Zoveel smaken, zoveel koekjes. Je kunt er eindeloos mee experimenteren en op de één of andere manier lust ik ze allemaal! Wat ik zo leuk vind aan het zelf bakken van koekjes is dat homemade koekjes vaak zo anders zijn koekjes die je kunt kopen. Deze uit de buurtsuper zijn op den duur toch een beetje een eenheidsworst.
Als je ze zelf bakt kun je kiezen voor bijzondere exemplaren. Bijvoorbeeld deze chunky gember abrikozen koekjes, wat zijn ze lekker dik en zo snel klaar. Kneden, rusten, rollen en bakken maar!
Lekker dikke, wat chewy koekjes op smaak gebracht met abrikozen en gember; oei wat lekker
Gember vind ik zelf vooral lekker in combinatie met zoete smaken, in hartige gerechten kan het soms wat dominant zijn wat mij betreft. Een volgende keer ook nog wel wat meer gember durven proberen, dat kan het koekje wel aan. Een ingrediënt als gember is heel persoonlijk, net als peper in je eten; we vinden het allemaal lekker, maar de een houdt er meer van dan de ander.
Wat ook zo lekker is aan zelf koekjes bakken; je kunt zelf beslissen of je ze groot maakt of klein. Ik bakte 3 grotere exemplaren en de rest wat kleiner. Dat deed ik ook om te kijken of de grotere exemplaren meer chewy waren dan de kleinere, maar dat verschil vond ik te verwaarlozen, dus wat mij betreft; bak de koeken zo groot als je zelf wilt.
Hou je niet van abrikozen, mooie rozijnen en dadels lijken me ook een geschikte keuze.
De koekjes zijn voor de helft gezoet met gedroogde abrikozen in plaats van suiker, dat geeft een extra bite in het koekje en het is een iets meer natuurlijke suikervariant.
Chuncky gember abrikozen koekjes
Benodigdheden voor 18-22 stuks:
250 gram bloem
7 gram bakpoeder
130 gram boter op kamertemperatuur
120 gram lichtbruine basterdsuiker
100 gram gedroogde abrikozen; in kleine stukjes gesneden
30-50 gram fijn geraspte verse gember; naar eigen smaak (ik had 30 gram gebruikt)
1 theelepel kaneel
1 eidooier
Snuf zout
Chuncky gember abrikozen koekjes
Doe alle ingrediënten in een kom, meng het door elkaar en laat het koekjesdeeg een half uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 graden bij een elektrische oven of op 195 graden bij een oven met boven en onderwarmte.
Maak kleine balletjes van het deeg en duw ze ietsjes plat, een heel klein beetje maar.
Bak de koekjes in 13-16 minuten gaar tot de randjes rondom de koekjes net goudbruin beginnen te kleuren.
Laat de koekjes afkoelen en bewaar ze goed afgesloten in een trommel.
Koekjes bewaren of invriezen
Krijg je ze niet in een paar dagen op; dan is het denk ik beter om ze in de diepvries te bewaren en er af en toe een paar uit te halen. Zo aten wij ze thuis zelf ook.
Comments