Menno de Koning, winnaar van Heel Holland Bakt 2014 heeft een verzameling heerlijke recepten gebonden in bakken met Menno. Deze smakelijke frisse cake heb ik mogen proeven bij de boekpresentatie en ik wist meteen dat ik hem zelf wilde gaan bakken. Maanzaad genoeg in huis, citroentjes zijn ook regelmatig aanwezig. En cake? Cake kan er niet genoeg gebakken worden in huis.
In veel Amerikaanse recepten gebruik je zonnebloemolie in plaats van boter. Dat klinkt altijd een stuk minder lekker maar laat je niet van de wijs brengen. Deze smeuïge, lekker vochtige citroen-maanzaadcake wordt straks heel zacht!
Recept citroen-maanzaadcake volgens Menno
Benodigdheden: Voor de cake:
250 gram bloem plus wat extra voor bestuiven
235 ml volle melk
Boter om in te vetten
65 gram maanzaad
2 eieren
300 gram kristalsuiker
180 ml zonnebloemolie
2,5 theelepel bakpoeder
Geraspte schil van 1 (liefst onbespoten) citroen
1/2 theelepel kaneel
1/4 theelepel nootmuskaat
1 theelepel vanille extract
1 theelepel amandel extract
Snufje zout voegde ik zelf ook nog toe
Voor het glazuur:
Citroen maanzaadcake volgens Menno de Koning
Doe de maanzaad, de rasp van 1 citroen en de melk in een kom en laat het liefst een hele nacht staan om goed in te trekken.
Verwarm de oven voor op 175 graden, vet je cakevorm in en bestuif het met bloem.
Klop met een mixer de eieren en de suiker zo lang tot het bijna wit van kleur is.
Meng de bloem, het bakpoeder, de kaneel, nootmuskaat in een ander kom. Meet de olie af in een maatbeker en voeg hier het vanille- en amandelextract bij.
Klop het ei/suiker mengsel nog even op en voeg hier langzaam de olie erbij.
Voeg vervolgens om en om steeds een beetje van het maanzaad-melkmengsel en de droge ingrediënten bij tot alles goed gemengd is.
Mix niet langer door dan noodzakelijk. Gemengd is klaar.
Wachten tot de cake koud is
Pas als de cake echt goed afgekoeld is, kun je eventueel een laagje glazuur aanbrengen. Niet iedereen vond de glazuur bij ons thuis lekker om dat het gemaakt was met het sap én de schil van een citroen. Een beetje overdaad aan citroen misschien, maar er zijn liefhebbers die van de smaak van citroen houden.
Een duidelijk voordeel van thuis bakken: Je kunt maken wat je zelf lekker vindt. Doe het poedersuiker in een glas en voeg hier of een heel klein beetje water bij of citroensap met eventueel nog geraspte citroen. Bedek hier de cake mee. Laat de glazuur hard worden.
Deze cake lust volgens mij iedereen! Lekker zacht en fris.
Comments