Heb jij al eens een wolkencake gebakken? Een wolkencake is een heerlijk luchtige en zachte cake op basis van opgeklopte slagroom in plaats van boter. De cake bevat dus veel minder vet, tot wel 2/3e minder, is dat even mooi meegenomen! Daarbij is de cake ook nog eens supersnel klaar. Normaal moet je bij cake soms nog wachten tot de boter zacht is geworden en moet je de suiker met de boter langdurige kloppen.
Maar niet bij deze citroen wolkencake met slagroom in plaats van boter. Het cakebeslag is sneller klaar dan dat je oven is opgewarmd. Een heel fijn recept dus en met citroen heerlijk op smaak.
Deze wolkencake is lekker fris door verse citroenrasp en sap. Zou ik dit niet in huis hebben dan zou ik waarschijnlijk lemoncurd gebruikt hebben, twee eetlepels vermoedelijk. Ik heb het altijd in de koelkast als snelle smaakmaker.
Waarom zou je een cake met slagroom in plaats van boter maken?
Slagroom is een lichter keuze, minder vet.
Slagroom is veel goedkoper.
Sommige verpakkingen van slagroom kun je eenvoudig buiten de koeling op voorraad hebben.
Een wolkencake met slagroom is heel eenvoudig, ik bak ze steeds vaker.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Recept citroen wolkencake met slagroom in plaats van boter
Benodigdheden voor een vorm van 19-20 cm
Liever een grote cake van 30 cm? Vermeerder het recept met 50%.
250 ml slagroom (30% of 35% vetpercentage)
200 gram gezeefde bloem
6 gram bakpoeder
2 zakjes vanillesuiker
150 gram fijne suiker
3 medium eieren
Rasp van 2 kleine citroenen
5 theelepels citroensap
Snuf zout
Citroen wolkencake met slagroom in plaats van boter
Vet je bakvorm in en bestrooi het licht met bloem en bedek de vorm met bakpapier. Verwarm de oven voor op 160 graden bij een hete lucht oven of op 180 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Klop de slagroom stijf met de zakjes vanillesuiker.
Klop in een andere kom de eieren luchtig en licht van kleur.
Zeef de bloem en het bakpoeder hier hierbij. Voeg het zout, de fijne suiker, de geraspte citroenschil en de citroensap toe.
Spatel het geheel door elkaar en spatel de slagroom tenslotte ook door het beslag.
Vul de bakvorm en bak de cake in ongeveer 50-55 minuten gaar en goudbruin.
Laat de citroen wolkencake met slagroom in plaats van boter iets afkoelen voor je hem aansnijdt.
Een plakje cake is altijd lekker, maar wil je echt even uitpakken…. een toefje slagroom met wat sprinkles of fruit maakt het feestje compleet.
Hoe bewaar je een wolkencake
Omdat de cake slagroom bevat moet je de cake in de koelkast bewaren. Het beste kun je hem een goed half uur voor het serveren uit de koelkast halen en op kamertemperatuur laten komen, hoewel smaken verschillen. Ik heb ook wel gehoord van liefhebbers die hem zo uit de koelkast het lekker fris vinden dus uitproberen is een aanrader.
Krijg je de cake niet binnen 2-3 dagen op? Dan is het een goed idee om de cake in te vriezen.
Waarom een cake met slagroom in plaats van boter
Waarom zou je slagroom gebruiken in plaats van boter?
Zelf heb ik hier meerdere redenen voor. Slagroom kun je makkelijk op voorraad hebben, zeker de exemplaren buiten de koelkast. Het is een stuk goedkoper dan het gebruik van roomboter, het bakt heerlijk luchtig en een cake met slagroom in het beslag is een stuk minder vet dan een cake gebakken met boter. In de supermarkt verkopen ze verpakkingen met de naam wolkencake. Deze cake is gebakken met dat principe.
Hi Carola, ik heb deze citroencake gebakken; super! Het recept klopt, en de cake is heerlijk van smaak en vooral echt lekker in de zomer. Bedankt, groetjes Anke
Hoi Carola,
Ik heb hem gemaakt, en ben er ontzettend bij mee!😃
Echt lekker, volgende keer wil ik meer maar je raad het met 50% erbij te doen.
Maar hoeveel eieren dan?
Groetjes Denise
Vandaag de wolken citroencake gemaakt maar is niet gaar geworden , ook niet door hem langer in de oven te doen ,wat ging er mis ??
ik vind een heerlijk lekker dessert voor bij de koffie of bij vier uurtje