Het eind van de zomer is in zicht als de bramenstruik het gewicht van de vruchten nog maar nauwelijks kan dragen. Bijna dagelijks zoek ik met een schaaltje tussen de wirwar van struiken en spinnenwebben. Ieder seizoen haal ik toch al snel een paar kilo bramen van de struiken.
Geïnspireerd op de eerste aflevering van The Great British Bake Off van dit jaar, ging ik aan de slag met bramen om een fruitige drizzle cake te maken.
Bramensap tot op de bodem van de cake
Bramensiroop krijgt toegang tot het binnenste van de cake door een heleboel gaatjes in de cake te prikken. Dan kon niet anders dan lekker worden, toch?
Weet jij niet wat je met al die bramen moet doen? Vries ze in! Na invriezen zullen de bramen nog meer sap los laten en dat is natuurlijk heel wenselijk.
Bewaar je bramen in Zipzakjes. Dan kun je steeds schone bramen in- of uit het zakje halen als je ze nodig hebt.
Drizzle cake met bramen
Benodigdheden:
Voor de cake:
225 gram zelfrijzend bakmeel
1 theelepel bakpoeder met klein kopje
180 gram fijne suiker
180 gram boter op kamertemperatuur
3 grote eieren
100 gram crème fraîche
4 eetlepels bramensap
Snufje zout
Ongezoet bramensap:
300-350 gram bramen uit de tuin
1 eetlepel citroensap
Voor de bramensiroop voeg later toe aan de bramensap:
2 zakjes vanillesuiker
220 gram fijne suiker
Eventueel: scheutje crème de cassis
Voor de topping:
50 gram witte chocolade
2 theelepels bramensap of bramensiroop
Ronde bakvorm van 20 cm
Recept poke cake met bramen
Kook de bramen een kwartier met 1 eetlepel citroen in een pannetje met deksel. Stamp de bramen nog even goed plat. Zeef na 15 minuten de bramen, duw het sap met een lepel door een zeef. Later gaan we hier siroop van maken.
Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven). Klop de boter met de suiker romig. Voeg nu ei voor ei toe en klop het geheel lekker luchtig. Mix de crème fraîche hier door heen. Zeef het meel met het bakpoeder. Mix het geheel kort door het beslag of beter nog: spatel het er doorheen. Voeg het zout en 4 eelepels bramensap toe. Vul je bakvorm en bak de cake in ongeveer 35-40 minuten gaar. Test de cake door hier met een satéprikker in te prikken.
Verwarm zodra de cake uit de oven komt de bramensap, los de suiker hierin op en laat het kort afkoelen.
In het cakerecept heb ik crème fraîche bewust meegebakken. Crème fraîche maakt een cake vaak heel erg zacht. Deze cake is ook bijzonder zacht geworden. In het begin maakte ik een paar bakfoutjes. Mijn sap trok in de cake, maar niet zo diep als ik zou willen. Het was 32 graden buiten, dus goede research is dan minder aantrekkelijk. Maar ik heb hiervan geleerd en een paar tips voor jou!
Hoe zorg je ervoor dat de siroop dieper in de cake kan zakken
Prik een heleboel gaatje in je cake. Giet de siroop voorzichtig over de cake en de gaatjes terwijl hij nog in de vorm zit. Dan moet de siroop wel zakken.
Volgende keer gebruik ik iets dikkere satéprikkers of een dunne breipen, dan kan de siroop beter naar beneden zakken.
Maak je siroop iets dunner, dat zakt beter tot de bodem. Dunne siroop is iets minder stoperig, dat is handig maar het is wel iets minder van smaak.
Het werd een bloederige boel in de keuken
Het werd een bloederige boel in de keuken. Met bramen kun je beter netjes werken, ze kunnen enorme vlekken achter laten.
Hmmmm, de cake is mij vind ik eigenlijk een beetje te kaal. Ik verwarmde 50 gram witte chocolade in de magnetron en roerde 2 theelepels bramensiroop hier doorheen. De chocolade stolde onmiddellijk en verdween opnieuw kort in de magnetron. Met een klein lepeltje trok ik streepjes over de cake.
Hoewel de klassieke drizzle cake vaak met citroen is gemaakt, kun je natuurlijk eindeloze smaakvariaties verzinnen
Comments