Al een tijdje wist ik dat Rutger van den Broek, een culinaire reis aan het maken was. Rutger is een geweldige bakker, maar grensoverschrijdend was hij tot heden niet. Tenminste niet in de vorm waar mee zijn nieuwe bak in de winkel ligt. Een bomvolle bakatlas van Rutger van den Broek. Ik ben blij-verrast en ik zal je laten zien waarom.
De bakatlas van Rutger van den Broek
Makkelijke recepten van over de hele wereld bak je gewoon thuis in je eigen keuken.
Nu reizen om de wereld een stuk ingewikkelder is geworden door corona, kunnen we wat betreft smaken de reis toch maken in onze eigen keuken. Zoek op Spotify een passend muziekje en zet die oven aan.
De inhoud laat zien dat een groot deel van het boek inspiratie vindt in de culinaire geschiedenis van Europa. Er zijn 5 hoofdstukken met delen van Europa voordat Rutger de zoete smaken van Noord- en Zuid-Amerika bezoekt, gevolgd door Afrika, Azië en Oceanië (Australië, Nieuw-Zeeland en een groep eilanden tussen de grote-, stille- en Indische oceaan)
Verweg of dichtbij; gelukkig zijn de wereldse ingrediënten over het algemeen goed verkrijgbaar in Nederland.
Wat mij opvalt: wereldwijd wordt er gebakken met plaatselijke ingrediënten en volgens eigen tradities. Termen als vegan, healty, suiker-, lactose-, of glutenvrij komen hier niet in voor en lijkt typisch iets van de 21e eeuw.
En boek volgens de traditie van bakboeken van Rutger; ieder recept heeft een aantrekkelijke foto met een duidelijk recept. Ieder recept heeft een introductie; vaak een persoonlijke noot, herinnering of tip van de auteur, leuk om te lezen!
Dit voorbeeld wil ik je graag laten zien. Deze kleurrijke guaguas de pan oftewel broodbaby’s worden in Peru en Ecuador gebakken. Maar je komt ze ook tegen in Colombia, Argentinië en Bolivia. Ze worden traditioneel gegeten met Allerzielen (dia de los muertos) maar ook wel op andere feestelijke gelegenheden. Je kunt ze zo bakken of vullen met jam, chocolade of op zijn Zuid-Amerikaans met dulce de leche.
Laten we ze adopteren en ook in Nederland gaan bakken!
Normaal vind ik veel bekende recepten, maar in deze bakatlas was het zelfs een beetje zoeken naar recepten die je vast al kent als: apfelstrudel, hot cross buns, grote meringues of bekende Noord Amerikaanse toppers als Devil’s food cake, pumpkin pie of oreo cupcakes. Veel recepten zijn heel verrassend en heb ik nog nooit van gehoord. Dit boek is wat dat betreft een pareltje tussen de vele andere bakboeken.
Foto links: Deze foto wilde ik je graag tonen. Deze mini financiers doen me namelijk denken aan de eerste serie van Heel Holland bakt. Rutger was toen heel sterk in dit soort kleine smakelijke cakejes in de serie. Ik had er nog nooit van gehoord. Door het amandelmeel in het beslag krijg je een extra smakelijk cakeje.
Foto midden: Ik heb vaker gelezen over deze Skoleboller uit Noorwegen. De broodjes bevatten kardemom en hebben een vulling van banketbakkersroom met bovenop glazuur met kokos. Als ik het zo lees, kan ik de smaken bijna proeven. Ze lijken me heerlijk.
Foto rechts: Deze Merveilleux gebakjes zijn vooral bekend in België en Frankrijk. Sommige winkels verkopen alleen maar deze schuimgebakjes in heerlijke combinaties als mokka, speculoos, kersen of met karamel.
Foto links: Australië heeft ook een aantal aantrekkelijke recepten zoals deze Neenish tarts. Kleine taartjes gevuld met botercrème onder een laagje glazuur in 2 kleuren; lekker kleurig. Andere recepten uit Oceanië zijn de bekende Pavlova, iced vovo’s koekjes of Louise cake een bijzondere plaatkoek.
Foto rechts: Toch te warm in Australië, het wat frissere Rusland geeft je dit fris-zoete recept Medovik. Het is een Russische honingtaart die na een nacht in de koelkast nog lekkerder is. Verder uit Oost en Zuid-Oost Europa onder andere de Poolse Szarlotska z beza i kruszonka een appeltaart met meringue en kruimels of Loukoumades een soort kleine Griekse oliebolletjes,
Foto links: Je hebt het vast al eens zien liggen naast de baklava; het Turkse künefe. Het wordt gemaakt met kataifideeg, een soort dunne deegsliertjes. De combinatie van de vulling van mozzarella en suiker siroop is bijzonder is volgens Rutger niet te versmaden.
Foto midden: Deze Cotton cheesecake uit Japan is een heel andere cheesecake dan we gewend zijn. Hij is fluffy en licht van structuur. Samen met de matcharoom één van de heerlijke recepten uit Azië. Wat kun je nog meer bakken uit Azië? Wat dacht je van kleicha, koekjes met dadelpasta uit Irak, Gers Ogaily een cake uit Koeweit met rozenwater, safraan en kardemom, maar ook spekkoek en pandancake.
Foto rechts: Surinaamse eksi koekoe. Een Surinaamse topper; luchtig door heel veel eieren en op zijn Surinaams versierd met disco spikkel of suikermuisjes.
Niet iedereen is in coronatijd even reislustig maar met de bakatlas van Rutger van den Broek haal je de wereld dichtbij. De recepten zijn voor iedereen goed te doen en zijn erg inspirerend voor de reislustig en daarmee baklustige thuisbakker, het is voor mij hierdoor misschien wel het leukste bakboek van Rutger van den Broek.
Dacht ik dat mijn to do list met recepten die ik nog wil gaan bakken lang was; blijkt de lijst met deze bakatlas ineens wel héél veel langer geworden.
Het boek is iets prijzig, maar daarvoor krijg je een prachtig boek, de fotografie is uitmuntend, de receptuur heel duidelijk en je zult het nog vaak uit de kast halen om inspiratie in te vinden. De bakatlas is maar liefst 440 pagina’s dik en past dan ook niet door de brievenbus. Een ideaal cadeau om op je verlanglijst te zetten òf om aan iemand te geven. Je zal beloond worden en mee mogen proeven, echt!
De bakatlas van Rutger van den Broek is verkrijgbaar in de boekenhandel.
ISBN: 9789048847327
-- MET DANK AAN. --
Comments