Als je ergens een passie voor hebt, is het leuk om bij te leren in een bijvoorbeeld een workshop. Het is heerlijk om alles te kunnen vragen op zo’n dag, omdat je met gelijkgestemden bent. Je krijgt allerlei handreikingen waardoor je in de basis sterker wordt. Zelf heb al een aantal maal workshops gevolgd bij het Baklokaal van Manuela van der Heijden, een bakkersdochter in hart en nieren en oud deelnemer van Heel Holland bakt.
Tijdens een workshop zorgt Manuela altijd voor wat lekkers bij de koffie en voor de lunch. De broodjes van de lunch maakt ze altijd zelf en wat zijn ze lekker, ik kijk er altijd naar uit! Super aardig van Manuela om een blik in eigen keuken te geven. Dit deed zij al tijdens de les maar ook later per mail. Deze desembroodjes maken met desempoeder bleken zo makkelijk om te maken. Hoe? Lees even mee!
Desembroodjes bakken met desempoeder. Wel de smaak, niet het gedoe met een desemstarter maken
Deze broodjes zijn in triangelvorm gebakken; niet omdat ze populair zijn, maar het is een snelle manier om deze broodjes te maken.
Om het brood te laten rijzen gebruikte ik desempoeder van Molen de Hoop. Deze mix bestaat voornamelijk uit gedroogde desem; aangevuld met een heel klein beetje gist. Kun je normaal bij de molen zelf terecht, sinds de coronacrisis leveren zij via Baktotaal Bouwhuis. Niet iedereen houdt van de desemsmaak, het is soms een beetje wennen. Door het ieniemienie beetje gist dat in de mix zit hebben deze broodjes een iets minder uitgesproken desemsmaak.
Broodjes bakken met desempoeder doe ik vooral omdat het lekker en lekker snel is. Het testteam thuis reageerde ook enorm enthousiast en ze staan tegenwoordig dan ook regelmatig op het zondagochtendbrunch. Zaterdagavond kneden, koelkast in, zondag zo uit de koelkast afbakken. Makkie toch!
In de supermarkt is er ook desempoeder van Robèrt van Beckhoven onder de naam: Meesterlijk desem verkrijgbaar, maar of dit hetzelfde resultaat geeft weet ik niet. Mocht jij ermee aan de bak gaan laat het dan vooral onder dit blog weten, dat is fijne informatie voor ons allemaal.
Recept desembroodjes maken met desempoeder
Benodigdheden voor 8 broodjes:
400 gram bloem, liefst T65
250 gram water plus eventueel iets extra
16 gram desempoeder
7-8 gram zout
Diverse zaden naar keuze genoeg om de bodem van je beslagkom te bedekken
Ook nodig:
Kom/pan met een doorsnede van ongeveer 20-22 cm op de bodem
Bij voorkeur een baksteen of gietijzeren pan van 24 cm; zelf gebruikte ik een brood bolvorm van Emile Henry, bakplaat, gewoon op de bakplaat kan ook.
Bakpapier
Eventueel wat semolina
Olie; in sprayvorm is iets makkelijker
Desembroodjes maken met desempoeder
Kneed met de machine of met de hand de bloem, desempoeder, zout en het water tot een soepel deeg. Ik beoordeel per keer of het deeg toch nog iets meer vocht nodig heeft, vaak hoor ik aan de machine dat het deeg toch ietsje meer vocht wilt. Het kneden heeft al snel zo’n 15 minuten nodig. Laat het deeg afgedekt 30 minuten rijzen.
Bedek de volledige bodem van de kom waar het brood zo in moet rijzen in de koelkast met verschillende soorten zaden. Zelf kies ik vaak voor lichte en donkere zaden omdat dit er mooi uitziet.
Het lijken veel zaadjes, maar als de broodjes straks iets narijzen in de oven zullen de zaadjes zich spreiden over de bovenkant en dat is lekker!
Vouw het deeg na 30 min kort door en maak er een bol van. Leg de mooie kant op zijn kop in de kom met zaden. Spray hier de olie over heen; dit beschermt de bovenkant tegen indrogen en je neemt automatisch de zijkanten mee, hierdoor laat het deeg los je later zonder problemen het deeg uit de kom. Gebruik je geen spray, vet de zijkanten dan licht in met olie.
Dek het deeg in de kom af met plastic en zet het in de koelkast.
Het rijzen in de koelkast geeft je wat speling. Ik maak het deeg vaak de avond ergens tussen 20.00 en 22.00 en bak het zo rond 11.00 de volgende ochtend af. Dit kan ook eerder, maar kan ook later. Je hebt met deze techniek meer speling over wanneer je het deeg wilt afbakken.
Verwarm de oven voor op 230 graden bij een elektrische oven of op 250 graden bij een oven met boven- en onderwarmte. Heb je een pizzasteen of een gietijzeren pan; dan moet je deze minimaal een half uur voorverwarmen. Bij de vorm die ik gebruik van Emile Henry is dit niet nodig; deze schuif je zo onverwarmd de oven in. De keramiek is vrij dun en de warmte krijgt vrijwel direct vat op het deeg.
Leg een vel bakpapier op een snijplank en strooi hier eventueel wat semolina overheen voor een knapperig effect op de onderkant van het broodje. Laat het deeg zo vanuit de koelkast op het bakpapier vallen. De zaden zitten nu bovenop. Snij het deeg in 8 stukken, dit kan met een mes maar een pizzasnijder is ook handig. Bak de broodjes in de oven in zo’n 15 minuten goudbruin.
Een heel verhaal kort samengevat
Kneed het deeg en laat het 30 minuten rijzen.
Vouw het kort en maak er een bol van; leg het in de zaden. Spray olie over de bovenkant.
Dek af en laat rusten in koelkast; zo’n 10-16 uur.
Snij in 8 stukken en bak af.
Veel plezier met dit recept; het zijn inmiddels onze favoriete broodjes thuis!
Graag wil ik Manuela van der Heijden bedanken voor het delen van het recept! Helaas kan Manuela door corona momenteel geen workshops geven, maar ze verkoopt momenteel Nederlands lekkerste nougat naar recept van Hidde de Brabander.
Comments