top of page

Dadelstroop


dadelstroop, dadelsiroop of dadelmelasse
Sinds kort vind je dadelstroop gewoon in de supermarkt.  Gelukkig maar, want dadelstroop, ook wel dadelsiroop, debs el tamr of dadelmelasse was tot voor kort niet zomaar overal verkrijgbaar. Komt het door de trend om wat minder geraffineerde suikers te gebruiken? Misschien wel, misschien niet. Wat mij betreft heeft het vooral met de smaak te maken. Want die is heel lekker!

De smaak van dadelstroop is heel vol, karamelachtig, donker en inderdaad, proef ik daar een tintje zout?


Nadia Zerouali en Merijn Tol in het bakboek Een druppel rozenwater:“Dadelmelasse of Dibs el tamr in het Arabisch. De smaak van dadelmelasse is heet zoet, maar ook heel complex met zelfs een licht zoute hint in de verte, zonder dat er zout in zit. De dadelmelasse die je in Midden-Oosterse supermarkten vindt is anders dan de dadelmelasse van bijvoorbeeld de natuurwinkel. Onze voorkeur gaat uiteraard uit naar de dadelmelasses die rechtstreeks uit de oase komen. We gebruiken dadelmelasse in cakes en toetjes.”

dadelstroop, dadelsiroop of dadelmelasse

Onlangs ging ik op zoek naar dadelstroop op de zaterdagmarkt van Rotterdam. Want ik wilde het liefst de zoete versie, direct uit de oase. Het viel niet mee. Na 3 kramen te hebben bezocht zonder resultaat zag ik daar tussen de noten, de olijven en munt ineens 1 pot dadelsiroop. Het was de laatste pot en ik nam hem dankbaar mee. Ik heb een aantal recepten waar ik het graag voor wil gaan gebruiken. De stroop wordt vaak gebruikt in Marokkaanse of Noord Afrikaanse recepten. Bij zowel hartige- als zoete recepten.



Twee weken later vond ik plots zonder problemen dadelstroop. Gewoon in de supermarkt, van het merk Mevita. Nee, niet rechtstreeks uit de oase maar wel heel lekker. Natuurlijk heeft een pot uit een gezellig Midden Oosters winkeltje veel meer charme. Niet iedereen woont nu eenmaal dicht bij zo’n winkeltje en dan is het een lekker alternatief.


Dadelsiroop, dadelstroop of dadelmelasse

Wat is dadelstroop?

Dadelstroop is gemaakt van gekookte dadels. Door het sap langer te laten koken dikt het in.  Dadelstroop is niet geraffineerd en daardoor blijft een deel van de vitaminen, mineralen en vezels behouden.


Waarvoor kun je dadelstroop gebruiken?

Dadelstroop kun je net als gewone stroop, honing of agavestroop zo gebruiken uit het flesje of pot. Het lijkt me heerlijk over pannenkoeken, of even opwarmen en dan over vanille-ijs. Het is ook te gebruiken om bijvoorbeeld je kip te marineren. Voor de thuisbakkers is het behalve als alternatief voor geraffineerde suiker, ook erg interessant om de smaak die heel vol is. Lekker in cakes, koekjes en repen. Roer eens een klein beetje door je kopje koffie, lekker?


Binnenkort zal ik je laten zien wat voor lekkers je ermee kunt maken!

Waar kun je dadelsiroop kopen?

Bij Midden-Oosterse, Marokkaanse winkels. In de natuurwinkel, als biologisch alternatief voor suiker. Sinds kort in de supermarkt. Ook deze versie is biologisch maar is verpakt in een kunststof fles.


dadelstroop, dadelsiroop of melasse

Dadelstroop van Melvita was één van de producten te vinden in de foodybox van Kroon op het Werk, kerst 2015.



Gerelateerde posts

Opmerkingen


bottom of page