Een paar jaar geleden liet Paul Hollywood in The Great British Bake off zien hoe je een prachtige taartrand maakt van chocolade. Hoewel dat al jaren geleden is, ben ik de magie van die chocoladerand nooit vergeten. In deze uitzending maakte ik kennis met een speciale folie; acetaatfolie. Een chocoladerand voor taart maken met acetaatfolie, kun jij zelf ook gewoon thuis maken. Wat is acetaatfolie, hoe gebruik je het en hoe maak je zelf zo’n chocoladerand? Ik leg het je allemaal uit!
Door de sierlijke kroon van chocolade lijkt het net of de taart uit 2 lagen bestaat
Zo vlak voor Kerstmis leek het me heel leuk om een extra rand te maken, die als kroon mag dienen bovenop de taart. De krans geeft genoeg ruimte voor een kaarsje dat licht geeft door de openingen. Door een extra chocoladerand lijkt het net of je een taart met twee lagen hebt gemaakt, wat natuurlijk niet het geval is.
Hoewel de feesttaart goed te doen is voor iedereen, vraagt de taart toch een planning. Omdat het in december een behoorlijk drukke tijd is, heb ik wat hulp in huis gehaald door voor snelle kwalitatieve mixen te kiezen, die het werk een stuk makkelijker maken. Ze zijn eenvoudig te bestellen via de website van Baktotaal Bouwhuis.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Naast een paar standaard ingrediënten, zijn dit mijn hulpjes om deze taart te laten slagen. Het biscuit van de taart of spongecake is met ei en scheutje water zo klaar want je hoeft de biscuitmix van Brand New Cake niet au bain marie te kloppen zoals in veel andere recepten.
De vanillecrème is gemaakt met de botercrèmemix van Brand New Cake. Mix de botercrèmemix met boter en ongeveer 1/3e deel water tot een zachte crème. Omdat er in vanillecrème een deel water wordt gebruikt, is het vetgehalte ongeveer te vergelijken met slagroom. Thuis vinden we deze crème daarom veel lekkerder dan de klassieke variant van 1:1 boter en poedersuiker.
Voor de chocoladerand; gebruikte ik een goede Belgische chocolade, namelijk die van Callebaut. Ik koos voor pure chocolade, omdat deze zich makkelijker laat tempereren.
Tot slot gebruikte ik acetaatfolie van Brand New Cake, deze heb je nodig om een strakke rand te kunnen maken.
Acetaatfolie of taartband, wat is het en wat kun je ermee
Actetaatfolie wordt ook wel taartband, patisserie-folie, folieband of inlegfolie genoemd. Het is een dunne kunststof-folie op een rol, waarmee je strakke randen om taarten of desserts kunt maken. De rand bij een no bake recept, kwarktaart, fraisier of desserttaartjes met ijs, pudding of bavarois, worden met alleen een ring of met bakpapier nooit echt goed strak, dat weet ik uit ervaring….. Deze folie is hier echt ideaal voor. Ik zal de folie zeker vaker gaan gebruiken.
Strakke gladde randen rondom taarten en desserts maak je met acetaatfolie
De folie is voedselveilig en uitsluitend te gebruiken bij koude recepten in de koelkast of diepvries. Acetaatfolie mag echter niet in de oven! Je kunt eenvoudig de gewenste afmeting van de rol af te knippen.
Op de foto boven zie je acetaatfolie van 5,5 cm en 8 cm. Ik koos voor de hoge rol omdat ik de chocoladeranden graag hoog wilde spuiten, dat vind ik zelf mooier.
Chocoladerand voor taart maken met acetaatfolie
Benodigdheden voor een taart van 20 cm:
Voor een biscuit van 8 cm hoog:
240 gram biscuitmix van Brand New Cake
190 gram ei (liever ietsje meer ei dan minder ei)
25 gram water
Voor de vulling:
250 gram boter op kamertemperatuur
168 gram boter crème mix van Brand New Cake
208 gram water
Spuitzak met rond spuitmondje van 1 cm
Voor de chocoladerand met acetaatfolie:
250-300 gram pure chocolade van Callebaut
Acetaatfolie van 8 cm
Spuitzak met heel klein spuitmondje of een punt-snoepzakje waar je een klein puntje vanaf knipt
Ook nodig:
2/3 pot aardbeienjam of jam naar keuze
Kaarsje of lampje en kleine houder om het kaarsje in te doen
Bakvorm van 20 cm. Is je vorm te laag, verhoog hem dan met bakpapier.
