We zitten midden in het kersenseizoen en de kersen zijn nu heerlijk zoet en mooi van kleur. En hoewel ik van plan was de verse exemplaren te gebruiken, ging ik voor de exemplaren uit de diepvries, omdat ik de diepvries binnenkort graag wil schoonmaken.
Kersen clafoutis; een makkelijk klassiek Frans dessert uit je eigen keuken
De clafoutis staat al jaren op mijn to do list en ik ben dan ook erg benieuwd hoe het smaakt. Ik vind de kersen die bovenop het dessert liggen er zo lekker uitzien. Want ja, de clafoutis is een klassiek Frans dessert.
De clafoutis heeft een vrij dun beslag en kan daarom niet in een springvorm gebakken worden, anders gaat het beslag via de naden naar buiten. Ik heb het in een ovenvorm gebakken. Clafoutis wordt vaak een beetje vergeleken met een pannenkoek uit de oven gevuld met kersen, maar persoonlijk vond ik de ei in de clafoutis meer een ei-achtige, custardsmaak geven.
Maak je clafoutis minder zoet, dan is het wat mij betreft ook zeker geschikt als zondags ontbijt.
Clafoutis met kersen
Benodigdheden voor een vorm (ovenschaal) van ongeveer 18-20 cm:
3 medium eieren
2 zakjes vanillesuiker
80 gram suiker
50 gram bloem
snufje zout
1 theelepel boter om de vorm in te smeren en 25 gram voor in de clafoutis
1 eetlepel poedersuiker plus nog poedersuiker voor bovenop
200 gram kersen; vers of uit de diepvries (uit pot kan ook maar let goed op, het is vochtiger)
240 ml melk, eventueel kun je een deel vervangen door slagroom
Clafoutis maken
Smeer de vorm in met boter en bestrooi het met poedersuiker. Bedek de bodem met kersen. Kies je voor diepvries kersen?
Laat de vorm een half uur staan zodat de kersen grotendeels ontdooien. Verwarm de oven voor op 170 graden elektrisch of 185 graden met boven- en onderwarmte.
Klop de eieren met de 2 soorten suiker en zout goed door.
Smelt 25 gram boter in een pan en laat het afkoelen.
Voeg de melk bij het beslag, voeg de bloem erbij en klop het geheel goed door. Voeg als laatste de gesmolten boter erbij. Verdeel het beslag over de kersen en bak de clafoutis in ongeveer 25-35 minuten licht goudbruin.
Eet de clafoutis lauw en bestrooi het vlak voor het opdienen met wat poeder suiker.
Comentários