Mag je voorstellen aan mijn nieuwe favoriet? De squared Bundt bakvorm van Nordic Ware. Ik heb hem nog niet eerder in Nederland gezien. En toen lag hij daar ineens …. zo voor mijn neus op de Taart en Trendsbeurs. Voor ik het wist stond ik met de Bundtpan voor de kassa.
Met 3 mannen in huis is een vierkante vorm een welkome aankoop. Mannen hebben vaak een lichte voorkeur voor vierkante ontwerpen, vrouwen neigen meer naar rond. Deze prachtvorm moest natuurlijk getest worden. Het werd een Chocolade Squared Bundt cake met mokka-ganache.
Chocolade Squared Bundt cake
Een recept van Martha Stewart
Benodigdheden:
325 gram bloem
225 gram zachte boter op kamertemperatuur
50 gram cacaopoeder
1 theelepel baking soda
3/4 theelepel zout
1 potje zure room van 125 gram
120 gram melk
300 gram fijne suiker
4 grote eieren
1 theelepel vanille extract
Voor de in Kahlua gekarameliseerde pecan of walnoten: ongeveer 100 gram pecannoten
4 eetlepels Kahlua
4 eetlepels suiker
1 eetlepel water
1/2 zakje goede (mokka) koffiepoeder
Voor de ganache
300 gram witte chocolade
150 gram slagroom
2-2,5 zakje (mokka) koffiepoeder van goede kwaliteit
Eventueel 50 gram pure chocolade als versiersel
Eventueel voor op het plakje cake:
Slagroom
Wat druppels Kahlua
Zo maak je deze Chocolade Squared Bundt cake met mokka ganache
Je kunt gewone walnoten of pecannoten toevoegen aan het recept, dit heeft geen voorbereiding. Kies je voor de gekarameliseerde nootjes, dan moet je de noten iets eerder maken.
Leg een vel bakpapier klaar op een houten plank welke bestand is tegen hitte. Verwarm in een pannetje het water, de suiker en de likeur. Als de vloeistof stroperiger gaat worden en duidelijk stevige bellen gaat vormen doordat het suikergehalte aan het stijgen is, mogen de noten erbij en het koffiepoeder. Blijf roeren. Na 1-2 minuten mag het vuur uit.
Giet de noten en de siroop op het bakpapier en spreid het een beetje uit elkaar. Let op, de siroop is heel erg heet! Laat het afkoelen en hak het geheel na het afkoelen in grove stukken.
Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht oven).
Vet een grote (bundt) cakevorm in en bedek het met een dunne laag bloem. In mijn vorm past 2 liter water, hiermee kun je een beetje te vergelijken hoe groot deze vorm is in vergelijking met jouw bakvorm.
Mix de bloem, cacao, zout en het bakpoeder in een kom.
Mix de melk en de zure room in een andere kom door elkaar.
Mix de zachte boter en de fijne suiker in een derde vorm door elkaar tot het goed romig is. Dit duurt al snel zo’n 7-8 minuten. Dit gaf bij mij problemen. Het werd wel romig, maar het suiker bleef je goed zien, loste niet op. Mix nu een ei door het beslag.
Als het ei is opgenomen mag het volgende ei erbij tot alle eieren zijn opgenomen en het geheel lekker luchtig is.
Spatel nu de droge bestanddelen door het beslag, gevolgd door de melk met zure room. Als het beslag egaal is mogen de grof gehakte noten toegevoegd worden.
Vul de bakvorm.
Bak het in 55-60 minuten gaar. Test met een coctailprikker of de cake inderdaad gaar is.
Laat de cake zo’n 20 minuten afkoelen in de vorm.
Haal de cake nu voorzichtig uit de vorm om het te laten afkoelen.
Tussentijd
Intussen kun je de ganache maken. Verwarm de slagroom in een pan, zodra het kookt mag het vuur uit en roer je de in kleine stukjes gehakte witte chocolade erdoor tot het volledig is opgelost. Roer tenslotte het koffiepoeder erdoorheen en laat de ganache afkoelen.
Zodra de ganache wat steviger is geworden kun je het over de afgekoelde cake gieten.
Ik schraapte een mes over pure chocolade. Hierdoor ontstonden dit chocolade-strooisel dat ik over de ganache strooide.
Door de cake na het verdelen te besprenkelen met enkele druppels Kahlua of andere likeur naar smaak, wordt de cake een beetje smeuïger. Deze truck kun je altijd toepassen op cakes of cupcakes welke wat ouder en/of droger aan het worden zijn. Natuurlijk doet een toef slagroom met een lekkere siroop over de slagroom ook wonderen!
De chocolade Squared Bundt cake met mokka ganache was zeker lekker, maar iets minder smeuïg dan andere recepten die ik eerder heb gebakken. In mijn suikerbak komt voortaan alleen nog maar fijne suiker!
Al met al een prachtige chocoladecake gepimpt met lekker zoete, pecannootjes en mokkaganache!
Comments