Een donut maken; dat vraagt toch om een bepaalde techniek en bakblik. Dat kan gelukkig veel makkelijker! Een bescheiden muffincakeje; met een heerlijk suikerlaagje; hmmmm. Laten we die twee combineren in donut muffins met havermout. Je zou ze natuurlijk ook cakejes of cupcakes kunnen noemen, maar niet iedereen houdt van cupcakes maar wel van muffins. Klinkt muffins misschien ietsje stoerder?
Een donut bakken in een cupcake-bakvorm; dat is heel makkelijk en kijk eens hoe lekker hij eruit ziet
Oh ja, en ik heb geprobeerd het ietsje minder zondig te maken door de helft van het meel te vervangen door havermout. Ook is een deel van de boter en suiker een stuk verminderd. De smaak kan dit prima hebben want de buitenkant is extreem yummy!
De muffins zijn extra lekker geworden door hun jasje! Dus hou dat jasje maar lekker aan bij het bakken
De ideale vriend om van havermout, havermoutmeel te maken is een koffiemolen
Donut muffins met havermout
Benodigdheden voor 8-10 stuks:
100 gram bloem
100 gram havermout, waarvan ik de helft heb fijn gemalen in mijn koffiemolen.
7 gram bakpoeder
1 zakje vanillesuiker
100 gram lichtbruine basterdsuiker of gewone suiker
1 ei
1-1,5 theelepel kaneel of koekkruiden
120 ml melk
80 gram boter
eventueel 1 theelepel citroensap
snuf zout
Voor de topping:
80 gram fijne suiker
1 theelepel kaneel of koekkruiden
80 gram boter gesmolten en iets afgekoeld
Ook nodig:
Cupcake bakblik
Donut muffins met havermout maken
Klop het ei luchtig en voeg hier het zout, de kaneel, de bloem, de havermout de gesmolten boter, de suiker en vervolgens de melk bij. Laat het geheel zo’n 10 minuten staan. het vocht zal in de havermout trekken.
Verwarm de oven voor op 175 graden elektrisch of 195 graden bij een oven met boven- en onderwarmte. Vet het cupcake bakblik in en bestrooi het met wat bloem.
Schep met een ijslepel 8-10 cakevormpjes ongeveer 3/4e vol en bak de cakejes ongeveer 20-25 minuten in de oven. Test met een prikker of de cake gaar is. Haal het bakblik uit de oven en laat het kort afkoelen. De muffins zijn warm nog kwetsbaar, haal ze als ze ietsjes zijn afgekoeld, voorzichtig uit het blik en laat ze verder afkoelen.
Voor het zoete jasje…. Smelt de boter en laat het iets afkoelen. Doe de boter in een schaaltje waar je het makkelijk in kunt dopen. Het is handig als het schaaltje niet te groot is, anders heb je meer boter nodig.
Meng de suiker en het kaneel door elkaar. Doop de muffin volledig in de boter en bedek het met de kaneelsuiker. Deze blijft goed kleven.
Eet je donut muffins met havermout zo vers mogelijk, dan zijn ze het allerlekkerst
Ik heb deze zojuist gemaakt, de smaak is heerlijk maar ze zijn niet uit de vormpjes te halen. De muffin is alleen maar kruim. Het heeft niet goed gebonden. Ik miste in het recept hoeveel eieren erin moesten. Heb er uiteindelijk één gedaan.
Was dat te weinig misschien?