie vinden. Het is helaas momenteel nog mondjesmaat verkrijgbaar. Bijvoorbeeld via de Hanos, het bouwhuis, de notenshop of via de leukste taartenshop. Hoe groter te vraag, hoe meer winkels het zullen gaan verkopen.
Chocolade flikken met ruby chocolade en studentenhaver
Benodigdheden:
200 gram ruby chocolade
100 gram studentenhaver
Eventueel om te tempereren
Thermometer
Chocolade flikken met ruby chocolade en studentenhaver maken
Chocolade wordt vanzelf stevig en de koelkast kan je hierbij een handje helpen. Wil je echt stevige chocolade met een mooie “knak” als je het eet, dan moet je de chocolade tempereren. Wat is dat eigenlijk tempereren? Je leest het hier.
Temperen kan op 2 manieren
1. Tableren met een spatel op een marmeren plaat of aanrecht
Smelt de overige rubychocolade au bain marie tot het 42 graden is. Giet 2/3e deel op een marmeren plaat of aanrecht. Hou de chocolade in beweging met een spatel, zo maak je stabiele kristallen. De chocolade zal snel dikker worden, de chocolade is dan rond de 26 graden. Schep de chocolade over in de schaal waar nog 1/3e deel warme ruby in zit en roer het geheel goed door. Als de chocolade 29 graden is kun je het verwerken. Dat is een 2-3 graden lager dan bij pure chocolade.
2. Smelten in de magnetron
Verwarm 2/3 van de stukjes chocolade kort in een magnetron op de hoogste stand. Bij 200 gram chocolade kun je beter vaker kort verwarmen en steeds doorroeren, dan lang verwarmen. Anders kan de chocolade aanbranden. Bijvoorbeeld 20-30 seconden per keer. Roer steeds goed door. Als de chocolade bijna gesmolten is, roer je de chocolade goed door. De temperatuur zal ongeveer 42 graden zijn.
Nu mag het laatste, 1/3e koude deel van de ruby erbij. Roer het geheel goed door. Je kunt ook de staafmixer hiervoor gebruiken. Is de chocolade 29 graden, dan is het tijd voor de chocolade flikken!
Bekijk bovenstaand filmpje van Callebaut om te zien hoe dit temperen werkt.
Schep chocolade flikken op een vel bakpapier zo groot of klein als je zelf wilt hebben. Strooi er direct de studentenhaver doorheen. Eventueel kun je het in delen doen. Als de chocolade goed getempereert is, wordt het namelijk snel hard en moet je een beetje opschieten, anders is de chocolade te stevig om er nog studentenhaver op te strooien.
Heb je de chocolade niet getempereert of is het tempereren niet goed gelukt; geen probleem. Laat de chocolade hard worden aan de lucht of help een handje door de chocolade flikken in de koelkast af te laten koelen.
Comments