Deze chocolade trend van 2024 kan je bijna niet zijn ontgaan: De Dubai reep! Ineens is hij overal te vinden. De smaken van het Midden-Oosten komen samen met een crunchy vulling met gebakken kadayif en pistache; een bijzondere smaakervaring. Met dit Dubai brownie recept bak je een flink aantal stukjes brownie want deze chocoladetaart is best wel machtig. Je kunt de taart bakken in een 20 cm springvorm maar ook kiezen voor een 20 x 20 cm vierkante vorm. Deze heerlijke brownie is perfect voor een feestje, high tea of gewoon als je jezelf wilt verwennen. Bak mee en ontdek hoe je deze luxe lekkernij zelf kunt maken!
Inspiratie van Zineb El Moudden bekend van Heel Holland Bakt
Het idee achter het Dubai brownie recept vond ik bij Heel Holland Bakt kandidate Zineb El Moudden. Zodra ik de foto's op haar Instagram zag was ik verkocht. Brownies doen het zo wie zo goed bij ons thuis en deze nieuwe variant zou vast met enthousiasme ontvangen worden. Het recept waarom deze chocoladetaart is gebaseerd kun je vinden op de Instagram van Zineb via deze link.
Wil je dit overzicht graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
De kanufa-vulling met kadayif van de Dubai brownie
De vulling van deze brownie wordt net als de Dubai-reep gemaakt met kadayif. Kadayif zijn zeer dunne sliertjes deeg die gemaakt zijn van kort gekookte tarwe. Je kunt het meestal in de koeling vinden van Turkse supermarkten, maar ook online bij winkels de Notenshop of baktotaal. De kadayif wordt gebakken in boter en op smaak gebracht met pistachepasta en wat kleine stukjes pistachenootjes. Je kunt zelf variëren in smaak door meer of minder pasta en nootjes toe te voegen. Ook kun je de vulling op smaak brengen met een snufje zout, tahinpasta, suiker of honing. Voor de liefhebber kan een heel klein beetje oranjebloesemwater ook een heerlijke smaakmaker zijn.
Meer of minder pistache?
Persoonlijk vond ik de laag voldoende dik. Misschien zou een volgende keer iets meer pistachepasta toevoegen, maar dat is persoonlijk dus proef vooral de vulling of het meer smaakmakers nodig heeft. D. Maar de volle chocoladesmaak van een brownie is natuurlijk ook erg dominant. Al met al is de iets knapperige en lichte notensmaak van de vulling een welkome aanvulling bij de klassieke smeuïge brownie.
Gezouten of ongezouten pistachenootjes
De meeste recepten vragen om ongezouten pistachenootjes. Bij de Lidl kun je ongezouten pistachenootjes gepeld en al kopen, dat is best handig. Zelf vind ik zelf de gezouten pistache lekkerder. Om die reden koop ik de verpakking waarin ik de pistachenoten zelf moet doppen. Je hoeft dan in de vulling geen zout meer toe voegen.
Dubai brownie recept
Benodigdheden voor springvorm van 20 cm of vierkante vorm van 20 x 20 cm:
190 gram boter
200 gram pure chocolade
2-3 eetlepels cacaopoeder
3 stuks eieren
2 zakjes vanillesuiker
115 gram bloem
250 gram bruine basterdsuiker
1/2 afgestreken theelepel (2,5 gram) zout
Voor de kunafa vulling:
100 gram kadayif
30 gram roomboter
80-100 gram pistachepasta naar smaak zelfgemaakt of verkrijgbaar in o.a. Turkse winkels
1-2 eetlepels suiker
20 gram pistachenootjes
Ganache-laag met pistachenootjes bovenop en langs de brownie:
100 gram pistachenootjes deels grof en deels fijn gemalen
200 ml slagroom
200 gram pure chocolade
Dubai brownie recept
Rooster de pistachenootjes zo'n 10 minuten op 160 graden in de oven.
Haal de kadayif voorzichtig uit elkaar en bak het in een kleine 10 minuten goudbruin in een pan met boter. Laat het afkoelen en voeg de pistachepasta en de suiker hier doorheen. Proef of je meer pasta en/of suiker wil toevoegen.
Verwarm de oven voor op 170 graden bij een heleluchtoven of op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Bedek de springvorm van 20 cm met bakpapier. Omdat het beslag erg dun is zou het een beetje tussen de rand van de spingvorm kunnen lekken. Om dit te voorkomen kun je een vel bakpapier verkreukelen met een beetje water en in zijn geheel strak tegen de randen verdelen in de bakvorm. Zo kan het beslag niet weglekken.
Verwarm de boter en de chocolade au bain-marie in een pan. Als de chocolade bijna gesmolten is mag de warmtebron uit.
Klop de eieren luchtig en voeg de vanille- en bruine suiker toe. Mix de bloem, het zout en cacaopoeder hierbij. Voeg tenslotte de iets afgekoelde boter met chocolade toe. Meng het geheel goed tot het gemengd is.
Vul de vorm met de helft van het beslag. Verdeel de Dubai-vulling over het beslag en verdeel de rest van het chocoladebeslag over de vulling.
Bak de brownie in 25-28 minuten gaar; niet langer zodat de brownie van binnen lekker smeuïg blijft.
Laat de Dubai brownie goed afkoelen.
Maak de ganache door slagroom te verwarmen. Voeg de pure chocolade in stukje erbij. Zodra de slagroom kookt mag de warmtebron uit. Roer de chocolade goed door totdat het een egale saus is. Laat de ganache afkoelen.
Maal de nootjes in een hakmolen of koffiemolen deels fijn. Een deel van de nootjes zijn met een mes fijner gehakt. Zo vormen ze samen een mooie laag rond de taart en bovenop.
Verdeel een laag ganache over de top. Is de ganache te stevig geworden dan kun je het enkele seconden verwarmen in de magnetron.
Smeer een laagje ganache langs de zijkanten en druk de grove- en fijn gemalen pistachenootjes langs de zijkant. Wat over is kun je verdelen langs de randen bovenop van de Dubai brownie.
Dubai brownie bewaren
Bewaar de brownie in de koelkast en haal de chocoladetaart een klein uurtje voor het serveren uit de koeling. Hier worden de smaken extra lekker van.
Comentários