De vakantie stond voor de deur en we hadden nog heel veel eieren in huis. Nu hou ik erg van ei; of je ze nu bakt, kookt of in een eiersalade verstopt….. Het waren er echt wel héél erg veel. Soms is de oplossing zó eenvoudig. De oven ging aan, een citroencake met gember beslag ging erin. In grote cake kun je tenslotte veel eieren kwijt.
Yippie, cake is eigenlijk altijd een goed idee. Ik ging aan de slag met diverse Amerikaanse recepten en kwam zo tot dit recept. In veel Amerikaanse cakes vind je vaak minder boter, maar ze bevatten dan vaak crème fraîche of zure room. Dit maakt de cakes zo lekker! Zo bakte ik o.a. deze heerlijke cake met perzik, een aanrader. Maar deze citroencake met gember volgens Amerikaans recept kan hier zeker aan tippen.
Doe eens gek en vervang een deel van de boter te vervangen door crème fraîche of zure room in je cake!
Op jacht in huis
Wat had ik in huis? Wat wilde ik altijd al eens maken? Citroen? Lekker! Verse gember en gembersiroop in de koelkast geeft de cake een minimale boost. Je proeft het heel subtiel.
Citroencake met gember volgens Amerikaans recept
Benodigdheden:
240 gram boter
400 gram bloem
1 theelepel baking soda
400 gram fijne suiker
7 medium eieren (of 6 large)
3 zakjes vanillesuiker
3 eetlepels gembersiroop (maak je heel makkelijk zelf met dit recept. )
Citroenrasp van 1 citroen
Sap van 1/2 citroen
40-50 gram geraspte verse gember
200 gram crème fraîche
1 theelepel zout
Grote bundtvorm met een inhoud van 2,4 liter, pas zo nodig het recept aan
Recept zachte citroencake met gember
Verwarm de oven voor op 175 graden(hete lucht oven of 195 graden in oven met boven- en onderwarmte) en vet je bakvorm in en bestuif het met bloem.
Mix de boter met de suiker en vanillesuiker tot het bijna wit romig is. Dit duurt al snel zo’n 6-8 minuten.
Mix hierna ei voor ei door de mix.
Voeg de geraspte gember, gembersiroop, citroenrasp en citroensap toe.
Hierna volgt het crème fraîche.
Zeef de bloem en het bakpoeder en voeg het samen met het zout in 3 delen bij het deeg.
Mix het deeg zeer kort tot alles door elkaar is gemixt of beter nog: spatel de droge ingrediënten door het beslag.
Vul de bakvorm en bak de cake in 55-65 minuten gaar.
Controleer je cake met een satéprikker of de cake gaar is.
Laat de cake 15 minuten in de vorm zitten voor je hem uit de vorm verwijderd.
Cake? Bakken we niet allemaal zo af en toe een cake? Ik vind ze bijna allemaal lekker maar er is zeker verschil van smaak, structuur en mondgevoel. Bij deze cake had ik het idee dat er olie was gebruikt in plaats van boter, zo zacht. Maar dat is niet het geval.
Cake met een lichte citroensmaak en een minimale upgrade van gember. Een feestje voor ieder moment van de dag.
Comments