Nauwelijks zichtbaar, maar de chocolade is op actetaatfolie gespoten
Zo maak je deze showstopper met een chocoladerand
Bedek je bakblik met bakpapier, zo weet je zeker dat je biscuit straks goed uit de vorm komt. Meng de ingrediënten 7-8 minuten op de hoogste snelheid door elkaar, het moet heel luchtig worden. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden bij een oven met boven- en onderwarmte of op 160 graden bij een oven met hete lucht. Na 7-8 minuten mixen van het beslag, mag de snelheid nog 2-3 minuten op een lage stand.
Vul de bakvorm en bak het biscuit in 30-35 minuten gaar. Haal het biscuit uit de vorm, draai het om en laat hem op zijn kop afkoelen. De onderkant wordt nu de bovenkant omdat de onderkant een mooie strakke rand heeft.
Voor de botercrème meng je de mix en het water kort door elkaar en laat het 30 minuten rusten. Klop na 30 minuten de boter zo’n 3 minuten op de hoogste stand tot het licht van kleur wordt. Voeg de mix nu in 4 delen bij de boter. Klop de botercrème tot het er zijdezacht uitziet, dit kan wel zo’n 8 minuten duren! Vul je spuitzak met de crème.
Snij het biscuit tweemaal doormidden, zodat er 3 lagen ontstaan. Spuit op de onderste laag een smalle cirkel botercrème rond de buitenrand van het biscuit. Vul deze cirkel met jam. De jam wordt netjes op mijn plek gehouden door de crème en deze cirkel maakt de taart ook iets steviger. Herhaal dit bij de tweede laag.
Leg de bovenkant op het biscuit, smeer de vanillecrème rondom de buitenkant met een paletmes en vervolgens ook een dunne laag bovenop. Laat de taart 30 minuten in de koelkast stevig worden en herhaal de buitenste laag met crème opnieuw. Na de tweede dunne laag wordt de taart vaak een stuk mooier en egaler.
Getempereerde chocolade op acetaatfolie spuiten
Meet de hoeveelheid folie die je nodig hebt. Mijn rand van chocolade staat een beetje los van de taart omdat ik dit beter vind passen bij de kroon bovenop. Omdat de chocolade getempereerd is, wordt hij zo stevig dat het zich laat optillen en over de taart schuiven. Lukt de kroon niet in één keer, je kunt de chocolade opnieuw tempereren en opspuiten.
Tempereer de chocolade volgens de manier die jij het fijnst vindt. Voor dit doel is tempereren noodzakelijk, omdat de chocolade bij deze techniek echt goed stevig wordt. Daarbij wordt het ook een stuk sneller hard, gaat het glanzen en hoor je straks een professionele “knak” bij het eten van de chocolade. Vul je spuitzak met een heel klein mondje en spuit een patroon op de folie. Zorg ervoor dat de chocolade elkaar hier en daar goed raakt om een stevige rand te maken. Laat de chocolade een paar minuten steviger worden. Je ziet de chocolade veranderen, harder worden. Blijf in de buurt, want de rand mag niet zo hard worden dat je het niet meer kunt buigen.
Zet de folie, als de chocolade iets steviger wordt, in een cirkel overeind. Maakt de uiteinden vast met een paperclip en laat het volledig hard worden. Indien de chocoladerand stevig is, kun je de folie er makkelijk vanaf halen. Verplaats de rand over de taart. Herhaal deze techniek voor de tweede rand, de kroon op de taart.
De kroon op de taart wordt verlicht met een kaarsje of lampje
Plaats de kroon op de taart en plaats eventueel een kaarsje bovenop de taart. De magie van het kaarslicht doet meteen zijn werk, heel bijzonder! Wil je liever geen echt kaarsje gebruiken, je hebt ook theelichtjes op batterij.
Haal de taart zo’n 20-30 minuten voordat je hem gaat eten uit de koelkast. Dan kan de taart op kamertemperatuur komen en wordt de crèmelaag iets zachter, wat de smaak ten goede komt. Kies voor een lekkere jam, die proef je later echt terug!
Wow, wat was die taart lekker! Ik mocht geen stukje weggeven buiten de deur en dat is echt een compliment bij ons thuis!
Tip: Heb je weinig tijd op de dag dat je de taart wilt eten? Je kunt het biscuit eerder bakken en invriezen. Je kunt het zelfs gevuld en afgesmeerd met crème invriezen. Haal de bevroren taart de avond voor gebruik uit de diepvries en laat het langzaam ontdooien in de koelkast.
Comments